Schimbarea structurii vechilor instituții înainte de noua ordine

Schimbarea structurii vechilor instituții înainte de noua ordine

Schimbarea structurii vechilor instituții înainte de noua ordine

Pentru că totul a ieşit de sub control in Siria, in Irak și în cele din urmă in Orientul Mijlociu, se aşteapta data de 20 ianuarie, adica ziua in care preşedintele ales al SUA se va instala la Biroul Oval. Cu siguranță, faptul ca Statele Unite sunt sau nu sunt de folos, pentru a oferi elementul solutie, in cadrul intregului echilibru regional, constituie un subiect de dezbatut, insa, pana in lunile martie-aprilie, va fi clar cum va actiona şi ce gandeşte Donald Trumpşi echipa sa de la Washington. Până atunci, toți actorii, inclusiv Turcia vor actiona rapid, pentru a aduna multe atuuri, atat cat va fi posibil, pentru a păstra cele mai importante locuri la masa de negocieri. Situatia actuala la care s-a ajuns este exact aceasta. Acordul de încetare a focului din Siria dintre Turcia, Rusia şi İran, in acelaşi timp, inseamna transformarea regiunii dintr-o arena de lupta intr-un iad inocent. 
İn data de 23 decembrie, ministrul adjunct de externe rus, Sergey Ryabkova declarat urmatoarele: „Rusia, Iran si Turcia nu au o agenda secreta pe ordinea de zi, in ceea ce priveste Siria.  Occidentul trebuie sa respecte acordul din Siria. Este posibil ca fiecare element din acord sa nu fie pe placul SUA și UE. Dar asta e viața. Este nevoie de adaptare”. 
Statutul Statelor Unite a fost descris de către Putin personal, ca cea mai mare sau chiar singura superputere din lume. La Forumul Economic International din Sankt-Petersburg,  președintele rus, Vladimir Putin a declarat urmatoarele: ”SUA este o mare putere. În prezent, probabil, este singura superputere din lume. Acceptăm acest lucru. Dorim să lucrăm cu SUA și suntem pregătiți pentru asta”. Respingerea acestei propuneri de catre Obama si echipa sa, cu doar șase luni în urma, a fost dur criticată mult timp la sedintele din Washington. Acest acord a fost din nou prezentat in fata SUA, iar SUA a precizat ca va reevalua acesta propunere în lunile următoare.
Dar cum?
İn articolul cu titlul „İata cum administratia Obama a impins Turcia in bratele Rusiei” din Cotidianul Washington Postdin data de 22 decembrie, s-au consemnat urmatoarele:"America poate accepta instalarea unei suveranitati in Siria de catre Rusia, Turcia si Iran. Cu toate acestea, nu ar trebui sa se permita niciodata slabirearelațiilor de alianță a Turciei cu Occidentul, nu ar trebui sa se permita niciodata decăderea Turciei’’. Reglementarile institutiilor americane care continua viata parazitara prin administratia Obama au lasat mostenire Statelor Unite o politica externa controversata, insa se incearca sa se corecteze greselile politicii externe de catre viitoarea putere într-un mod interesant, si sa se lase o mosternire mai profunda, reala ”anti Rusia sau anti Putin” pe linia Rusia-Ankara. Atacul ambasadorului rus a avut loc in ajunul summit-ului dintre Turcia, Rusia și Iran. De asemenea, atacul din Beşiktaş a amanat vizita presedintelui Erdoganîn Kazahstan. İn ziua asasinarii, liderii ruși, turci si kazahi işi faceau programari pentru noi intrevederi. Unul din elementele eventualui acord mentiona faptul ca guvernele Iranului, Rusiei şi Damasculvor intra in lupta comuna a guvernului Siriei împotriva PYD / PKK.İn declaratia facuta dupa atac, prim-ministru Binali Yıldırım a precizat urmatoarele: ’’de fapt, acesta expozitie reprezinta un eveniment important care descrie trecutul, prezentul şi viitorul relatiilor dintre Rusia şi Turcia’’. Sa ne amintim ca titlul expoziției era "De la Kaliningrad la Kamchatka’’. İn aceeași seară, a avut loc un atac terorist şi în Germania. Declaratia Rusiei arată că asasinatele de la complexul galeriei de arta și de la Kremlin, şi ceea ce exista in spatele lor, sunt vazute din același punct de vedere. Uciderea unui emisar al unei superputeri este întotdeauna foarte importantă. Dar depaşirea unei astfel de crize, in astfel de momente este de asemenea, foarte importanta. İn ceea ce priveşte acest lucru, contributia președintelui Erdoğan in procesul de convingere este mare. Rusia a emis decizia de condamnare, incluzand rapid subiectul in cadrul Consiliul de Securitate al ONU. Rusia nu a considerat aceasta problema ca fiind doar una regionala.
Dacă ne privim cronologic la luna decembrie putem constata urmatorele:
16 decembrie: Departamentul de Stat al SUA și CIA  și-au cerut scuze in fata Turciei pentru presupusul comerț cu petrol realizat cu organizația teroristă Deash. S-a amintit ca Rusia nu şi-a cerut scuze in fata Turciei pentru aceeaşi presupunere. 
18 decembrie: Obama a declarat: "Turcia are o armată uriașă, dar cu aceasta armata nu a facut ordine in Siria (la momentul respectiv)". 
19 decembrie: S-a prăbușit un avion in Siberia cu militari ruşi care transporta 39 de persoane. 
19 decembrie: UE a extins în mod oficial sancțiunile impuse Rusiei.
19 decembrie: Rusia a anunțat că va fi aprobat în Parlamentul Rusiei (Dumă) proiectul Turk Stream.
19 decembrie: Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost ucis în Ankara.
19 decembrie: Un oficial al Ministerului de Externe rus de la Moscova a fost găsit mort în casa sa.
21 decembrie: Kremlinul: "Canalele de comunicare dintre SUA și Rusia au fost înghețate" 
24 decembrie: Principalul auditor NATO, Yves Chandelon a fost găsit împușcat in cap în mașina sa în Belgia.
25 decembrie: Aeronava ruseasca de tip Tupolev Tu-154 care transporta 93 de persoane s-a prăbușit in Marea Neagră după decolarea de la Soci.
26 decembrie: Alarmă cu bombă la Moscova: mii de persoane au fost evacuate din 3 gari. 
26 decembrie: Mana dreapta a preşedintelui Rosneftİgor Seçin şi directorul companiei petroliere Rosneft,Oleg Erovinkina fost găsit mort în mașina sa. İnca din anul 1976, Erovinkina lucrat pentru KGB şi a fost general FSB (Serviciul secret al Federației Ruse).
26 decembrie: Ataşatul cultural Haydar Jabara fost gasit mort in cladirea ambasadei İrakului. 
La conferința de presă anuală, realizata in data de 23 decembrie, Putin ’’a dovedit eficacitatea formatului de trio in care sunt incluseRusia, Turcia și Iran, in ceea ce priveşte problema Siriei. Este nevoie sa continue existenta acestui trio. De asemenea, facem apel la Statele Unite ale Americii sa se alature efortul Rusiei, Turciei și Iranului". İn data de 24 decembrie, președintele Erdoğan declara următoarele: "İn data de 20 ianuarie in America la conducerea tarii se va instala noul președinte. Vom avea intrevederi şi cu el.Legat de aceasta chestiune, la Al-Bab actiunea s-a incheiat, dar acum exista problema Manbij. Dupa Manbij, daca vom putea colabora cu America, vom trece la problemaRakka.  İn ceea ce priveşte asasinarea ambasadorului Karlov, conducerea rusa a facut doua declaratii critice. În primul rând, Putin a declarat: "Sincer, eram suspicios legat de ideea ca avionul nostru a fost doborat de persoane care doresc sa deterioreze relatiile ruso-turce, fără un ordin al conducerii turcești. İnsa, incep sa-mi schimb parerea, dupa atacul organizat asupra ambasadorului nostru de un politist" În al doilea rând, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov in declaratia sa a mentionat urmatoarele: ’’Moscova considera că trebuie să ne așteptăm ca rezultatele să fie obținute de grupul comun de anchetă. Așa cum a declarat presedintele Putin, nu ar trebui să se consemneze concluzii pripite legat de ceea ce este in spatele asasinatului până la finalizarea investigației". Rusia consideră că asasinarea a avut loc pentru a se deteriora relațiile dintre Turcia și Rusia, dar pe de altă parte, a precizat ca a avut ca scop şi relațiile ruso-americane, relațiile Moscova-Trump. İnterpretarea cuvintelor "până la finalizarea investigației" de catre Moscova, este folosita până la consultarea cu noul președinte al SUA. Atacul şi ceea ce este in spatele atacului şi Siria care are o poziția dominantă în prezent au ca obiectiv neintegrarea SUA in triunghiul Rusia, Turcia şi Iran. İn aceasta situatie, aceste doua superputeri pot elimina FETÖ. Diplomația secretă a lui Trump care va prelua președinția, mentinuta cu alte țări şi cu Rusia, până în prezent, sugereaza revigorarea relatiei celor doua superputeri.Ştiri din aceeaşi categorie