Grupul etnic Moro: Către viitorul luminos

Agenda zilei - 06

Grupul etnic Moro: Către viitorul  luminos

 

Moro este probabil cea mai lungă suferință a istoriei umane, o zonă geografică cel mai mul epuizată de durere. Un proces frământat cu durere, sânge, persecuții, suferință și moarte care a început în anii 1500 a evoluat într-o speranță astăzi. O lumină puternică care promite că  copii din grupul etnic Moro vor înceta să plângă, vor lăsa zilele întunecate în urmă și se vor îndrepta în pace spre  viitor fără a-și pierde părinții apare la orizont.

Vă prezentăm articolul  decanului Facultății de Științe Politice din cadrul Universității Yildirim Beyazid din Ankara, prof.dr. Kudret BÜLBÜL, asupra subiectului. 

Moro este o regiune  amintită în rugăciunile zilnice în rând cu Palestina, Eritreea, Kashmir în regiunea în care se vorbesc limbile turcice. Publicul larg probabil a auzit de Moro din poemul impresionant al lui Salih Mirzabeyoğlu ”Luptătorii Luminii – Epopeea Moro”. Însă  acum un viitor diferit îi așteptă pe musulmanii grupului etnic Moro. Vorbesc despre referendumul organizat la 21 ianuarie.

Istoricul Scurt al Moro

Sosirea Islamului în insulele Filipine nu diferă de sosirea și răspândirea Islamului în alte regiuni din Orientul Îndepărtat. Etnicii Moro au adoptat Islamul prin intermediul comercianților musulmani, și Islamul s-a răspândit cu timp. Musulmanii au trăit de-a lungul secolelor până în anii 1500 în propriul lor stat.

Conflictul dintre musulmani și spanioli începe în 1521. Odată cu căderea Andaluziei, conflictul s-a răspândit în Filipine și durează  de mai bine de 500 de ani de atunci în diferite moduri.

În timp ce în anii 1900 majoritatea populației din aproximativ întreaga regiune de sud a Filipinelor era musulmană, dar  din cauza eforturilor de asimilare și de schimbare a structurii demografice populația musulmană  a fost  redusă la minorități în mai multe regiuni. Mai întâi spaniolii, în prima jumătate a sec. 20 – SUA și prin urmare Filipine care au guvernat regiunea, cu politicile desfășurate în regiune îi condamnă pe musulmanii la moarte sau îi forțează să emigreze.

În anii 1960 musulmanii Moro au inițiat o mișcare de rezistență împotriva politicilor de distrugere desfășurate împotriva lor. Și își continuă rezistența în diferite perioade sub conducerea diferitor organizații.

Pe baza acestei lupte, liderii Frontului Islamic de Eliberare Moro, Selamet Haşim, și după moartea acestuia  în 2003, Hajj Murat Ibrahim, continuă negocierile cu Filipine. În 2012, guvernul filipinez și Frontul Islamic de Eliberare Moro au încheiat un acord-cadru pentru a pune capăt războiului civil, care a durat 40 de ani și a provocat moartea a 120 000 de persoane și emigrarea a 2 000 000 de oameni. În 2014, a fost înființat Comitetul independent de observatori pentru a controla procesul de instaurare a  păcii. Actualul președinte filipinez, Duterte, a promis crearea unei regiuni autonome în Moro în timpul campaniei sale electorale din 2014.

 

Rezultatele și semnificația referendumului

În referendumul din 21 ianuarie 2019 80% au votat pentru fondarea regiunii autonome a musulmanilor Moro. Va urma înființarea ”Autorității de tranziție Bangsamoro”. Această autoritate - un fel de parlament, va prelua conducerea Bangsamoro până în 2022. Odată cu adoptarea referendumului, 75% din impozitele și taxele colectate din regiune vor rămâne aici și 25% vor fi transferate guvernului central. De asemenea și veniturile din resursele naturale (un procent de 75% va rămâne în regiune și un procent de 25% va aparține guvernului central). Musulmanii din Bangsamoro spre deosebire de musulmanii din Filipine vor putea stabili legea islamică în regiune și vor aplica legea islamică între ei. Creștinii din Moro pe de altă parte fi supuși legii statului Filipine. Musulmanii Moro vor fi complet independenți în ceea ce privește afacerile lor interne și vor depinde de guvernul Filipinez în  afacerile externe și subiecte de securitate.

Nevoile musulmanilor Moro

Sprijinul pentru procesul de instaurare a  păcii: Este dificil să menținem procesele de pace oriunde ar fi în lume. Experiențele oamenilor implică întotdeauna riscul eșuării negocierilor de pace în curs de desfășurare între părțile. Din acest motiv, sprijinul celor care vor pacea și liniștea în regiune și sprijinul comunității internaționale pentru procesul de pace în Filipine va fi foarte important. Faptul că președintele filipinez Rodrigo Duterte provine dintr-o regiune din apropierea Bangsamoro și și-a petrecut copilăria în această regiune în strânsă legătură cu musulmanii Moro, este o oportunitate importantă pentru procesul de pace. În acest context pentru continuarea procesului este important ca Duterte să fie sprijinit și încurajat. Trebuie de avut grijă ca procesul să nu fie perturbat de Daesh.

Necesitatea ajutorului umanitar: nevoia de ajutor umanitar a unei societăți care a luptat timp de 500 de ani pentru libertate, și a plătit un preț foarte mare pentru această luptă este incontestabilă. Am aflat în cadrul unei vizite în regiune că 26 de organizații internaționale sunt prezente în regiune și doar una - Fundația de Ajutor Umanitar (IHH) din Turcia – din lumea islamică. Trebuie, cu siguranță, să fie majorat ajutorul umanitar pentru regiune.

Cu toate acestea, după cum am menționat într-un articol publicat recent (https://www.yenisafak.com/hayat/filipinlermoro-muslumanlari-ve-otesi-2556104) musulmanii moro, au o nevoie mult mai mare de un sprijin pentru autonomie. O societate care timp de multe secole s-a concentrat în mare parte asupra ciocnirilor în scopul de  a supraviețui va avea o nevoie imediată de experiență de conducere pentru a crea un guvern autonom. Vor avea nevoie de specialiști și experiență în domeniile precum sistemul politic, finanțe publice, administrația locală, birocrația centrală, învățământ universitar și sistemul judiciar.

Deschiderea facultăților sau cel puțin  școlilor profesionale va oferi o contribuție structurală la soluționarea multor probleme în domeniile sănătății,  dreptului, administrației publice la înființarea autonomiei.  

Valoarea contribuției Turciei la pacea mondială: Pentru a conduce negocierile de pace a fost creată o comisie internațională în care participă și  Turcia. În afara acestei comisii a fost format un comitet de monitorizare. În acest comitet format din cinci persoane la cererea musulmanilor Moro a fost inclusă și o organizație non-guvernamentală din Turcia. Hüseyin Oruç este reprezentantul Fundației de Ajutor Umanitar (IHH) din Turcia în cadrul acestui comitet care monitorizează procesul de instaurare a păcii.

Turcia datorită istoriei, experienței și reputației sale  este una dintre țările care ar putea contribui cel mai mult la pacea și securitatea globală, deși cetățenii turci nu –și dă seama de acest fapt. Această contribuție poate fi făcută nu numai din partea statului, ci și prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale și universităților, precum în cazul Filipinelor.

Punctul atins în lupta de 500 de ani în Moro este extrem de valoros. Noi toți ar trebui să contribuim la menținerea acestui proces, astfel încât conflictul care a cauzat multe pierderi să rămână în trecut, rezultatul referendumului să aducă pace musulmanilor Moro, Filipinelor și omenirii și copii etnicilor Moro să aibă încredere în viitor.Ştiri din aceeaşi categorie