Evolutia economiei turce 52 / 20116

Evolutia economiei turce 52 / 20116

Evolutia economiei turce 52 / 20116

 

İnvestiții în infrastructură și Proiectul tunelului Eurasiatic

Dragi ascultatori ai Postului de Radio TRT Vocea Turciei! Suntem impreuna cu dvs in cadrul unei noi parti a programului Evolutia economiei turce. Săptămâna trecută v-am împărtășit informații despre investitiile in energie şi despre proiectele curente din Turcia. İn cel de-al 52-lea şi in ultimul nostru program, va vom împărtășim informații despre Proiectul tunelului Eurasiatic şi despre contributia sa la economia Turciei.

İn tarile in curs de dezvoltare, dezvoltarea infrastructurii de transport, aceste tipuri de investitii sunt importante datorita contributiilor aduse, in dezvoltarea, in special, a comertului intern şi extern. İnfrastructura de transport se afla in fruntea variabilelor luate in calcul, in primul rand, pentru investițiile străine directe realizate, precum fabrica, depozitul şi altele. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii de transport îmbunătățește competitivitatea antreprenorilor, reducând în același timp costurile de investiții. Dezvoltarea investitiilor de infrastructura, precum drumurile, podurile, podurile rutiere şi altele creşte cantitatea de investitii atrasa din afara țării sau cantitatea de investitii efectuata in interiorul tarii. Astfel, valoarea investițiilor contribuie la creșterea economică a țărilor în curs de dezvoltare. Datorita investitiilor indirecte cresc bunăstarea cetățenilor şi rata de ocupare a fortei de munca din țară.

Economia Turciei este o economie care se afla printre primele 20 de economii ale lumii. İmportanța geopolitică a Turciei care leaga continentele Asia şi Europa este mare. Şi în secolul al XXI-lea comerțul continua sa fie imprtant pentru tara care a reprezentat timp de secole Drumul mătăsii şi traseele de condimente. Unul dintre cele mai importante fenomene in dezvoltarea comerțului mondial și a comerțului din Turcia este evoluția care are loc în infrastructura de transport. İncepand cu sectorul transporturi, pana la celelalte sectoare de productie, dezvoltarea infrastructurii de transport are un efect pozitiv asupra economiei turce, în ceea ce privește productia, investitiile şi rata de ocupare a fortei de munca. İn ultimii 20 de ani, au fost implementate multe proiecte majore in infrastructura de transport din țară. În acest fel, a fost îmbunătățita infrastructura de transport, s-a asigurat ocuparea forței de muncă și a fost pregatit mediul propice pentru investițiile străine directe. Dupa cum am menționat pana astazi in programele precedente, s-au finalizat proiecte precum proiectul trenului de mare viteză, proiectul celui de-al treilea aeroport din Istanbul, al treilea pod şi recentul proiect al tunelului Eurasiatic, care leaga Asia de Europa. İnaugurarea tunelului Eurasiatic realizat de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi de prim-ministrul Binali Yıldırım a fost una dintre ultimile investiții de infrastructură de care a beneficiat Turcia, care este o tara in curs de dezvoltare. Conform informațiilor furnizate de prim-ministrul Binali Yıldırım, datorita tunelului Eurasiatic de 106.5 de metri adancime in mare, distanta de o ora jumatate dntre Europa şi Asia a fost redusa la 15 minute. Gratie proiecului pentru care s-au cheltuit 4,5 miliarde de lire turceşti pentru construire, se are in vedere economisirea de combustibil in valoare de 160 de milioane de lire turceşti pe an. Deficitul de energie va contribui în mod pozitiv la economia Turciei. De asemenea, se preconizeaza ca timp de 25 de ani tunelul Eurasiatic va aduce venituri la bugetul tarii, in jur de 180 de milioane de lire turceşti pe an, prin contributia publica şi prin venituri fiscale. Cu toate acestea, tunelul Eurasiatic va continua sa contribuie la economia și la bunăstarea cetățenilor țării şi cand dreptul de administare va fi cedat statului după 25 de ani.

İn concluzie, o infrastructura de transport puternică aduce o contribuție pozitivă la asigurarea creșterii ocupării forței de muncă şi la dezvoltarea economica a țării. İnvestițiile în infrastructură susțin evolutia economica, in ceea ce priveşte dezvoltarea comerțului intern și extern, in ceea ce priveşte atragerea in țara a investițiilor străine directe. De asemenea, în ultimii 15 ani, Turcia a accelerat investițiile în infrastructură. Au fost materializate proiecte precum proiectul trenului de mare viteză,  proiectului celui de-al 3-lea aeroport din Istanbul și al 3-lea pod, pe langa recentul proiect al tunelului Eurasiatic, care leaga Asia de Europa, la deschiderea caruia au participat preşedintele şi prim-ministrul tarii. Pe termen lung este de așteptat ca tunelului Eurasiatic să contribuie la bunăstarea cetățenilor datorită atât asigurarii economiei în importul de energie, cat şi datorita veniturile de la buget. Dezvoltarea unor investiții în infrastructură vor continua să joace un rol eficient în dezvoltarea economiei Turciei.

Ati ascultat cel de-al 52-lea şi ultimul program Evolutia Economiei turce realizat de lector dr. Hüseyin Karamelikli cadru universitar la Facultatea de Stiinte Economice de la Universitatea Karabükİn perioada următoare veti continua sa ascultati evolutia economiei turce datorita celorlaltor programe economice care vor fi pregatite pentru dumneavoastra de TRT.Ştiri din aceeaşi categorie