Acordul crucial pentru Idlib

Prin acordul încheiat Turcia a obținut un mare succes. Poziția fermă a președintelui Erdogan, atitudinea lui deosebită fața de problema provinciei Idlib în ultima perioadă, acțiunile sale și insistența asupra unui armistițiu la Idlib  și-au prezentat rezu

Acordul crucial pentru Idlib

Președintele Recep Tayyip Erdoğan și președintele rus Vladimir Putin au susținut o conferință de presă comună după întâlnirea bilaterală de la Soci. În cadrul acesteia cei doi lideri au accentuat că au convenit asupra creării unei zone demilitarizate la Idlib.  Pe de altă parte imediat după încheierea summitului crucial Ministerul rus al Apărării a comunicat că nu vor desfășurată o operațiune la Idlib.

Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Prin acordul încheiat Turcia a obținut un mare succes. Poziția fermă a președintelui Erdogan, atitudinea lui deosebită fața de problema provinciei Idlib în ultima perioadă, acțiunile sale și insistența asupra unui armistițiu la Idlib  și-au prezentat rezultatele și pe teren. În ultimele zile Forțele armate turcești au făcut fortificații importante la Idlib. La  cele 12 puncte de observare turcești a fost trimis  un număr mare de vehicule blindate, tancuri și trupe militare. Turcia astfel și-a demonstrat poziția fermă Rusiei, Iranului, regimului Assad și milițiilor șiite. Negocierile diplomatice, pe de o parte, și pașii militari făcuți în regiune, pe de altă, au dat roade. Rusia într-adevăr a făcut un pas înapoi la Soci. Rusia, Iran și regimul Assad intenționau să desfășoare o operațiune amplă la Idlib. Au existat presiuni serioase în acest sens.  Bombardamentele în regiunile Jisr al-Shughur și în Hama de nord și livrările intense ale forțelor regimului și milițiilor sprijinite de Iran la lınııle de front îndeosebi au sporit presiunea.

Prevenirea unei asemenea campanii militare  prezintă o importanță deosebită în procesul de pace pentru securitatea națională a Turciei și pentru viitorul Siriei. Dar cel mai important este că datorită eforturilor Turciei viața a peste 3 milioane de refugiați a fost protejată, și un flux major de migranți prevenit. Trebuie de felicitat pe președintele Erdogan, Forțele Armate Turcești și Serviciul de Informații cu prilejul acestui succes obținut în problema provinciei Idlib. A fost prevenită criza umanitară în regiunea care preocupa lumea întreagă în ultima perioadă.

            Grupările radicale și armele grele urmează să fie retrase din zona demilitarizată care va fi înființată la Idlib în contextul acordului încheiat cu Rusia la Soci. În acest scop ambele țări, Rusia și Turcia trebuie să-și asume un rol important. Rusia pe de o parte trebuie să convingă milițiile șiite, Turcia, pe de alta, trebuie să producă o soluție pentru structurile precum Hayat Tahrir al-Sham. Rusia și Turcia vor asigura înființarea   zonei demilitarizate de 15-20 km lățime și vor desfășura activitățile de patrulare coordonate independente.

                 Turcia și Rusia vor fortifica punctele de observare înființate în cadrul procesului de la Astana din punct de vedere militar, și vehiculele aeriene autonome ale ambelor țări vor monitoriza zona demilitarizată. Regiunile din zona demilitarizată aflate sub controlul opoziției siriene și forțelor regimului și prezența lor se vor menține însă ambele își vor scoate armele grele în afara granițelor zonei.

                  În contextul acordului încheiat, autostrăzile M4 și M5 de o importanță strategică vor fi protejate și redeschise din nou pentru comerț. Autostrăzile M4 și M5 care leagă Latakia și Damascul de Alep sunt de o importanță majoră pentru economia Siriei.

                 Acordul între Turcia și Rusia va avea, de asemenea,  un efect pozitiv asupra luptei împotriva terorismului  desfășurate de  Turcia. De altfel, teroriștii PKK / YPG intenționau să profite de operațiunea în provincia Idlib și să exercite presiuni asupra regiunii Afrin. Datorită acordului această amenințare a fost eliminată. Împreună cu prevenirea unei operațiuni eventuale la Idlib s-ar putea aștepta ca Turcia să facă un pas mai concentrat împotriva amenințării reprezentate de PKK/YPG.Ştiri din aceeaşi categorie