”Cine sunt turcii din Tracia de Vest pentru Grecia?”

Tema programului ”Cesm-i Cihan” ”Cine sunt turcii din Tracia de Vest pentru Grecia?”

”Cine sunt turcii din Tracia de Vest pentru Grecia?”

Tema programului ”Cesm-i Cihan” care se difuzează săptămânal, fiecare vineri de postul de radio ”Türkiye’nin Sesi” (Vocea Turciei) și se pregătește de către Decanul Facultății de Științe Politice al Universității Beyazit, Prof. Dr. Kudret Bülbül, este ”Turcii din Tracia de Vest”.

Oaspetele emisiunii de astăzi a fost Directorul General al IRCICA (Centrul de cercetare a istoriei, artei și culturii islamice), Dr. conf. Halit Eren, și de asemenea s-a stabilit o legătură telefonică cu profesorul Facultății de Litere şi Ştiinţe al Universității Namık Kemal, Prof. dr. Levent Kayapınar.

În cadrul emisiunii pe tema: ”Cine sunt turcii din Tracia de Vest pentru Grecia?” sub următoarele titluri principale: Identitatea, Educația, Fundațiile și Muftiul turcilor din Tracia de vest, a cărora identitatea nu se recunoaște de partea greacă, au fost abordate detaliat problemele și uzurparea drepturilor garantate de acordurile bilaterale și internaționale și în special de Tratatul de la Lausanne și au fost evaluate pașii care trebuie luați pe platforma internațională și îndeosebi în fața Uniunii Europene pentru restabilirea drepturilor minorității turce.

Dr. conf. Halit Eren reamintind de faptul că articolul 19 (legea privind revocarea cetățeniei cetățenilor greci de origine non-elenă) a fost anulat datorită presiunilor din partea UE, a notat că presiunile similare și în privința altor probleme ar putea contribui la accelerarea soluționarea lor.  Ştiri din aceeaşi categorie