Legătura între PKK/PYD-YPG șı Daesh

PKK / PYD-YPG și  Daesh o relație bazată pe interese reciproce

Legătura între PKK/PYD-YPG șı Daesh

LEGĂTURA ÎNTRE PKK/PYD-YPG ȘI DAESH

După conflictele între organizațiile teroriste PKK / PYD-YPG și  Daesh a fost observat  că între ele s-a stabilit o relație bazată pe interese reciproce și anumite aspecte legate de această relație au fost reflectate în surse deschise.

Un exemplu concret al acestei relații între organizațiile teroriste PKK / PYD-YPG și Daesh este apariția unor imagini care demonstrează evacuarea membrilor Daesh din Rakka de către PKK / PYD-YPG ca urmare a acordului secret cu Daesh realizat în cadrul recuceririi orașului Rakka de  PKK / PYD-YPG.  Rakka ocupată în data de 15 ianuarie 2014 de Daesh a fost recucerită de către PKK / PYD-YPG la 17 octombrie datorită  sprijinului de arme,  terestru și aerian crucial  al SUA și al Coaliției Internaționale. A fost asigurat transferul în condiții de siguranță a membrilor Daesh dislocați în Rakka spre regiunile Markada, Al Suvar și Deir ez Zor cu aprobarea SUA și Coaliției Internaționale. Știrile despre acordul în cauză și transferuri au fost făcute de corespondenții BBC Quentin Sommerville și Riam Dalat.[1]

Acordul încheiat între PKK / PYD-YPG și Daesh la Rakka a fost aprobat și de autoritățile americane și de oficialii coaliției Internaționale. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, susținând că scopul acestui acord este protejarea civililor a spus: „Putem să nu fim întotdeauna pe deplin de acord cu partenerii noștri, dar respectăm soluțiile lor la propriile probleme.” Cu toate acestea, și purtătorul de cuvânt al Coaliției Internaționale, colonelul Ryan Dillon, a notat pe contul său de Twitter că acordul nu este „secret“.[2]

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), Talal Silo, care s-a predat Turciei la 15 noiembrie 2017 și ulterior a acordat un interviu cotidianului englez Times a declarat că un astfel de acord a fost, de asemenea, încheiat anterior și la Manbij. Silo a anunțat că membrii PYD / YPG au vândut teroriștilor Daesh, care părăseau Manbij,  documente de călătorie în valoare de cel puțin 200 de dolari pentru deplasarea liberă pe teritoriile controlate de ei.[3] Silo, afirmând că comandantul FDS, Șahin Cilo, a făcut o înțelegere cu SUA și cu puțin timp înainte de a declara eliberarea orașului Manbij a permis 2 000 de membri ai Daesh să părăsească orașul, folosind scuturi umane, a declarat că deplasarea în siguranță a membrilor Daesh la Jarablus a fost primul acord între SUA și FDS.   Potrivit mărturisirilor lui Talal Silo, o altă înțelegere a avut loc la Tabka, aflată pe râul Eufrat; după întrevederea lui Șahin Silo, în calitate de reprezentant al PYD/YPG-SDG, cu partea americană, teroriștilor Daesh li s-a permis ieșirea liberă din oraș.[4] În lumina acestor evenimente este posibil să spunem că există o relație bazată pe interes reciproc între PYD / YPG și Daesh.

La o întrebare, referitoare la exploatarea petrolului în regiunile Al-Hasakah și  Deir ez-Zor de către PKK, din cadrul unui interviu acordat agenției de știri Anadolu, Talal Silo a răspuns:  „După preluarea controlului asupra câmpurilor petroliere din Rumeylan în 2012, YPG și PKK a început să le exploateze. Inițial petrolul a fost exportat, fiind transferat prin regiunile aflate sub controlul Daesh. Ali Sheir, care este responsabil pentru afacerile monetare ale personalului PKK în Jazeera, locuiește în Kamișli. Are legături directe cu conducătorii PKK. Numai el cunoaște veniturile obținute.  Acesta este secretul PKK. Ali Sheir vinde petrolul peste hotare, începând din 2012. În trecut, vânzările au fost realizate numai prin teritoriile Daesh. Ofițerul armatei regimului, al-Katirci, este responsabil pentru achiziționarea petrolului de la PKK. Au spus că și  Sahin Cilo nu ar fi putut interveni. Tema petrolului era un secret al organizației. Astfel, întrebând am aflat  și alte informații. Venitul obținut din exportul petrolului a fost transferat în conturile bancare libaneze a unor persoane apropiate. Este o chestiune mare. Sute de tancuri petroliere au fost transportate zilnic.”[5]

Este considerat remarcabil și faptul că la întreprinderea PKK / PYD-YPG să-și extindă încercările de invazie spre Deir ez-Zor multe puncte strategice au fost părăsite de organizația teroristă Daesh fără să tragă un singur foc de armă.

În cadrul atacului PKK / PYD-YPG asupra partea de est a orașului Deyr ez-Zor a fost încheiat  un acord cu Daesh din nou. Potrivit conținutului acordului publicat de către  Agenția de știri Qasio, între PKK / PYD-YPG și Daesh a fost declarată încetarea focului. Împreună cu încetarea focului PKK / PYD-YPG au încetat atacurile asupra pozițiilor Daesh, membrii Daesh au părăsit zona și s-au deplasat spre estul Siriei, și prin urmare PKK / PYD-YPG a ocupat partea de est a  Deir ez-Zor.

În afara de crearea posibilităților pentru PKK / PYD-YPG să ocupe Siria, sunt încheiate afaceri cu Daesh pe baza ostilității fața de Turcia.  În prezent mulți membri ai Daesh care se află în presupusele închisori ale PKK / PYD-YPG la Rakka și Deir ez-Zor sunt eliberați cu o condiție că vor întreprinde acțiuni împotriva Turciei. Chiar dacă membrii Daesh nu se implică într-o luptă activă împotriva Turciei, ei se infiltrează prin diferite căi în Idlib, unde sunt dislocați și unitățile armatei turcești, și în zona operațiunii ”Scutul Eufratului”, prezintând o amenințare împotriva Turciei.   În plus, persoanele în cauză din partea organizației teroriste PKK / PYD-YPG folosesc aceste informații în propaganda sa neagră pentru a demonstra comunității internaționale că Turcia este alături de Daesh.

Ca urmare a  declanșării operațiunii ”Ramura de măslin” organizația teroristă PKK / PYD-YPG a început să elibereze din închisorile la Afrin membrii Daesh cu o condiție că se vor lupta împotriva Turciei și Armatei Libere Siriene. În același timp, dacă ne uităm la ultimele știri legate de acest subiect, vedem că PKK / PYD-YPG pentru a putea beneficia de membrii Daesh, care nu au altundeva unde să meargă, îi trimite din estul Eufratului spre Afrin promiţându-le o nouă viață. Devenim martori ai faptului că PKK / PYD-YPG folosește forțele teroriștilor Daesh, care nu s-au întors în țările de origine însă pe lângă asta au capacități avansate de luptă și de creare a bombelor, și promite membrilor Daesh care vor lucra pentru ei să-i scoată de pe lista teroriștilor.[6] Pașii întreprinși de PKK / PYD- YPG  în privința angajării teroriștilor – membrilor Daesh reprezintă o importanță în ceea ce privește reflectarea schimbului reciproc de membri între organizațiile susmenționate.  Această situație, de asemenea, demonstrează ipocrizia și disponibilitatea PKK / PYD-YPG să coopereze cu o amenințare existențială în conformitate cu interesele sale.

PKK / PYD-YPG forțează populația arabă și turcomană să migreze cu scopul epurării etnice și modificării structurii demografice în regiunile ocupate. Organizația teroristă PKK / PYD-YPG îi trimite pe membrii Daesh, pe care nu vrea să-i găzduiască în așa numitele închisori ale sale, în Turcia, înfiltrându-i printre oameni pe care îi forțează să migreze.  În plus, organizația teroristă trimite grupuri care fac parte din Daesh în Turcia prin căi ilegale – tuneluri la granița între Siria și Turcia.

Pe de altă parte, în revista americană Nation, ediția din 09 februarie 2017 a fost publicat un raport, în care s-a notat că PYD / YPG comite crime de război în regiunile aflate sub controlul ei în Siria de nord și  îi strămută pe zeci de  mii de civili arabi și kurzi.  Ceea ce atrage atenție în raportul în cauză este faptul că YPG nu se confruntă cu Daesh în regiune, ci dimpotrivă întreprinde acțiuni pentru a împiedica și grupurile aflate în conflict cu Daesh. Astfel putem spune că raportul în cauză încearcă să sublinieze colaborarea  PYD / YPG cu Daesh.

 

[1] http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret

[2] http://www.gazetevatan.com/deas-ve-pkk-arasindaki-kirli-anlasmayla-ilgili-flas-aciklama--1118524-dunya/

[5] http://aa.com.tr/tr/dunya/sdgnin-kacan-sozcusu-silo-abdnin-pyd-pkkya-destegini-aaya-anlatti/988355

[6] http://aa.com.tr/tr/turkiye/pyd-pkk-afrin-e-firat-in-dogusundan-da-deas-li-getirdi-/1045590


Etichete: Daesh , YPG , PYD , PKK

Ştiri din aceeaşi categorie