Evoluțiile din Siria după semnarea acordului de la Soci

Memorandumul de la Soci a protejat provincia Idlib cu 3 milioane de locuitori de o criză umanitară majoră dar și în același timp a adus obligațiuni Turciei și Rusiei.

Evoluțiile din Siria după semnarea acordului de la Soci

Multe evoluții importante au avut loc în Siria în ultima perioadă. Poziția fermă a Turciei a prevenit un atac eventual al regimului Assad sprijinit de Rusia și Iran la Idlib și un memorandum de înțelegere a fost semnat între Turcia și Rusia la Soci. Memorandumul de la Soci a protejat provincia Idlib cu 3 milioane de locuitori de o criză umanitară majoră dar și în același timp a adus obligațiuni Turciei și Rusiei. Acordul prevede înființarea unei  zonei demilitarizate de 15-20 km lățime, redeschiderea autostrăzilor M4 și M5 de o importanță strategică pentru comerț și monitorizarea zonei demilitarizate de vehicule aeriene autonome rusești și turcești. O altă evoluție importantă reprezintă avionul rusesc IL-20 doborât, din greșeală, de către apărarea antiaeriană siriană, în timpul atacului aerian al forțelor israeliene. În timp ce Rusia a acuzat Israelul că este responsabil de doborârea avionului, Israelul a învinuit ignoranța regimului Assad. Ca reacție la acest incident Rusia a livrat regimului sistemele de apărare antiaeriană S-300.

Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.     

Responsabilitățile majore cad pe umerii Rusiei și Turciei în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului de la Soci. Implementarea acordului reprezintă și  riscuri pentru Turcia. Pe de altă parte Turcia dispune de multe instrumente în ceea ce privește  implementarea acestuia. Cele mai importante riscuri și provocări pentru Turcia reprezintă organizațiile radicale prezente în  Idlib. În conformitate cu acordul de la Soci organizațiile radicale precum Hayat Tahrir al-Sham  urmează să fie îndepărtate din regiunea demilitarizată. În acest scop Turcia pe de o parte ia măsuri necesare, pe de alta pune presiuni necesare prin intermediul opoziției siriene loiale ei.

Potrivit acordului de la Soci opoziția siriană trebuia să-și retragă armele grele din zona demilitarizată. Și datorită eforturilor autorităților turce opoziția siriană și-a retras de pe linia de front tancurile,  lansatoarele de rachete, mortierele și tunurile. Însă prezența militară a opoziției pe liniile de apărare împotriva eventualului atac al regimului continuă.  Există și rachete anti-tanc ghidate precum și arme cu rază mică  și medie de acțiune și armele de calibru 23 mm și 57 mm. În acest context ar fi corect să spunem că zona demilitarizată este de fapt o zonă curățată de arme grele ofensive.

După ce Turcia și Rusia au semnat acordul, regimul a încetat atacurile asupra provinciei Idlib și viața și regiuneas-a revitalizat.  Sursele locale comunică că cei 60 000  de civili care s-au mutat în regiune din mediul rural din Hama de nord au început să se întoarcă în casele lor. Datorită succesului diplomatic al Turciei viața și proprietatea a peste 3 milioane de oameni a fost protejată. Turcia a obținut un mare succes în numele omenirii.

În ceea ce privește celălalt subiect, în ciuda faptului că după doborârea avionului oficialii ruși au făcut declarații dure, acuzând Israelul,  declarațiile au devenit peste un timp mai moderate. Deși tensiunea ruso-israeliană nu s-a transformat într-o criză, livrarea sistemelor S-300 regimului sirian a redus considerabil incursiunile  Israelului în spațiul aerian sirian. Israelul folosind o perioadă lungă de timp spațiul aerian sirian a realizat numeroase atacuri împotriva prezenței Iranului și Hezbollah pe teritoriul sirian. Datorită faptului că avioanele israeliene nu au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană rusești iar sistemele de apărare siriene aveau capacități reduse Israelul își desfășura cu ușurință operațiunile.

 Chiar dacă livrarea sistemelor S-300 rusești regimului sirian pare să influențeze numai posibilitatea Israelului de a efectua lovituri aeriene, acest fapt va avea și alte consecințe.  În contextul evoluțiilor viitoare în anumite situații eventuale regimul lui Assad cu sistemele de apărare antiaeriană S-300 va căpăta în comparație cu perioada anterioară o poziție mai puternică atât în fața Coaliției Internaționale conduse de SUA cât și în fața Forțelor aeriene turcești. Sporirea capacităților regimului în această direcție are potențialul de a afecta nu numai Israelul, ci și toți actorii care folosesc spațiul aerian sirian.Ştiri din aceeaşi categorie