Conferința de presă Trump-Putin

Președintele SUA Donald Trump a declarat că cooperarea între SUA și Rusia are potențialul de a salva sute de mii de viați omenești în criza siriană complexă.

Conferința de presă Trump-Putin

Președintele SUA Donald Trump a declarat că cooperarea între SUA și Rusia are potențialul de a salva sute de mii de viați omenești în criza siriană complexă.

Președintele Trump a susținut o conferință de presă comună cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin în capitala Finlandei Helsinki. În discursul său Trump a marcat că ambele țări trebuie să caute modalități de cooperare în vederea realizării intereselor comune și a subliniat importanța dialogului constructiv atât pentru SUA și Rusia cât și pentru întreaga lume.

Trump a notat că relațiile bilaterale între două țări nu au fost niciodată mai rele și a adăugat: ” Însă situația se schimbă acum câteva ore.”

Referindu-se la afirmațiile potrivit cărora Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA în 2016, Trump nu a condamnat Moscova din această cauză dar a relatat că și-a transmis într-un mod explicit mesajul privind  subiectul dat în cadrul discuțiilor tete-a-tete, menționând că investigația declanșată în legătură cu intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 este un ”dezastru” pentru SUA care în același timp îndepărtează ambele țări una de la alta.

În ceea ce privește tema siriană, președintele Trump a marcat că o criză complexă are loc în țară și a spus:” Cooperarea între SUA și Rusia  are potențialul de a salva sute de mii de vieți omenești. Nu vom permite ca Iranul să beneficieze de succesul nostru în lupta împotriva Daesh. Suntem aproape de eliminarea completă a Daesh din regiune.”

Referidu-se la Israel Trump a notat: ” Președintele Putin, de asemenea, ajută statul Israelian.  Amândoi am vorbit cu Benjamin Netanyahu și ei vor să facă ceva cu privire la securitatea Israelului în ceea ce privește tema siriană.”

Președintele Vladimir Putin, la rândul său, menționând că summitul s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă, a marcat că  în cadrul acesteia a fost abordată situația actuală a relațiilor  ruso-americane și evoluțiile eventuale ale acestora, precum și multe subiecte internaționale importante și a spus: ” Războiul Rece s-a încheiat demult. Conflictul ideologic între cele două țări a rămas în trecut, situația în lume s-a schimbat complet.”  

Putin a atras atenția supra faptului că Rusia și SUA se confruntă astăzi cu diverse provocări însă aceste pot fi depășite dacă ambele părți își vor uni eforturile, marcând că întrevederea bilaterală demonstrează dorința  lor de a normaliza relațiile bilaterale și reprezintă primul pas în această direcție.

Liderul rus a subliniat și responsabilitatea semnificativă a Rusiei și Statelor Unite, cele mai mari  puteri nucleare din lume,  în ceea ce privește securitate internațională, și a accentuat valoarea dialogului în materia stabilității strategice și prevenirii răspândirii armelor de distrugere în masă.

Putin a declarat că vor continua cooperarea în ceea ce privește terorismul și atacurile cibernetice.

Referindu-se la afirmațiile privind intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, președintele rus a spus: ”Am fost nevoit să repet de mai multe ori că Rusia niciodată, inclusiv în perioada electorală, nu a intervenit și nu intenționează să intervină în politica internă a SUA.”  


Etichete: Finlanda , Israel , Siria , Putin , Trump

Ştiri din aceeaşi categorie