Kiturile de ghidaj sesnibil turcești HGK

Proiectele Naționale în Industria de Apărare - 5

Kiturile de ghidaj sesnibil turcești HGK

Evaluarea subiectului realizată de Șeful Direcției pentru Educație a Sindicatului Harb-İș Tarkan Zengin

Turcia urmărește să asigure securitatea națională împotriva  diverselor amenințări și în cursul luptei împotriva organizațiilor teroriste este în anumite perioade supusă embargourilor impuse de către aliații săi asupra armelor și munițiilor.  Turcia se confruntă cu probleme când vrea să utilizeze produsele de apărare pe care le cumpără însă reușește să transforme orice criză cu care se confruntă în acest context într-o oportunitate. Așa-numiții aliați noștri a  evită să ne vândă vehicule aeriene autonome. Și Turcia începe producția vehiculelor aeriene autonome de care are nevoie. Așa-numiții aliați nu vor să ne vândă drone kamikaze. Turcia pe lângă producția acestora pentru arsenalul său începe să le vândă și altor țări. Când așa-numiții aliați creează dificultăți în privința Kiturilor de ghidaj sensibil Turcia începe producția în serie.

Eliminarea dependenței externe de asemenea echipamente are o importanță strategică. Spre exemplu SUA are posibilitatea de a inspecta la intervale regulate munițiile inteligente pe care le vinde,  ține evidența numărului de muniții utilizate și cele rămase și cel mai important are posibilitatea de a cunoaște în ce direcție au fost aceste lansate.  Cu alte cuvinte, SUA poate să restricționeze utilizarea munițiilor pe care ni le-a vândut (limitând cantitatea sau coordonatele)  în timpul luptei împotriva teroriștilor. Și uneori într-adevăr SUA refuza să livreze Turciei muniții inteligente că să nu fie folosite împotriva organizațiilor teroriste precum PKK și PYD. De aceea este extrem de important pentru Turcia să producă propriile muniții inteligente ceea ce îi va permite să acționeze ca o țară independentă.

Unele țări utilizează o varietate  de strategii pentru a preveni naționalizarea industriei de apărare a Turciei. Câteodată nu vând produsele de apărare, uneori limitează utilizarea produselor vândute, din când în când chiar reduc considerabil prețurile la produsele pentru a împiedica confecționarea internă a acestora. În timp ce Turcia a început să producă produsele de apărare de care are nevoie, prețurile la asemenea produse au fost reduse  foarte mult, împiedicând astfel dezvoltarea produsului. O asemenea inițiativă se întreprinde pentru a opri producerea Kitului de ghidaj sensibil.

Forțele Aeriene Turcești încep să lucreze în 2005 pentru a scăpa de dependența de muniții inteligente externe. Autoritățile din acea perioadă aprobă lansarea producției locale de muniții inteligente. În anul 2006 începe producția Kiturilor de ghidaj sensibil. Însă așa numiții alați ai Turciei încearcă ca și în cazul altor produse să prevină producția internă.

În timp ce Turcia cheltuia 120 000 de dolari pentru fiecare kit de ghidaj american JDAM (Joint Direct Attack Munition), în 2006 prețul a fost redus la 90 000 de dolari. După trecerea la producția în serie prețul s-ar fi redus și mai mult. Atunci când Turcia începe să vorbească despre  producția în serie, vine o nouă ofertă de reducere. Kitul JDAM care costa 120 000 de dolari este vândut acum  la un preț de 20 000 de dolari (1/6 din prețul inițial).   Este interesant faptul că prețul scade atât de mult, când costurile nu scad. Unul dintre obiectivele SUA a fost să împiedice trecerea la producția în serie a kitului de ghidaj național HGK. După scăderea prețului produsul național a devenit de 4,5 ori mai scump. Din acest motiv lansarea producției în serie se amână. Cu toate acestea, în cadrul politicii apărării naționale independente Turcia începe producția în serie într-o perioadă relativ scurtă.

Kiturile de ghidaj turcești HGK au fost dezvoltate de inginerii Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Industria Apărării (SAGE) al TUBITAK după 5 ani de activitate. Primele kituri de ghidaj sensibil naționale HGK care au intrat în dotarea Forțelor Aeriene au fost confecționate  la direcția fabricii N3 de întreținere a aeronavelor de către profesioniști superiori și personalul angajat. Prima producție a fost realizată în 2013.  Faruk OZLU, atunci ministrul Științei, Industriei și Tehnologiei, a anunțat la reuniunea comitetului pentru planificare și buget al Marii Adunări Naționale a Turciei (TBMM) din noiembrie 2017 despre lansarea producției în serie a kitului de ghidaj sensibil HGK -1. Până atunci numai SUA, Rusia și Israel produceau kiturile de ghidaj sensibil. Astfel Turcia a devenit una dintre cele patru țări din lume care  produc aceste muniții. Kiturile de ghidaj HGK-1 au fost folosite în campaniile militare Scutul Eufratului și Ramura de Măslin și în operațiunile anti-teroriste. 

Potrivit informațiilor furnizate de producători caracteristicile produsului sunt următoarele: "În timp ce bombele tipice sunt lansate de avioanele de război de la 5-6 km distanță, datorită kiturilor de ghidaj distanța crește la 25 km.  Cu ajutorul mini-aripioarelor și suprafeței speciale bombele inteligente plutesc în aer. Iar avionul își îndeplinește misiunea în condiții de siguranță fără a intra în zona periculoasă. Kitul proiectat pentru a fi atașat pe corpul bombei obișnuite și distruge ținta ghidat cu ajutorul satelitului și senzorilor cu precizia la eroare circulara de sub 6 metri. Astfel poate realiza o campanie  fără a afecta zonele în afara țintei.” Kiturile HGK-1 care se produc la un cost redus și  au caracteristici importante, sunt urmărite cu atenție de multe țări, în special din Orientul Mijlociu, Asia și țările din Africa de Nord.

 Ştiri din aceeaşi categorie