Din vizorul Turciei 50 / 2016

Din vizorul Turciei 50 / 2016

Din vizorul Turciei 50 / 2016

Haftar caută sprijin la Moscova

İn programele anterioare, in care ne-am concentrat pe criza din Libia, v-am adus precizari  despre acordul politic libian, din cadrul Grupului de dialog libian. Am mentionat faptul ca incepand cu aprilie 2016, a inceput sa functioneze in capitala Tripoli, Guvernul de reconciliere națională, ca o necesitate a acestui acord. V-am mai relatat urmatorul fapt: cu toate ca a început operațiunea fortelor militieneşti, care recunosc Guvernul de reconciliere națională, de eliminare a Daesh din toata Libia şi din oraşul Sirte, Guvernul de reconciliere națională, inca se confrunta cu probleme foarte serioase, in ceea ce priveşte exercitarea autoritatii sale. İn fruntea acestor probleme, ce cuprinde o lista destul de lunga, se afla Camera Reprezentanților din Tobruk, care şi-a continuat activitatea, in ciuda faptului ca deja şi-a incheiat mandatul. Guvernul dependent de Camera Reprezentanților şi omul din fruntea fortelor sale militare, generalul Khalifa Haftar constituie cele mai mari obstacole, în calea reconcilierii naționale şi in fata Guvernul de reconciliere națională. Ba chiar, Haftar, care işi consolideaza puterea in estul tarii işi formeaza un guvern militar în regiune.

De asemenea, celalalt factor important care împiedică căutarea unității din Libia consta in neputinta reconcilierii unora cu ceilalti, in ceea ce priveşte politicile libiene, a actorilor din afara Libiei, care incerca sa aşeze grupurile politice libiene la masa de negocieri. Astăzi,  SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită și chiar Turcia, care incearca sa aibe un cuvant de spus in ceea ce priveşte evolutiile din Libia, nu au politici coerente legate de Libia. İn ciuda faptului ca fiecare dintre ei au acceptat acelaşi guvern ca autoritate oficiala, aceasta situatie genereaza o anumita consecinta şi anume sprijinirea diferitilor actori libieni. İn consecinta, acest lucru duce la perturbarea căutarii unității naționale.

Chiar daca işi consolideaza puterea in estul Libiei, Haftar nu este multumit de situația actuală. Sprijinul deschis oferit de Egipt și de Emiratele Arabe Unite, sprijinul tacit din partea Franței și Arabiei Saudite, nu sunt suficiente pentru a-l conduce pe Haftar, cat mai repede, la o soluție in forma dorita de el.

İn cazul in care se asigura intervenția activă a Rusiei în problema libiană, la fel ca și în Siria, Haftar considera ca aceasta işi va schimba jocul. Prin urmare, pentru a câștiga un sprijin rusesc clar, în decursul acestui an, el a vizitat Rusia de doua ori.

Factorul care a declanșat această ultimă vizită a fost câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de catre Donald Trump. Declaratiile facute de Trump, in ceea ce priveşte politica din noul Orient Mijlociu, faptul ca acesta ii vede pe toti islamiştii in marea categoria a teroriştilor, conversatiile pozitive dintre Sisi şi Putin se afla printre factorii care l-au motivat pe Haftar sa efectueze aceasta vizita. Haftar considera ca s-ar putea naşte un nou mediu de cooperare in Orientul Mijlociu intre SUA, Egipt şi Rusia, in peroada lui Trump. În mod natural, Haftar a ajuns la concluzia ca alegerea Libiei, in aceasta alianta, va fi guvernul Tobruk. Şi din acest motiv, generalul a plecat la Moscova, pentru a cere sprijin militar de la ruşi, care să includă instruirea fortelor armate şi achizitionarea de arme.

În cazul în care Moscova, protejeaza importanta uneia din parti in problema Libiei, nu exista indoiala ca acest lucru, într-adevăr, va genera un impact in jocul schimbat. Dar Moscova va face o astfel de alegere?

Avand o atitudine diferita fata de Siria, pana astazi, Rusia a evitat sa fie implicata in problema Libiei şi de asemenea, până în acest moment, nu a respins vreo rezoluție, in nicio decizie legata de Libia, in cadrul Consiliului de securitate al ONU. İn plus, Rusia a sprijinit acordul rezultat şi intrevederile dialogului politic libian din ultimii doi ani. Ba chiar a recunoscut şi Guvernul de reconciliere națională. Pe langa aceste lucruri, in realitate, se ştie ca simpatia Rusiei se indreapta catre guvernul de la Tobruk şi Haftar. Poziția Rusiei, cu privire la problema libiana, este apropiata de cea a Franței, a Egiptului și a Emiratelelor Arabe Unite.

İn cadrul intrevederii cu ministrul de externe al Rusiei Lavrov, Haftar a incercat sa foloseasca cartea terorismului ca duşman comun, pentru a putea obtine sprijinul militar dorit. Cu toate acestea, până în prezent, purtătorul de cuvânt oficial al Kremlinului nu a facut vreo declaratie oficila, despre acest sprijin al Rusiei. În schimb, purtătorul de cuvânt a declarat că exista contacte, cu diferite grupuri politice ale Rusiei, in Libia și ca, de asemenea, intrevederile cu Haftar constituie o parte din acest proces. În plus, ştirea agentiei de ştiri oficiale a Rusiei, despre intrevederile dintre Lavrov şi Haftar, nu demonstreaza ca se ofera sprijinul dorit. Lavrov i-a transmis lui Haftar ca este sustinatorul reconcilierii naționale in Libia, in conformitate cu deciziile Rusiei din cadul Consiliului de Securitate al ONU.

İn timpul campaniei electorale, din cauza politicii libiene, Trump a criticat în mod frecvent administratia Obama şi pe Hillary Clinton. De asemenea, Trump care a vorbit permanent in mod pozitiv despre Putin, cand a devenit preşedinte, a precizat ca va dori sa coopereze, nu sa fie in conflict cu Rusia, in ceea pe priveşte Orientul Mijlociu. İata, pornind de la aceste cauze, sustinatorii lui Haftar au vazut victoria luiTrump, ca o evolutie buna pentru ei şi au sarbatorit-o. Potrivit acestora, in ceea ce priveşte chestiunea libiana, Trump va ajunge la un acord cu Sisi, va realiza in regiune o cooperare cu Rusia şi in cadrul conflictului din Libia nu se va impotrivi rolului activ al Rusiei. Desigur, acest rol activ, le va asigura sprijinul politic şi militar guvernului de la Tobruk şi trupelor militare ale lui Haftar.  

Din declaratiile oficiale ale Rusiei reiese ca in prezent, Rusia sprijina eforturile internationale conduse de ONU, in directia asigurarii reconcilierii nationale din Libia. Cu toate acestea, știm din cadrul evoluțiilor din Siria, faptul ca Rusia nu doreşte un consens cu comunitatea internațională. Dacă va fi necesar, ea a aratat ca nu va ezita sa puna pe primul plan, propria soluție, folosind-o ca o alternativă, asupra careia ar fi necesar sa se discutate, dupa cum demonstreaza ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și Siria.

Astazi, situatia Africii de Nord şi punctele slabe din cadrul evolutiilor politicii coerente ale țărilor occidentale, de fapt, asigura un teren potrivit pentru Rusia in Libia. Cu toate acestea, Rusia nu vrea să se extinda dincolo de fortele și posibilitatile sale. Pe scurt, Rusia actioneaza gandindu-se la faptul ca cei care nu se multumesc cu putin şi alearga dupa mai mult, uneori pot pierde şi putinul pe care il au.

 Ştiri din aceeaşi categorie