Cavușoglu a participat la TRT World Forum

Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu și omologul său olandez Stef Block au participat la ședința specială întitulată ”Căutarea păcii echitabile într-o lume fragmentată” organizată în cadrul Forumului TRT World pe tema ”Reimaginarea păcii și secu

Cavușoglu a participat la TRT World Forum

Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu și omologul său olandez Stef Block au participat la ședința specială întitulată ”Căutarea păcii echitabile într-o lume fragmentată” organizată în cadrul Forumului TRT World pe tema ”Reimaginarea păcii și securității într-o lume fragmentată”.

Çavușoğlu a spus aici că  într-o lume fragmentată se sporește terorismul, migrația ilegală, crizele umanitare, crimele de ură. Menționând că organizațiile internaționale au eșuat în lupta împotriva amenințărilor reale, Cavușoglu a subliniat necesitatea și importanța  consolidării instituțiilor internaționale în scopul  asigurării păcii și prosperității pentru toți.

Insistând că Organizația Națiunilor Unite (ONU) trebuie să-și îndeplinească misiunea globală de a servi umanitatea, ministrul  a marcat că ONU are nevoie de o reformă pentru a răspunde provocărilor globale actuale.

Çavușoğlu a notat de asemenea că în timpul evoluțiilor importante ce au loc în regiune, Turcia nu le poate urmări fără a se implica.    

„Cu acordul semnat cu rușii cu privire la provincia Idlib nu a fost evitat doar un dezastru din perspectiva umanitară dar în același timp a fost prevenit un nou flux de migranți spre Turcia și Europa.” – a spus Cavușoglu și a adăugat că datorită acestui acord este posibil de a discuta despre o soluție politică, în caz contrar regimul nu ar fi negociat cu opoziția înființarea Comitetului Constituțional și nu ar fi avut loc o nouă negociere cu privire la  o soluție politică.

Referindu-se alegerile prezidențiale din Irak ministrul a subliniat: ”După formarea guvernului trebuie să sprijinim această țară în lupta împotriva terorismului, organizațiilor teroriste precum PKK, Dash și altele” și a subliniat necesitatea unui sprijin internațional pentru Yemen și Libia.

Çavușoğlu a atras atenția asupra  numeroaselor conflicte înghețate existente în regiune precum Nagorno-Karabah, Osetia, Crimeea, Transnistria și Cipru.Ştiri din aceeaşi categorie