Prima fabrică de întreținere și reparare a avioanelor din Turcia

Posibilitățile și capacitățile întreprinderilor militare și șantierelor navale în Turcia ocupă un loc important în apărarea țării.

Prima fabrică de întreținere și reparare a avioanelor din Turcia

Evaluarea subiectului realizată de Șeful Direcției pentru Educație a Sindicatului Harb-İș Tarkan Zengin

Posibilitățile și capacitățile întreprinderilor militare și șantierelor navale în Turcia ocupă un loc important în apărarea țării. Însă aceste posibilități și capacități ale fabricilor și șantierelor turcești  care au înregistrat succese semnificative nu sunt bine cunoscute de către opinia publică. Uneori, produsele din industria de apărare fabricate sau întreținute în aceste șantiere sau fabrici se consideră ca și cum ar fi fost produse în străinătate. Fabricile și șantierele militare sunt unele dintre cele mai  eficiente instituții din sectorul public. În general cei mai productivi muncitori și instituții  ai anului se află printre șantierele și fabricile militare. Aceste baze militare și cei care muncesc aici joacă un rol important în dezvoltarea și naționalizarea industriei de apărare și sunt într-adevăr eroii necunoscuți ai sectorului. Ofițerii, subofițerii, funcționarii și  muncitorii din acest sector  realizează proiecte importante pentru operațiunile interne și transfrontaliere în combaterea terorismului.

Modificările introduse în sistemul militar al țării după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie au dus la  schimbări suplimentare și în fabricile militare. Aceste unități militare  s-au adunat sub acoperișul a două direcții Direcția Generală a Fabricilor Militare și Direcția Generală a Șantierelor în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În prezent în Turcia există un număr mare de fabrici militare importante care funcționează cu succes în cadrul Direcției Generale respective. În continuare  vom vorbi despre Compania de Întreținere Aeronautică din Eskișehir care își desfășoară activitățile în domeniul industriei aeronautice. În următoarele ediții vom introduce și alte întreprinderi de succes din domeniu.

De la un atelier de reparație a avioanelor la o fabrică de întreținere

Comandamentul primului centru de aprovizionare și întreținere aeronautică fondat în 1926 ca un atelier de reparație a avioanelor are astăzi 92 de ani. Această întreprindere s-a ocupat de întreținerea și repararea avioanelor cu elice din dotarea Forțelor Aeriene până în anii 1950. Începând din 1950 până în 1970 compania a realizat activități de întreținere a avioanelor cu reacție de tip F-84, F-86, și F-100. În 1986 după reînnoirea motorului cu reacție  întreprinderea și-a sporit  capabilitățile și oportunitățile tehnice. Începând din 1979 cu avionul F-4 și-a continuat în anii 1980 activitățile cuprinzătoare de întreținere și renovare a avioanelor de diverse tipuri la nivel de o fabrică. În 1992 la capacitățile existente s-a adăugat și revizuirea primului motor al avionului de tip F110. În 1997 compania a început modernizarea avioanelor F-4 prin urmare fiind lansate proiecte de modernizare a altor tipuri de avioane.  În cadrul activităților declanșate în 2006 în această fabrică a fost produsă prima unitate de testare a motoarelor din Turcia (inclusiv software-ul și hardware-ul) – ATILIM. În 2016 după trecerea fabricilor militare afiliate Ministerului apărării naționale la Direcția Generală a Fabricilor Militare întreprinderea a fost redenumită ca prima Fabrică  de întreținere aeronautică.

Întreținerea a 77 de avioane la nivel de fabrică

În prezent fabrica cu 2 300 de angajați inclusiv 260 de ingineri efectuează întreținerea  a aproximativ 77 de avioane de diverse tipuri pe an. Pe lângă întreținerea avioanelor această întreprindere realizează revizuirea a 200 de motoare, reparația a 6 000 de piese și fabricarea a 14 000 de piese pentru avioane, motoare și echipamente de sprijin la sol și calibrarea a 4 700 de unități de echipamente. În plus, între proiectele importante realizate în ultima perioadă se numără modernizarea a F-16, PO-III, T38M și T38 PC-III. În cadrul responsabilității tehnice de gestionare și a activităților de întreținere și reparații din contextul lucrărilor de inginerie a sistemelor de armament, fabrica  continuă și activitățile unui centru de reparații tehnologice. Fabrica militară îndeplinindu-și responsabilitatea de gestionare tehnică efectuează întreținerea, reparația, renovarea, testarea și calibrarea  sistemelor de armament și echipamentelor asumate în scopul susținerii logistice  și sporirii eficienței operaționale a Comandamentului Forțelor Aeriene și de asemenea în contextul acestor activități asigură fabricarea pieselor necesare și oferă garanții de calitate. Întreprinderea fondată  din resurse financiare publice  dispune de mașini, unelte și echipamente de înaltă tehnologie și personal calificat, cum ar fi ofițeri, subofițeri și funcționari publici.

Centrul de întreținere și reparare din Europa

Astăzi, în timp ce concurența tehnologiilor aeriene crește constant Prima fabrică de întreținere aeronautică  care a obținut certificate internaționale de calitate, mediu, sănătate și siguranță la locul de muncă își continuă activitățile de producere, întreținere, reparare și modernizare în conformitate cu standardele mondiale. Viziunea acestei întreprinderi este de ”a fi un centru logistic care ar contribui la transformarea  Comandamentului forțelor aeriene  în cea mai puternică forță aeriană și spațială a regiunii”.

Cu resursele umane și oportunitățile sale fabrica nu a rămas doar un centru de întreținere și reparare al Forțelor armate turcești dar împreună cu întreținerea și repararea motoarelor avioanelor JSF și F135 a devenit de asemenea un centru regional de întreținere și reparare pentru țările Europene.

Datorită personalului calificat, experienței dobândite, politicii calității și capacităților critice, compania va servi și în viitor în sectorul aviatic ca fiind companie publică, contribuind astfel la naționalizarea industriei noastre de apărare.

 Ştiri din aceeaşi categorie