Evoluţia economiei turce 50 / 2016

Evoluţia economiei turce 50 / 2016

Evoluţia economiei turce 50 / 2016

Deciziile Consiliului de coordonare economică din Turcia

Dragi ascultatori ai Postului de Radio TRT Vocea Turciei! Suntem impreuna cu dvs in cadrul unei noi parti a programului Evolutia economiei turce. Săptămâna trecută v-am împărtășit informații despre programul de credite ieftine pentru IMM-uri. În această săptămână va vom oferi informatii despre deciziile Consiliului de coordonare economică din Turcia.

Economiile tarilor in curs de dezvoltare detin indicatori macroeconomici mai sesnsibili in functie de economiile tarilor dezvoltate. İn multe probleme macroeconomice, actorii politicii economice care sunt în curs de dezvoltare, acorda sprijin pe piață fiind totodata şi deschizatori de drumuri. In acest fel, se ofera oportunitatea ca industriile in curs de dezvoltare sa fie puternice in competiția internațională. În plus, prin sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii, se are in vedere nivelul de bunăstare al cetățenilor, in timp ce creşte rata de ocupare a fortei de munca. În caz contrar, exista posibilitatea  ca economia tarii sa fie afectata negativ de fluctuațiile economice globale.

Turcia se afla printre primele 20 de economii cele mai avansate din lume. Cu toate acestea,  țările în curs de dezvoltare efectueaza o serie de demersuri pentru a putea fi printre tarile dezvoltate alaturi de Turcia.În acest context, economia este una dintre cele mai importante probleme de politică din Turcia. În ultima lună, după alegerile prezidențiale din SUA, au avut loc fluctuații pe scară largă pe piețele globale. Moneda euro și monedele țărilor în curs de dezvoltare și-au pierdut valoarea fata de dolar. Unul dintre factorii care au accelerat pierderea acestor valori, a fost creşterea dobandei planificata in luna decembrie de catre Banca Centrala Americana (Sistemul federal de rezervă). Pentru a reduce impactul fluctuațiilor economice și pentru a direcționa economia țării, în prima săptămână din luna decembrie, in Turcia a avut loc o şedinta a Consiliului de Coordonare Economică, prezidată de prim-ministrul Binali Yıldırım. De asemenea, deciziile luate in cadrul Consiliului de Coordonare Economica din data de 8 decembrie au fost facute publice.

Potrivit informațiilor oferite de prim-ministrul Binali Yıldırım, in perioada urmatoare este planificat sa se stimuleze sectorul real şi sa fie cheltuite 250 de miliarde de lire, adica aproximativ 70 de miliarde de dolari pentru sprijinirea sectorul real. Datorita acestor credite şi stimulente acordate sectorului real, se va asigura formarea de noi locuri de munca pentru 600 de mii de persoane. Un alt plan este legat de economiile facute in cheltuielile publice. Acest lucru are ca scop prevenirea deficitului bugetar şi utilizarea mai eficientă a resurselor publice. De asemenea, se fac demersuri in legatura cu firmele care in trecut au avut probleme in ceea ce priveşte plata creditelor şi care au avut credite scadente, insa acum au o rentabilitate ridicată.

İn consecinta, în țările în curs de dezvoltare sectorul real și piața forței de muncă au un echilibru mai delicat în conformitate cu economiile dezvoltate. Factorii de decizie politici şi economici contribuie la dezvoltarea economiei ajutand şi directionand aceste piete prin diferite canale. Şi Turcia ca o tara care face parte din categoria tarilor in curs de dezvoltare, ofera sprijin pentru creșterea ocupării forței de muncă şi pentru sectorul real prin diferite canale. Pentru a scadea impactul turbulențelor financiare asupra economiei mondiale in ultimele luni şi pentru a directiona economia, la inceputul lunii decembrie a avut loc o şedinta in cadrul Consiliului de coordonare economica. Deciziile luate de catre acest consiliu au fost făcute publice de prim-ministrul Binali Yıldırım. Printre elementele care au atras atentia cel mai mult in cadrul deciziilor luate, s-a situat masura de stimulare care contine o suma in valoare de 250 de milarde de lire planificata sa se ofere in schimbul crearii valorii adaugate şi crearii de locuri de muncă in sectorul real. Datorita acestei masuri de incurajare este planificat sa se creeze in tara noi locuri de munca pentru 600 de mii de persoane. Creşterea sectorului real şi reducerea ratei șomajului vor contribui la creşterea nivelului de prosperitate al cetatenilor şi la dezvoltarea economiei nationale.

Ati ascultat programul Evolutia Economiei turce realizat de lector dr. Hüseyin Karamelikli cadru universitar la Facultatea de Stiinte Economice de la Universitatea Karabük.Ştiri din aceeaşi categorie