Comemorarea Regelui Suediei Carol al XII-lea conform tradițiilor turceşti

Comemorarea Regelui Suediei Carol al XII-lea conform tradițiilor turceşti

Comemorarea Regelui Suediei Carol al XII-lea conform tradițiilor turceşti

Regele Suediei Carol al XII-lea care în 1700 s-a refugiat în Imperiul Otoman și  a trăit în refugiu în orașul Bender din Moldova aproximativ 5 ani, a fost comemorat conform tradițiilor turcești.
În cadrul evenimentului, organizat în regiunea Skarholmen din Stockholm, oaspeții au fost serviți cu lokum, baclava și cafea turcească în timp ce Trupa de teatru din Skarholmen au prezentat un musical despre cafea turcească.
Cercetătoarea Facultății de Literatură a Universității Uppsala, Annie Mattson, a făcut o prezentare despre elementele culturii turcești, îndeosebi cafea turcească, aduse de către regele Carol al XII-lea la întoarcerea din refugiu din Imperiul Otoman.
Mattson a notat că după înfrângerea suferită în bătălia de la Poltava împotriva armatei ruse, regele găsindu-și refugiu în Imperiul Otoman a trăit aproape 5 ani în orașul Bender din Moldova.
Mattson a spus că regele obsedat de cafea turcească la întoarcerea sa în Suedia a adus cafea și  sarmale in foi de varza. Aceasta a fost prima întâlnire a suedezilor cu cafea care de atunci a ajuns să fie o băutură indispensabilă în Suedia iar sarmalele in foi de varza au devenit o bucată tradițională.
Potrivit Mattson, cu întoarcerea lui Carol al XII- lea 4 cuvinte turcești au intrat în limba suedeză: Kalabalik (mulţime), köşk (chioșc, conac), yoğurt (iaurt) și dolma (sarmale).
Mattson, accentuând că regele suedez Carol al XII- lea, care s-a stins din viață în data de 30 noiembrie 1718, este un simbol al țării, a remarcat că în fiecare an în aceeași zi se organizează diferite evenimente și activități de comemorare a regelui.
 Ştiri din aceeaşi categorie