Prețul plătit de SUA pentru Israel

Agenda zilei - 03

Prețul plătit de SUA pentru Israel

Articolul decanului Facultății de Științe Politice din cadrul Universității Yildirim Beyazid din Ankara, prof.dr. Kudret BÜLBÜL. 

Dacă ne uităm la politica globală a SUA, deși la nivel de principii există mai multe subiecte care provoacă critici, putem observa cu ușurință  că această politică are o raționalitate bazată pe interes. În același timp dacă este vorba de Orientul Mijlociu este chiar imposibil de spus că politica urmărită de SUA în această regiune este în interesul poporului american.   

Ce beneficii materiale și la nivel de principii a asigurat poporului american  recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, în pofida faptului că toate popoarele lumii s-au opus acestui pas, că, cu excepția câtorva țări ghidate, SUA a rămas singură la votul în cadrul ONU?

Este oare necesar de a discuta despre necesitatea unei declarații plauzibile cu privire la ceea ce vrea să facă SUA în Siria, obiectivele urmărite acolo?

Vă prezentăm evaluarea elaborată de decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității Yildirim Beyazid din Ankara, prof.dr. Kudret BÜLBÜL, asupra subiectului. 

Există oare o explicație logică a sprijinului acordat YPG care este considerată de Turcia drept o extensie siriană a organizației PKK incluse pe lista organizațiilor teroriste în SUA?

Un avertisment la adresa Turciei …

În cele din urmă liderul american Donald Trump a amenințat Turcia că o va devasta economic în cazul unui atac asupra YPG.

Bineînțeles că Turcia nu va ceda amenințărilor din partea SUA și nu va permite prezența unei organizații teroriste la granița sa. Turcia nu va rămâne un simplu spectator când organizația teroristă care timp de zeci de ani a recurs la tot felul de acte teroriste împotriva sa și a civililor se va transforma într-un stat la granița sa. În ciuda tonului amenințător evident al SUA, Turcia, ținta ei  principală fiind  organizațiile teroriste din regiunea sa, se comportă cu bun simț față de SUA. Pentru binele țării autoritățile vor analiza mai multe măsuri inclusiv și ruperea relațiilor cu SUA, dacă va fi nevoie, pentru a bloca procesul care constituie o amenințare evidentă împotriva Turciei. Turcia nu mai este cum a fost odată.   

Există o raționalitate în iraționalitatea americană în Orientul Mijlociu?

Aici apare o întrebare justificată: de ce SUA urmărește în Orientul Mijlociu o politică irațională care nu produce beneficii materiale și nici beneficii principiale. De ce SUA se opune tuturor popoarelor lumii, precum în decizia privind Ierusalimul? De ce sprijină extensia Siriană a PKK pe care a desemnat-o drept  o organizație teroristă împotriva Turciei care i-a fost un aliat timp de decenii și cu care a fost de aceeași parte a baricadei în cadrul Alianței Nord-Atlantice? De ce folosesc un limbaj care poate fi considerat de turcii, arabii și kurzii ca un atac împotriva lor?

De ce creează o percepție a Statelor Unite asociată cu sprijinul deschis pentru terorism?

De ce face SUA toate acestea?

Factorul israelian

Însă în ceea ce privește toate aceste subiecte, SUA face declarații centrate pe Daesh și Iran. Dar aceste declarații nu par deloc convingătoare.

Dacă luăm în considerare toate politicile imprevizibile și iraționale ale SUA observăm că o astfel de eclipsă a rațiunii se produce în general și în cazurile legate de Israel. Și atunci când este vorba de Israel SUA manifestă iraționalitate, ignorând interesele proprii, politica sa ilogică generând costuri considerabile atât pentru sine,  cât și pentru Israel și evreii care nu sunt sioniști.

Prețul plătiti de SUA pentru această  poziție față de Israel :

SUA ignorează interesele proprii: În epoca modernă se repetă de mai multe ori că politica externă se desfășoară în conformitate cu interesele naționale. În caz dacă este vorba de Israel, SUA renunță la interesele proprii.

Se opune oamenilor din întreaga lume care sunt în favoarea valorilor universale precum justiție, libertate, drepturi ale omului și pace: Sprijinul necondiționat pentru politică agresivă şi expansionistă a Israelului condamnată în mod evident în conștiința omenirii, sporește  sentimentele anti-americane.

Se opune țărilor și popoarelor din regiune: Desfășurarea în orientul Mijlociu a unei politici centrate pe Israel, utilizarea unui limbaj amenințător împotriva  statelor din această regiune se confruntă cu o reacție exagerată a popoarelor, deși oficialii rămân tăcuți.

Politica externă își pierde independența atunci când este vorba de Israel, iar Israelul devine și mai agresiv: Poziția irațională și sprijinul SUA față de Israel, sporește politicile agresive, expansioniste, care se echivalează cu genocid și, dimpotrivă, trebuie oprite.

Crește antisemitismul: Sprijinul necondiționat acordat Israelului, creșterea atacurilor și practicilor inumane israeliene  reprezintă una dintre cele mai importante motive ale creșterii antisemitismului în lume. Fără îndoială, rasismul este inacceptabil în orice comunitate.

Crește riscul pentru securitatea Israelului: Sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru Israel, de fapt, nu contribuie la securitatea Israelului ci, dimpotrivă, reprezintă o politică care adâncește temerile legate de securitate ale Israelului. Un stat israelian mai puțin agresiv, care urmărește politici mai rezonabile,  s-ar confrunta cu  mai puține reacții în regiune.  

De ce SUA continuă să acorde Israelului acest sprijin irațional necondiționat care a provocat pierderi  pe termen scurt și lung pentru propriul său stat și popor, și pierderi pe termen lung pentru Israel? Această întrebare poate constitui subiectul unui alt articol. Pentru moment, ar fi suficient să menționăm că în ciuda puterii lobby-ului israelian, această politică irațională și faptul că cea mai puternică țară din lume se trage după o un stat foarte mic nu sunt aprobate de toți în SUA.Ştiri din aceeaşi categorie