Rezultatele alegerilor din Irak și influența lor asupra relațiilor cu Turcia

Rezultatele alegerilor în regiunea kurdă irakiană vor avea un efect și asupra relațiilor între Guvernul regional kurd irakian și Turcia și asupra luptei Turciei împotriva terorismului. (Agenda zilei - 41)

Rezultatele alegerilor din Irak și influența lor asupra relațiilor cu Turcia

Peste 3 milioane de alegători înregistrați în regiunea kurdă din nordul Irakului cu populația de 6 milioane  au participat la alegerile generale ce au avut loc duminică, 30 septembrie. A fost anunțat că rata de  participare la vot în cadrul alegerilor parlamentare a fost de aproximativ  57%. Deși procesul electoral s-a desfășurat  în general în mod pașnic și liniștit, prezența în unele regiuni a unor persoane înarmate și forțelor Peșmerga a provocat dezbateri considerabile. În timp ce Partidul Democrat al Kurdistanului (PDK) și Uniunea Patriotică a Kurdistanului (UPK) s-au acuzat reciproc de frauda electorală, Gorran și Mișcarea Generației Verzi au acuzat îndeosebi Uniunea Patriotică a Kurdistanului. În ciuda declarațiilor privind frauda electorală, alegerile în Guvernul regional kurd din Irak s-au încheiat pașnic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Hami Aksoy, a spus în această privință: ”Suntem mulțumiți de desfășurarea pașnică a scrutinului parlamentar în Guvernul regional kurd irakian.  Sperăm ca rezultatele alegerilor să contribuie la protecția unității și integrității a Irakului și la asigurarea stabilității în țară.”

Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.     

Potrivit rezultatelor neoficiale ale alegerilor, PDK a avut un mare succes și a obținut 45% din voturi. UPK cu 19% din voturi a pierdut alegerile. Mișcarea Gorran (Schimbare) a obținut 12% și Mișcarea Generației Verzi 8,3% din voturi. În timp ce partidele islamice au acumulat 7% și 5%, Alianța Serdem a obținut numai 1% din voturi.

În conformitate cu rezultatele neoficiale PDK care a obținut un succes considerabil, are posibilitatea să formeze guvernul în alianță cu un partid mic, ocolind UPK. În timp ce numărarea voturilor fusese în curs de desfășurare,  în Parlamentul irakian au avut loc alegerile prezidențiale. Faptul că partidele kurde PDK și UPK nu au putut conveni asupra unui candidat comun la funcția de președinte a provocat concurență și o criză între ele.

PDK a propus candidatura lui Fuad Hüseyin, iar Berhem Salih a devenit candidatul  UPK la funcția de președinte.  În cea de-a doua rundă a votului au participat 272 din 329 de parlamentari. Candidatul UPK, Berhem Salih, a obținut 219 de voturi și a devenit al patrulea președinte al Irakului. Candidatul PDK, Fuad Hüseyin, a acumulat numai 22 de voturi. În primul tur al votului niciunul din cei 7 candidați nu a reușit să obțină cele 220 de voturi necesare. În prima rundă a cursei prezidențiale Berhem Salih a întrunit 165 de voturi,  Fuad Hüseyin – 89 , și candidata independentă, Sirve Abdulvahid, a obținut 18 voturi.

Este evident că victoria lui Berhem Salih la alegerile prezidențiale va avea un impact asupra politicii interne a Guvernului regional kurd irakian. În cele din urmă PDK, obținând un succes considerabil în ambele alegeri care s-au desfășurat în aceeași zi, ar putea urma o politică internă mai dură împotriva UPK.

Rezultatele alegerilor în regiunea kurdă irakiană vor avea un efect și asupra relațiilor între Guvernul regional kurd irakian și Turcia și asupra luptei Turciei împotriva terorismului. Guvernul regional kurd care a pierdut toate câștigurile obținute cum ar fi Kerkuk după referendumul de independență în regiunea kurdă din nordul Irakului și răspunsul dur al guvernului central irakian dorește să repare relațiile cu Turcia. PDK îndeosebi urmărește să revitalizeze relațiile comerciale cu Turcia.  Sancțiunile Turciei  împotriva aeroportului din Suleymaniya aflat sub controlul UPK  este un factor important care demonstrează atitudinea Turciei față de UPK. Este de așteptat că victoria PDK la alegerile va avea un efect pozitiv asupra relațiilor între Turcia și Guvernul regional kurd irakian.

Operațiunile militare desfășurate de Turcia în contextul luptei împotriva terorismului  în nordul Irakului vizează să prevină infiltrarea PKK din această regiune în Turcia. Lupta anti-PKK a Turciei poate să se consolideze aici datorită victoriei PDK la alegerile. În timp ce relațiile UPK cu PKK sunt relativ mai bune, relațiile între PDK și PKK pot fi caracterizate ca relativ negative. În schimbul îmbunătățirii relațiilor cu Guvernul regional kurd din Irak, Turcia ar putea solicita PDK să ia măsuri concrete împotriva PKK.

Faptul că guvernul central irakian nu a putut fi format o perioadă lungă de timp după alegerile din Irak a generat probleme majore atât pentru Irak cât și pentru Turcia. În același timp este de așteptat că evoluarea rezultatelor alegerilor din regiunea kurdă în formarea rapidă a guvernului va contribui considerabil la securitatea în Irak și Turcia. În caz dacă și guvernul central irakian va fi format combaterea mai multor probleme existente în Irak ar putea  fi realizată mai eficient.Ştiri din aceeaşi categorie