Analiza zilei - 25.05.2018

Turcia și criza Qatarului

Analiza zilei - 25.05.2018

Aproape un an în urmă agenția oficială de presă a statului Qatar a fost piratată și a fost lansată o campanie media prin publicarea aici a unor  interviuri cu emirul Qatarului false.  Această campanie a fost utilizată prin urmare de coaliția înființată sub conducerea Emiratelor Arabe Unite și Arabiei Sauditei cu sprijinul Statelor Unite ale Americii cu scopul de a ținti Qatarul. Coaliția, luând Qatarul din punct de vedere militar, politic, și economic sub asediu, îl forța să se predea.

Vă prezentăm analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Dacă ne uităm la calendar vedem o sincronizare între două evenimente; și anume mutarea împotriva Qatarului a avut loc exact după o reuniune internațională care s-a desfășurat în capitala Arabiei saudite, Riyadh, în 21 mai 2017, și la care a participat președintele Donald Trump. Însemnă că s-au pus în mișcare după ce Bin Salman bin Zayed, numit Muhammad al II-lea, și-a asigurat sprijinul lui Donald Trump la Summitul de la Riyad. În contextul noilor viziuni regionale create împreună cu Israelul Qatarul a prezentat o amenințare serioasă care trebuia fi eliminată cu orice preț. Motivul de bază pentru care a fost țintită puterea economică și de asemenea puterea mass-media a Qatarului a fost faptul că a sprijinit împreună cu actorii precum Turcia axa de schimbări și rezistență din regiune pe lângă Primăvara Arabă.

Cu toate acestea, măsurile luate împotriva Qatarului au eșuat în toate domeniile. Vedem că în timp ce Qatarul cu sprijinul și posibilitățile oferite de aliații apropiați cum ar fi Turcia, desfășurând diplomația chibzuită și înțeleaptă, reușește să facă fața mutărilor împotriva sa, a început în cele din urmă să schimbe poziția Statelor Unite.  Sancțiunile impuse de Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită împotriva Qatarului s-au transformat într-o povară din perspectiva lor.

Pe lângă Qatarul a fost țintită și Turcia.

Una dintre solicitările ale coaliției care a vizat Qatarul a fost închiderea bazei militare turcești aflate în Qatar și rezilierea acordurilor militare existente între cele două țări. După punctul meu de vedere, au existat două motive pentru aceasta. În primul rând, au fost convinși că Qatarul ar fi devenit o țintă mai ușoară pentru ei fără sprijinul militar al Turciei și că baza militară a Turciei în Qatar și acordurile militare cu Turcia transformau  Qatarul într-un actor mai puternic. În al doilea rând, prezența militară și politică a Turciei în regiune a fost considerată drept o amenințare pentru politica regională a lui Muhammad al II-lea și a Israelului. În timp ce intenționau să modeleze geografia islamică largă din Palestina până în Qatar astfel ca să devină pasivă au depus multe eforturi pentru a slăbi sau elimina pe actorii care puteau să se opună acestor mutări. Este evident ca Turcia și Qatar au respins aceste solicitări și și-au continuat relațiile militare bazate pe interesele comune. Politica eficientă a Turciei a contribuit într-un mod deosebit la eșuarea acțiunilor împotriva statului Qatar.

Turcia la rândul său consideră că a fost țintită mai degrabă de Emiratele Arabe Unite decât de Arabia Saudită; o mulțime de dovezi circumstanțiale care au apărut prin urmare suportă  această părere. Mailurile Ambasadorului Emiratelor Arabe în SUA, Yousef al-Otaiba, care au ajuns în mâinile presei demonstrează campaniile desfășurate de Emiratele Arabe împotriva Turciei, și evidențiază cooperarea Emiratelor cu Israelul și alți actori în privința Libiei, Somaliei, Siriei etc. împotriva Turciei. Turcia nu plătește cu aceeași monedă și spre deosebire de Emiratele Arabe nu participă în jocuri murdare, nu dă mită, nu sprijină organizațiile teroriste, însă din când în când precum și în recentele evenimente din Somalia răspunde Emiratelor astfel ca să înțeleagă. Turcia este o țară stabilită cu instituțiile politice și armata sa, un actor importat în regiunea în care se află, își păstrează prezența în Irak și Siria pentru a asigura stabilitatea în regiune, își consolidează prezența militară în mai multe țări precum Qatar și Somalia. Prin rolul jucat în problema palestiniană Turcia demonstrează că va lupta pentru drepturile lumii islamice și drepturile popoarelor asuprite.

V-am prezentat analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.Ştiri din aceeaşi categorie