Irakul de după alegerile: Formarea noului guvern

In ciuda faptului că alegerile în Irak au avut loc cu 4 luni în urmă noul Guvern nu a fost încă format. Încercările partidelor irakiene  de a forma coaliții și Guvernul continuă. (Analiza agendei 37)

Irakul de după alegerile: Formarea noului guvern

In ciuda faptului că alegerile în Irak au avut loc cu 4 luni în urmă noul Guvern nu a fost încă format. Încercările partidelor irakiene  de a forma coaliții și Guvernul continuă. Liderul mișcării Sairun, Muqtada al-Sadr, care a obținut cele mai multe voturi, a făcut pași importanți în această direcție. Liderul mișcării Sairun, Muqtada al-Sadr, liderul Nasr, premierul irakian Hayder al-Ibadi, Ammar al-Hakim, liderul mișcării Al-Hikma, și Ayad Allawi, liderul coaliției Wataniya au anunțat că au format o coaliție în care au intrat și unele partide sunnite precum și mișcarea kurda Noua Generație. Însă sesiunea parlamentului care s-a reunit de două ori pentru a institui noul Cabinet Guvernamental a fost din nou amânată, pentru 15 septembrie, din cauza lipsei cvorumului de prezență. Fostul premier irakian, Nuri al Maliki, liderul coaliției Statul de Drept și Hadi al-Amiri liderul coaliției  Fatah au comunicat că au format și ei o alianță. Potrivit Constituției Irakului cea mai mare coaliție își asumă responsabilitatea de a forma noul guvern.  Coaliția condusă de al-Sadr are șanse mari de a câștiga.

Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Conform Constituției irakiene, în cadrul primei sesiuni ai Parlamentului trebuia ales președintele parlamentului din membrii sunniți . Muhammed el Halbusi, guvernatorul din Enbar, vicepreședintele Osama al-Nujaifi, Ahmed al-Jubouri și Talal az-Zubayi au concurat pentru postul de președinte al Parlamentului. Două partide kurde Partidul democrat al Kurdistanului și Uniunea Patriotică a Kurdistanului au optat să rămână independente și au boicotat și au părăsit sesiunea.

Procesul de formare a guvernului în Irak este influențat de mai multe ecuații interne și externe. Diverse categorii sociale sunt divizate din punctele de vedere  politic, religios și etnic. Pe de altă parte concurența între SUA și Iran afectează destul de mult politica în Irak. Coaliția al-Fatah înființată de fostul prim-ministru irakian Nuri al Maliki, sprijinit de Iran, și de structura  Hașdi- Șabi de asemenea sprijinită de Iran joacă un rol important în politica irakiană. Iar  faptul că Hașdi- Șabi este o formațiune militară, sporește puterea coaliției sprijinite de Iran nu numai din punct de vedere politic ci și militar.  Cu o structură asemănătoare cu Hezbollah din Liban Iranul încearcă să-și protejeze zona de influență în Irak.

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii , de asemenea, încearcă să limiteze influența Iranului în Irak. Naveta diplomatică a emisarului special al SUA pentru combaterea Daesh,  Brett McGurk, între politicienii irakieni este eficientă în eforturile de formare a guvernului. Se afirmă că în contextul întrevederilor lui Brett McGurk  cu partidele kurde Partidul Democrat al Kurdistanului și Uniunea Patriotică a Kurdistanului a fost prevenită acțiunea comună a acestor partide cu coaliția sprijinită de Iran. Deși Statele Unite sprijină alianța compusă din 4 formațiuni politice: mișcarea Sairun condusă de Muqtada al-Sadr, Nasr condusă de premierul irakian Hayder al-Ibadi, mișcarea Al-Hikma condusă de Ammar al-Hakim și coaliția Wataniya condusă de Ayad Allawi, declarațiile  negative la adresa SUA ale lui Muqtada al-Sadr arată că relația această nu este fără probleme.  

Un alt factor care accentuează importanța eforturilor depuse pentru formarea guvernului în Irak este lupta Turciei împotriva terorismului. Forțele Armate ale Turciei care continuă campania militară declanșată împotriva structurii irakiene a organizației PKK în nordul Irakului preiau controlul asupra centrelor și rutelor PKK și lansează în cadrul operațiunilor speciale lovituri precise asupra celulei PKK din regiunea Sinjar.

Comandantul organizației teroriste din această regiune a fost neutralizat în cadru operațiunii comune a Serviciului Secret și Forțelor armate Turcești cu o lovitură efectuată de vehiculul aerian autonom înarmat produs în Turcia. Astfel eforturile de a forma Guvernul în Irak au potențialul de a afecta lupta Turciei împotriva terorismului. După formarea guvernului însă în contextul negocierilor diplomatice între Turcia și Irak  aria operațiunilor anti-PKK ar putea fi extinsă. Se preconizează că Turcia va aplica presiuni asupra guvernului central irakian pentru ca acesta să ia măsuri pentru blocarea resurselor financiare ale PKK și să acționeze împotriva structurii PKK din Sinjar.

 



Ştiri din aceeaşi categorie