Analiza zilei - 20.04.2018

Odată cu utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice într-un atac asupra Ghoutei Orientale, atenția opiniei publice mondiale s-a întors îndată spre această regiune

Analiza zilei - 20.04.2018

Odată cu utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice într-un atac asupra Ghoutei Orientale, atenția opiniei publice mondiale s-a întors îndată spre această regiune și au urmat discuțiile cu privire la o posibilă intervenție militară condusă de SUA. Intervenția așteptată a avut loc sâmbătă, 14 aprilie.

Pe lângă faptul că intervenția militară a Statelor Unite, a Marii Britanii și a Franței a fost o campanie cuprinzătoare, ea fusese realizată sub forma unei campanii de "pedeapsă" care viza regimul sirian. Dacă ne uităm la dezbaterile care avuseseră loc în SUA vedem că în timp ce Trump avea intenții să declanșeze o operațiune cuprinzătoare,  secretarul american al apărării, Mattis și Pentagonul susțineau realizarea unei operațiuni limitate pentru a evita o escaladare cu Rusia.

Vă prezentăm analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

În realitate însă coaliția formată din Statele Unite, Regatul Unit și Franța vizează prin intermediul regimului sirian  zona de influență a Rusiei și milițiile shiite care acționează împreună cu Iranul. În cele din urmă, SUA nu intenționează să răstoarne regimul în Siria. Și faptul că în ciuda existenței unei mari oportunități SUA nu a realizat o campanie militară amplă demonstrează  în mod clar aceasta. În perioada președinției lui Obama o zonă mare în Siria și în general în Orientul Mijlociu a fost ”deschisă” pentru Rusia și Iran, acum, însă, este vorba de retragerea graduală a Rusiei din zonele dobândite și de limitarea activităților Iranului desfășurate în Siria. Restricționarea acțiunilor Iranului este importantă din perspectiva Israelului și țărilor din Golf. Din punctul de vedere al Israelului, țărilor din Golf și al Turciei politica expansionistă a Iranului în regiune a ajuns la proporții inacceptabile. Se presupune că numărul membrilor Gărzilor revoluționare iraniene, ai Hezbollah și militanților iranieni prezenți în Siria depășește 60 de mii.  În cursul loviturilor recente conduse de SUA au fost vizate unele baze aeriene importante însă este evident că intervenția militară fusese în general una limitată. Înainte de intervenția militară condusă de SUA Israelul din timp în timp bombarda mai multe baze utilizate de Iran îndeosebi aeroportul T4.

Riposta Rusiei și Iranului la acțiunile militare conduse de SUA va deveni mai clară în zilele următoare. Regimul Assad, milițiile iraniene, și mercenarii ruși au încercat în lunile precedente să avanseze spre câmpurile petrolifere controlate de YPG în regiunea Deir ez-Zor. Coaliția Internațională coordonată de SUA a reacționat dur la această inițiativă și a eliminat cu lovituri aeriene și focuri de artilerie trupele care încercau să avanseze. Cu toate acestea, după ultima intervenție militară condusă de SUA, este posibil ca Rusia și Iranul să lanseze în schimb o campanie militară cuprinzătoare împotriva liniei Deyr ez Zor. În acest caz nu se exclude posibilitatea unei lupte importante pentru câmpurile petrolifere din regiunea controlată de YPG, a cărei  populația este aproape în întregime compusă din arabi.

Dar indiferent de reacțiile Rusiei și Iranului, atacul recent cu arme chimice al regimului Assad are un impact substanțial din perspectiva opiniei publice internaționale. Legitimitatea regimului care utilizează arme chimice împotriva  propriului său popor este încă o dată pusă la îndoială. Este important ca crima de război săvârșită de regim să fie pedepsită. În timp ce pedepsirea regimului pentru crimele împotriva umanității este salutată de Turcia, tensiunile escaladate între Rusia și Iran nu este un scenariu favorabil pentru Turcia. Rolul Turciei de mediator între SUA și Rusia este un semn  remarcabil al poziției strategice la care a ajuns Turcia în ecuația siriană. Datorită Turciei canalele diplomatice și militare între SUA și Rusia au fost din nou deschise, și Rusia nu a ripostat direct la atacul SUA împotriva regimului sirian. Este imposibil ca puterile internaționale să vizeze direct una pe alta în sensul militar în stadiulactual al dezvoltării tehnologice și al industriei de apărare. Pe lângă războiul economic și cibernetic ei desfășoară un război prin intermediul celor pe care îi susțin. După ce SUA a lovit pe aliatul Rusiei, este pus sub semnul întrebării dacă Rusia va lovi sau nu YPG în Siria.

V-am prezentat analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.


Etichete: Assad , Rusia , SUA , Siria

Ştiri din aceeaşi categorie