Ultimele acțiuni întreprinse de de Turcia pentru soluționare conflictului sirian

Analiza zilei - 01.06.2018

Ultimele acțiuni întreprinse de de Turcia pentru soluționare conflictului sirian

Mecanismul de la Astana menit să reducă tensiunea și să asigure pacea între părțile conflictului sirian continuă să funcționeze. După ce regimul, Rusia și Iranul au continuat loviturile asupra regiunilor declarate în cadrul procesului de la Astana patronat de Turcia, Rusia și Iran, drept ”zone de dezescaladare” și au preluat controlul asupra acestora, Idlibul a câștigat o importanță deosebită. Spre deosebire de alte zone de dezescaladare Idlib se află la granița cu Turcia și este un factor important care întărește poziția Turciei. Pe lângă asta faptul că forțele regimului sirian i-au evacuat pe oponenții regimului din regiunile ocupate spre Idlib și zona Scutului Eufratului este un factor care a transformat Idlib într-un bastion al opoziției armate. Idlib diferă de alte zone de dezescaladare: Turcia a instalat 12 puncte de observare aici, Rusia are 10 și Iranul 7 puncte; și confruntările armate aici au fost, pe scara largă, oprite.  Mai ales punctele de observare ale Turciei îndeplinesc sarcina unui zid care blochează avansarea militară a regimului împotriva opoziției siriene.

 Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Cu toate acestea, punctele de observare ale Turciei constituie de asemene multe provocări  din punctul de vedere operațional. În timp ce faptul că Turcia poate să intre direct în regiune, traversând frontiera,  reprezintă un avantaj, eventualele atacuri ale unităților radicale sau agenților regimului aflați la Idlib complică sarcina asumată de Turcia în vederea asigurării păcii. De fapt, în cursul unei livrări convoiul turcesc  a fost grav afectat de explozia unui vehicul parcat încărcat cu bombe. Din când în când, soldații turci au fost expuși focului de hărțuire din partea forțelor regimului și milițiilor șiite străine. Faptul că Turcia și-a dislocat trupele pe linia frontului cu scopul de a opri ciocnirile din Siria, demonstrează clar voința Turciei de a opri războiul din Siria.

Turcia, pe de o  parte, vizând să oprească războiului care are loc între regimul și opoziția siriană, să pună capăt pierderilor de vieți omenești și să deschidă calea pentru negocieri între părțile conflictului în cadrul procesului de la Astana, pe de alta, continuă să lupte împotriva organizațiilor teroriste care profită de haosul sirian. După ce a curățat granițele sale în cursul campaniei Scutul Eufratului de organizația teroristă Daesh, a eliberat și provincia Afrin de sub controlul organizației teroriste PKK/YPG. Cooperarea în cele două campanii militare cu trupele siriene locale arată că Turcia nu are ca scop colonizarea acestor teritorii. În cadrul luptei împotriva terorismului Turcia, pe de o parte, face pași spre instaurarea păcii în Siria și, pe de alta, asigură securitatea sa națională.  Și într-adevăr atacurile Daesh au scăzut pe teritoriul Turciei după campania Scutul Eufratului. De asemenea și Ramura de măslin a redus aproape la zero atentatele organizației teroriste PKK în munții Amanos și regiunea Hatay. 

Cu toate acestea, Turcia își continuă lupta în alte regiuni; pe lângă operațiunile desfășurate pe teritoriul irakian, face pași importanți împotriva prezenței PKK/YPG în nordul Siriei. Faptul că SUA insistă pe alianța cu YPG împiedică eliminarea terorismului din regiune,  și în același timp reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Turciei. Negocierile între SUA și Turcia în privința YPG și mai ales a provinciei Manbij continuă pentru o perioadă lungă de timp. Faptul că SUA nu și-a respectat promisiunea privind retragerea YPG din această regiune și dimpotrivă a protejat YPG a tensionat relațiile între cei doi aliați din cadrul NATO. În urma negocierilor purtate în Turcia cu privire la Manbij între Rex Tillerson și omologul său cele două părți  au ajuns la un acord. Însă după ce Trump l-a demisionat pe Tillerson și l-a numit pe Mike Pompeo în funcția de secretar de stat procesul a fost oprit temporar. Potrivit declarației recente a ministrului de externe, Mevlut Cavusoglu, a fost pregătit un proiect de acord privind problema legată de Manbij, iar detaliile acordului urmează să fie negociate în perioada următoare. Sursele de informații locale au comunicat că după declarația lui Cavusoglu militanții YPG au început pregătirile pentru a părăsi regiunea. În cadrul acordului încheiat între Turcia și SUA YPG după ce se va retrage din Manbij mult probabil se va disloca la est de Eufrat. Turcia și SUA vor asigura împreună securitate în regiune și vor numi autoritățile locale și forțele de securitate.  Cu toate că sunt înregistrate progrese între cele două țări în ceea ce privește problema provinciei Manbij, faptul că prezența YPG va continua  la est de Eufrat, demonstrează că problemele între SUA și Turcia pe axa siriană de asemenea vor continua.  Cooperarea între cei doi aliați din cadrul NATO la Manbij cel puțin va spori coordonarea și încrederea între ei. Două părți care au convenit asupra Manbij pot ajunge la un acord și în privința altor regiuni siriene.Ştiri din aceeaşi categorie