Analiza zilei - 26.01.2018

Noua etapă în lupta împotriva terorismului a Turciei: Operațiunea ”Ramura de măslin”

Analiza zilei - 26.01.2018

Can Acun, cecetătorul Direcției Politica Externă al Centrului Analitic SETA

Turcia se pregătea o perioadă lungă de timp pentru o operațiune  militară cuprinzătoare împotriva PYD / YPG, structurii siriene a PKK, pe care o consideră drept o amenințare serioasă cât la adresa securității naționale a Turciei, atât și la adresa integrității teritoriale a Siriei.  La etapa actuală Turcia a lansat o campanie în provincia Afrin care se află la capătul vestic al zonei teroriste. Pregătirile pentru o lungă perioadă de timp a campaniei s-au finalizat cu lansarea operațiunii la Afrin la ora 17:00 în data de 20 ianuarie după anunțul președintelui Erdogan: ” Operațiunea Afrin a început de facto pe teren”. Operațiunea a fost denumită  ”Ramura de măslin”.

Afrin, are  o poziție geopolitică importantă pe linia frontierei cu Turcia. Conform ultimului recensământ al populației desfășurat în 2004 în Siria, 64 758 de persoane locuiesc în centrul regiunii Afrin, și 172 095 de persoane locuiesc în toată provincia. Faptul că Afrinul nu este atacat de regimul lui Assad a provocat multe migrații în provincia considerată relativ sigură. Se estimează că populația în regiunea Afrin este în prezent aproape de 300 000.

Pentru organizația teroristă această regiune reprezintă  o rampă de lansare spre Marea Mediterană. În plus, se întreprind încercări pentru crearea unei linii de aprovizionare de la Afrin spre Turcia care va trece prin munții Amanos și realizarea livrării de arme și militanți în Turcia pe această cale. TSK și forțele de securitate au anihilat deja  peste 40 de teroriști care au intrat în Turcia de la Afrin.

Operațiunea Afrin numită ”Ramura de măslin” a început la ora 17:00 în data de 20 ianuarie cu intrarea aeronavelor, aparținând Forțelor Aeriene ale Turciei,  în spațiul aerian sirian și atacarea țintelor teroriste la Afrin. S-a anunțat că 108 de ținte: buncăre, adăposturi și depozite de arme și muniții, aparținând PKK / KCK / PYD-YPG, au fost distruse de 72 de avioane militare care au participat în operațiune. Prima fază a operațiunii a semnalat că va fi realizată o intervenție militară cuprinzătoare împotriva terorismului PKK la Afrin.

Armata Liberă Siriană sprijinită de Turcia și TSK a reușit, inițiind a doua zi o operațiune terestră în cadrul campaniei ”ramura de măslin” să recucerească mai multe regiuni.  Mai târziu, s-a depistat că țintele primordiale ale operațiunii au fost dislocate pe dealurile în zona de munți.  Începerea operațiunii din partea ce mai dificilă, la care nu s-a așteptat YPG,  oferă indicii importante despre strategia operațiunii. Se întreprind încercări de a împiedica evadarea YPG-ului prin preluarea controlului asupra dealurilor din zona muntoasă. Iar după preluarea controlului asupra dealurilor, opoziția siriană sprijinită de  TSK și Turcia va trece la etapa de ”curățare” completă  în sensul pur al cuvântului a YPG-ului din regiune. Pe de altă parte, este demn de remarcat faptul că operațiunea se desfășoară pe 8 fronturi diferite. Faptul că YPG-ul este forțat să lupte pe mai multe fronturi asigură insuficiența puterilor YPG-ului.

Operațiunea a fost desfășurată cu succes până în prezent însă organizația teroristă PKK / YPG, care a rezistat până în prezent implicând tehnici asimetrice-hibride de război, s-a retras în zone rezidențiale pentru a folosi civili drept scuturi umane. Se vede că prin folosirea civililor ca scuturi umane organizația teroristă încearcă pe de o parte să reducă pierderi în rândurile sale și pe de altă, asigurând incidente cu victime civile,  caută să implementeze un proces internațional de propagandă neagră. Faptul că membrii organizației nu permit civililor care trăiesc în centrul și în zona rurală a Afrinululi să părăsească regiunea confirmă această evaluare.

Dimensiunea diplomatică pe lângă dimensiunea militară a operațiunii atrage atenția. Rusia continuă să mențină spațiul aerian sirian sub controlul său în cadrul acordului încheiat cu regimul. Este cunoscut și faptul că Rusia încercă să convingă Turcia să realizeze o operațiune de o scară mai mică. Cu toate acestea, este nevoie de a desfășura o operațiune de ”curățare” mai cuprinzătoare în vederea distrugerii temeinice a terorismului la Afrin.

Pe lângă o legătură strânsă  în curs de desfășurare cu Rusia, Turcia are contacte diplomatice intense cu SUA, țările UE și statele din Golf. Ambasadorii multor țări au fost chemați la Ministerul afacerile externe și informați despre lansarea operațiunii. Pe de altă parte, datorită inițiativei Ministerului de externe cu privire la încercarea Franței de a convoca Consiliul de Securitate al ONU pe tema operațiunii ”Ramura de măslin”, tema principală de pe ordinea de zi a evoluat în aspectului umanitar în Siria. Încercările anumitor cercuri din cadrul Consiliului European care suportă PKK de a include operațiunea ”ramura de măslin” pe ordinea de zi au fost, de asemenea, blocate datorită inițiativei Ministerului turc de externe.

Declarațiile diverse ale SUA cu privire la operațiunea ramura de măslin demonstrează că în general nu sunt mulțumiți de această operațiune. Deși Marea Britanie, Germania și NATO consideră operațiunea "Ramura de măslin" legitimă, Rusia dă vina pe atitudinea nepăsătoare a SUA în Siria.Ştiri din aceeaşi categorie