Analiza zilei - 11.05.2018

Una dintre cele mai importante priorități ale politicii externe a Turciei în perioada următoare va fi cu siguranță lupta împotriva terorismului.

Analiza zilei - 11.05.2018

Președintele Recep Tayyip Erdogan a prezentat manifestul electoral al său și al partidului Justiției și Dezvoltării  pentru alegerile anticipate  din 24 iunie. Aceste conțin mai multe promisiuni referitoare la economie, sănătate, politica internă. Manifestul electoral al actualului președinte aruncă în același timp lumină asupra obiectivelor și metodelor pe care le va urmări Turcia în politica sa externă în caz dacă Erdogan va deveni din nou președinte. 

Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Una dintre cele mai importante priorități ale politicii externe a Turciei în perioada următoare va fi cu siguranță lupta împotriva terorismului. Președintele Recep Tayyip Erdogan în declarația sa rostită după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie notase că lupta împotriva terorismului nu se va mai limita la frontierele geografice ale Turciei și în ce privește sursa terorismului vor fi vizate și teritoriile străine. Forțele armate ale Turciei au eliminat împreună cu Armata Siriană Liberă  în cadrul campaniei Scutul Eufratului  organizația teroristă Daesh la granițele Turciei și prin urmare au curățat provincia Afrin în cadrul campaniei Ramura de Măslin de elementele PKK/YPG. Și mai ales campania Scutul Eufratului demonstrează cât de corectă și eficientă este noua abordare a Turciei în combaterea terorismului prin acel fapt că o perioadă destul de lungă nu au avut loc atacuri ale Daesh pe teritoriul țării.  

În conformitate cu manifestul electoral al președintelui Recep Tayyip Erdoğan este de așteptat că noi campanii transfrontaliere vor fi declanșate împotriva terorismului după alegerile din 24 iunie. Se poate anticipa că operațiunile militare împotriva PKK în Irak  în curs de desfășurare vor continua în perioada următoare. Între obiectivele Turciei în contextul combaterii terorismului se găsesc, de asemenea,  noi operațiuni militare împotriva YPG/PKK în nordul Siriei.

În manifestul electoral al președintelui Erdogan se accentuează că Turcia nu acceptă stăpânirea cuiva. Oricât n-ar deranja această abordare a Turciei mai multe țări occidentale, Turcia, urmărindu-și interesele naționale în regiune și în general în lume își va continua politica externă independentă. Faptul că președintele Erdogan promovează Turcia ca actor global manifestă în mod clar obiectivele țării în acest context. Însă Turcia precum nu acceptă stăpânirea cuiva la fel și nu urmărește să aibă stăpânire asupra cuiva, cel mai importat indicator al acestui fapt fiind politica africană a Turciei bazată pe respect și destinată ajutorării ci nu exploatării. Faptul că asistența umanitară acordată de  Turcia este cu mult mai mare in raport cu Produsul Intern Brut (PIB) este o dovadă a politicii externe umanitare.

Pentru a face politica externă eficientă a Turciei durabilă și pentru a o dezvolta este necesar de redus dependența și de crescut importanța strategică. Industria de apărare a Turciei este foarte importantă în acest context. Precum și președintele Erdogan notează în programul său electoral industria de apărare a țării ocupă un loc important.  Începând din 2011 Turcia, crescându-și cu 90% volumul exporturilor în domeniul de apărare, s-a plasat pe locul 18 între cei mai mari exportatori de arme în lume. În același timp țara și-a redus dependența de industria de apărare externă de la 80% la 30%. Este de așteptat că industria de apărare turcă va continua creșterea în perioada următoare. Turcia a înregistrat succese considerabile pe plan mondial în dezvoltarea vehiculelor aeriene autonome, devenind una dintre cele 6 țări în lume care produc vehicule aeriene autonome. Afirmația președintelui Erdogan: ”Vom produce și tancuri autonome” demonstrează că Turcia este un actor important care generează idei și aduce inovații în domeniul tehnologiilor.

Consolidarea industriei de apărare a Turciei sporește eficiența în politica sa externă. Turcia a devenit o alternativă importantă pentru țări prietene și aliate în ceea ce privește achiziționarea armelor, și și-a ocupat locul pe piața internațională. Turcia de asemenea vinde vehicule blindate în mai multe țări africane, țările din  Golful Persic și Asia.    Pe de altă parte exporturile de elicoptere ATAK în Pakistan și de nave și vehicule aeriene autonome TB2 în Qatar au însuflețit economia Turciei, consolidând  activitățile de cercetare și dezvoltare și a sporit eficiența politicii externe a Turciei.Ştiri din aceeaşi categorie