Din vizorul Turciei 1/2017

Din vizorul Turciei 1/2017

Din vizorul Turciei 1/2017

Evacuarea din Alep şi operaiıunea '' Scutul Eufratului''

După evacuarea din Alep, marea majoritate a grupurilor opoziționiste turkmene din structura Armatei Siriene Libere au parasit Idlib și s-au alăturat operațiunii Scutul Eufratului. İn programul nostru din această săptămână şi noi vom analiza evacuarea din Alep, situația turkmenilor din Siria și evoluțiile din cadrul Operatiunii Scutul Eufratului.

Va prezentam o evaluare legata de aceste subiecte realizata de asist. Cemil Doğaç İpek de la Facultatea Relații Internaționale de la Universitatea Atatürk.

Odata cu anul 2017 începe o nouă perioada în Siria. Prin urmare, toti actorii care sunt părți la criza siriană işi revizuiesc poziția şi işi reînnoiesc strategiile. Turkmenii, una din comunitatile stravechi ale Siriei, sunt unul din aceşti actori principali.

După evacuarea din Alep, marea majoritate a grupurilor opoziționiste turkmene din structura Armatei Siriene Libere au parasit Idlib și au inceput să participe la operațiunea Scutul Eufratului. (Operatiunea Scutul Eufratului a fost lansata pe data de 24 august 2016 de Forțele Armate Turce, de Armata Siriana Libera şi de unitatile de turkmeni, pentru eliberarea oraşului Jarablus de sub controlul Daesh/Isis).Brigazile de turkmeni Mustasır Billah, Fatih Sultan Mehmet şi luptatorii din  divizia Sultan Murat au ajuns aproape in totalitate in Siria.

Grupurile turkmene, despre care am amintit mai sus, au deja sediul instalat în zona dintre Jarabulus şi Azez. De o lungă perioadă de timp, turkmenii se lupta cu vitejie cu terorismul Daesh/İsis pentru a-şi proteja teritoriile. Prin participarea grupurilor care urmează să fie evacuate din regiunea Alep va fi fortificata zona dintre Azez şi Jarabulus şi vor fi consolidate gruparile afiliate Armatei Siriene Libere din frunteaorașul Al-Bab.

Operatiunea Scutul Eufratului evolueaza cu extremă precauție avand in vedere condițiile de iarnă din Al-Bab şi prevenirea vatamarii civililor din oraș. În prezent, trebuie sa subliniam expunerea cel puțin de zece ori mai mult a rezistenței Pkk / Ypg decat Daesh. De exemplu, in cadrul Operatiunii Scutul Eufratului, până acum, Fortele Armate Turce au localizat şi au distrus 42 de materiale explozibile şi 2335 de materiale explozive improvizate. Legat de aceasta rezistența a Daesh, nu există nicio îndoială că o contributie semnificativă o are şi Occidentul. Cauza intarzierii operațiunilor din Mosul și Raqqa a oferit posibilitatea de dizlocare a unei forte serioase din organizatie in oraşul Al-Bab.

 Prin atacul din Al-BabTurcia previne deschiderea unui coridor PKK in nordul Siriei şi da o lovitură grea organizatiei Daesh. De asemenea, oraşul Al-Bab are o importanță strategică majora pentru zona de securitate ce se anticipeaza sa devina nordul Siriei.

İn nordul Siriei exista o diversitate semnificativa din multe puncte de vedere (ca şi în nordul Irakului). Acesta regiune ar trebui să fie gândita alaturi de regiunile Anatolia de Sud-Est şi nordul Irakului. İn timpului imperiului turc, Anatolia de Sud-Est, nordul Siriei și nordul Irak-ului au fost administrate ca fiind provinciile Diyarbakir, Alep și Mosul.

Astazi intre Jarabulus şi Azez se afla aproximativ 150 de sate turkmene. Satele turkmene din această zonă continuă în partea de est a râului Eufrat. Pe linia de est a Eufratului exista aproximativ 60 de sate turkmene. Există peste 50 de sate turkmene intre Akçakoyunlu şi Manbij. De asemenea, in sudul Manbij se afla alte 15 sate turkmene. İn ​​nord-est de Alep, intre Al-Rai şi Al-Bab exista 50 de sate turkmene. İntre Jarabulus şi brațul Eufratului Sacur Suyu exista aproximativ 25 de sate/districte turkmene (majoritatea fac parte din tribul Baraklı). İn sudul bratului Sacur Suyu exista peste 20 de sate/districte turkmene.İn continuare aceste sate se intind cu cele 60 de aşezari, pana la Belih, in estul Eufratului.  

İn ultima perioada, în partea de nord a Siriei, Daesh se confruntă cu un declin serios în fața Turciei și a aliaților săi. În cazul în care pierde şi oraşul Al-Bab, în mare parte, va fi izolat. De asemenea, aceasta situatie ar putea avea ca rezultat o luptă serioasă pentru celelalte regiuni controlate de Daesh, intre adversarii care sprijina Turcia, organizația teroristă PKK / YPG și regimul Assad.

İn procesul urmator, in cadrul Scutul Eufratului şi in Siria se preconizeaza ca turkmenii vor ieşi în prim-plan atât pe teren, cat şi la masa de negocieri. În cazul în care comunitatea internațională ii va sustine, turkmenii pot juca un rol important, atat în stabilirea unei ordini democratice și laice în Siria, cat şi in Orientul Mijlociu. Turkmenii, care sunt departe de formatiunile radicaliste, daca vor obtine puterea, atat in lupta armata, cat şi in lupta ideologica vor invinge vechile organizatii separatiste. Astfel, continentul european ar fi protejat atat de vechile organizații teroriste jihadiste separatiste, cat şi de afluxul de imigranti.

V-am prezentat evaluarea legata de aceaste subiecte realizata de asist. Cemil Doğaç İpek de la Facultatea de Relații Internaționale de la Universitatea Atatürk.Ştiri din aceeaşi categorie