Analiza zilei - 02.02.2018

Analiza zilei - 02.02.2018

Analiza zilei - 02.02.2018

Can Acun, cecetătorul Direcției Politica Externă al Centrului Analitic SETA

Multe evoluții importante au loc în prezent în Siria. S-a finalizat a doua săptămână a operațiunii declanșate de Turcia cu scopul de a distruge cuiburile teroriștilor la Afrin.  Pe lângă desfășurarea cu succes a operațiunii, TSK înființează noi puncte de supraveghere în Idlib pentru a realiza controlul asupra zonei de dezescaladare. Evoluțiile în regiune afectează, de asemenea, rolul SUA în Siria.

Operațiunea ”ramura de măslin”, producând un efect de domino,  va slăbi substanțial organizația teroristă PKK / YPG și în alte regiuni. Locuitorii din regiunile Manbij, al-Hasaka, Rakka și Deir Ezzor  intimidați de către organizația teroristă au început să se opună. De fapt, oamenii din Manbij deja începuseră să riposteze.

Împreună cu căutarea unei soluții pentru criza siriană cu Rusia și Iran  în cadrul procesului de la Astana, Turcia în același timp, datorită faptului că SUA a mizat pe calul greșit, o izolează pe SUA în regiune. Desfășurarea trupelor TSK în timpul deplasării spre Idlib îndeosebi pe dealul  Al-Eys care poartă o importanță strategică a întărit și mai mult poziția puternică a Turciei în Siria.

TSK și opoziția siriană avansează în cadrul operațiunii ”ramura de măslin”. În ciuda dificultăților legate de geografia provinciei Afrin, TSK și opoziția siriană au avansat destul de rapid. Operațiunea în cadrul căreia au fost recucerite  gradual dealurile și pozițiile dominante a demonstrat de fapt cel mai mare efect la început. Percepția că YPG a fost invincibil în regiune și a avut o protecție politică absolută a fost distrusă. Principala sursă a acestei percepții este sprijinul acordat organizației teroriste de către SUA. După cum se știe, majoritatea covârșitoare a populației din regiunile controlate de YPG în Siria este formată din arabi și torcomani. În special după ce Daesh a fost eliminată la scară largă în regiune, localnicii au început să pună la îndoială legitimitatea YPG. Acțiunile Turciei desfășurate  în comun cu opoziția siriană formată din arabi, torcomani și kurzi a creat o alternativă pentru regiune.

Grupurile de rezistență împotriva YPG-ului au început să se stabilească și să funcționeze în zone, cum ar fi Manbij, în care localnicii au fost deranjați de dictatura crudă a YPG-ului. Orice succes militar realizat în cadrul operațiunii ”ramura de măslin” îi încurajează, pe arabi, turcomani și kurzi care se opun dictaturii YPG.

De fapt, ”ramura de măslin” izolează de asemenea SUA care face toate investițiile în Siria bazându-se exclusiv pe YPG. Declarațiile controverse ale autorităților americane cu privire la operațiunea la Afrin și Turcia,  demonstrează confuzia lor proprie. Promovarea diverselor politici de către instituțiile s-a rezultat recent în includerea YPG-ului pe lista  organizațiilor teroriste de către CIA.

SUA, care a rămas în afara procesului de la Astana care se implementează sub conducerea Turciei Iranului și Rusiei, continuă spre „singurătate lipsită de valoare“.  Politicile Statelor Unite, care încercau să distrugă o organizație teroristă prin intermediul unei alte au provocat disconfort în regiune. Atitudinea YPG-ului care a pus în pericol integritatea teritorială a Siriei și intenția SUA de a înființa o armată frontalieră au provocat reacția dură din partea Rusiei, Iranului și Turciei.  Prezența SUA în Siria și relația sa cu YPG trebuia să fie limitată la lupta împotriva Daesh. Însă acum SUA intenționează să rămână și să creeze mai multe  baze militare. 

O altă evoluție importantă în Siria este punctul de supraveghere stabilit de  TSK în cadrul deplasării spre İdlib. Crearea punctului de supraveghere pe punctul strategic al-Eys în regiunea de sud a Alepului este o evoluție importantă pentru controlarea zonei de dezescaladare. Turcia în ultima perioadă mai ales în cadrul procesului de la Astana a devenit un actor strategic cu putere de decizie și pentru Siria și pentru comunitatea internațională. Turcia pe de o parte folosește poziția sa puternică în Siria pentru a pune capăt acestei tragedii umane în regiune, și pe de altă depune eforturi pentru a crea un viitor mai bun pentru Siria.

Faptul că Turcia a devenit acel actor care ia decizii în Siria  se datorește sprijinului acordat de către poporul sirian. Turcia, pe de o parte, găzduiește 3 milioane de sirieni în propriile granițe, și pe de altă parte, oferă ajutoare pentru 4 milioane de sirieni în Siria.Ştiri din aceeaşi categorie