Analiza zilei - 19.01.2018

Analiza zilei - 19.01.2018

Analiza zilei - 19.01.2018

Can Acun, cecetătorul Direcției Politica Externă al Centrului Analitic SETA

În cadrul procesului de la Astana condus de către garanții Turcia, Rusia, și Iran au fost făcuți pași importanți în privința reducerii tensiunii. Acordul de la Astana a devenit cel mai important pas făcut până în prezent în numele păcii și încetării confruntărilor care au durat șase ani în Siria. În contextul acordului comun încheiat între cele trei țări au fost puse în aplicare ”zone de securitate” și, de asemenea, a fost luată decizia de convocare a unui Congres al Reconcilierii Naţionale la Soci cu invitarea tuturor comunităților etnice și religioase din Siria. Cu toate acestea, confruntările recente din regiunea Idlib, care se află în zona de securitate, încalcă  prevederile procesului de la Astana.

Regimul lui Assad și milițiile pro-regim au preluat controlul asupra unui șir de orașe în cadrul operațiunilor asupra Idlibului lansate cu sprijinul aerian al Rusiei. Milițiile regimului au fost oprite parțial în apropierea aeroportului Ebu Zuhur în urma contraatacurilor opoziției siriene. Ministerul de Externe al Turciei a declarat că operațiunea regimului este o încălcare a termenilor acordului privind zone de dezescaladare. Turcia cere Rusiei să preseze regimul lui Assad pentru respectarea acordului și încetarea operațiunilor. Efectuarea contraatacurilor de către opoziția siriană sprijinită de Turcia la Idlib poate fi considerată ca un avertisment pentru Rusia și regimul lui Assad.

Pe de altă parte, în lumina declarațiilor președintelui în ultimele zile cu privire la Afrin, au crescut așteptările unei posibile operațiuni asupra Afrinului. Reiterând că campania Afrin și Manbij poate fi lansată în orice moment, președintele a subliniat: Sper că, începând cu Afrin și Manbij, într-un timp scurt vom distruge și restul cuiburilor teroriste în Siria. A fost foarte important faptul că după aceste declarații ale președintelui Erdogan, purtătorul de cuvânt al batalionului Faylak al-Sham a anunțat că 20 de mii de membri ai Armatei Libere Siriene (FSA) sunt pregătiți pentru operațiunea la Afrin.” 

Declarațiile președintelui Erdogan adresate SUA, cum ar fi: „Nu stați între noi și teroriștii, nu vă interpuneţi între noi și haite de asasini. În caz contrar, nu vom fi responsabili pentru orice incident nedorit care ar putea apărea. Coborâți vă steagurile de pe bazele organizației teroriste ca să nu fim nevoiți să vi le predăm noi. Luați-vă semnele de pe uniformele teroriștilor să nu fim nevoiți să le îngropăm în pământ împreună cu teroriștii." sunt foarte importante și puternice în ceea ce privește demonstrarea fermității Turciei.

Conform declarațiilor recente SUA urmează să înființeze o armată de 30.000 de persoane în regiunile care se află sub controlul YPG-ului. Inițiativa numită ”Forța de Securitate a Frontierei” demonstrează că SUA a abandonat idea integrității teritoriale a Siriei și vizează continuarea angajamentului cu YPG și în perioada post-Daesh.   De fapt, Turcia, Rusia, Iran, opoziția siriană și regimul lui Assad au reacționat dur la intenția SUA de a crea o armată.

Idea de bază a procesului de la Astana este protejarea integrității teritoriale a Siriei. În acest sens planul SUA de a crea o armată compusă din membrii YPG, care urmează să fie stabilită la granița Turciei, Siriei și Irakului, este diametral opusă acordului de la Astana.  SUA, care vrea să înființeze un coridor de teroare sub numele de ”luptă împotriva Daesh” în condițiile de confruntări și război în Siria, pare să rămână singură în Siria și își caută sprijin  în țările din Golf, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, și în Israel.

Se știe că militanții YPG din Afrin sunt mai aproape de Rusia decât de SUA și au baze militare rusești pe teritoriile lor. Și în ce privește operațiunea Afrin, YPG care se află sub patronajul Statelor Unite a fost în mare măsură protejat de patronajul rusesc. După declarațiile președintelui Erdogan, Rusia și-a exprimat reacții moderate. Iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului la întrebarea unui jurnalist cu privire la chestiunea în cauză a răspuns că Afrin nu intră în zona operațiunilor SUA.

Operațiunea împotriva grupărilor YPG în regiunea Afrin a Turciei și forțelor Armatei Libere Siriene este așteptată să înceapă în orice moment. Profunzimea operațiunii asupra Afrinului nu este cunoscută, dar, probabil, teritoriile în jurul Afrinului vor fi recuperate. Deși zonele din jurul orașului Afrin se află sub controlul YPG, majoritatea populației este arabă. Ca urmare a invaziei YPG, civilii și-au părăsit casele și s-au stabilit în taberele la granița cu Turcia. Localnicii care trăiesc în tabere pentru o perioadă destul de lungă cer Turciei și Armatei Libere Siriene să elibereze teritoriile în jurul Afrinului de sub controlul YPG.  

În general urmărim un proces dinamic în Siria. Procesul de la Astana continuă în ciuda unor nereguli. În pofida încălcărilor regimului lui Assad, țările garante sunt hotărâte să continue procesul și să instaureze încrederea reciprocă. În altă ordine de idei, Rusia, Iran, Turcia, opoziția siriană și regimul lui Assad au avut o reacție dură la intenția de a crea o armată din YPG . Potrivit declarațiilor președintelui Erdogan, operațiunea Afrin a Turciei urmează probabil să fie lansată  în orice moment.


Etichete: analiza zilei

Ştiri din aceeaşi categorie