Aktuelnosti iz zemlje i sveta 2/2017

Godina u kojoj će biti uništen teror…

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 2/2017

 

Godina u kojoj će biti uništen teror…

Niko ništa ne govori, nije u stanju govoriti jer niko nije razumeo. Potrebno je pojasniti i sažeti svu globalnu i regionalnu političku dinamiku kao i praktični deo. Primetno je da spoljnja politika Donalda Trampa ukazuje na prekid spoljnje politike SAD-a koja traje od 1950.godine do danas.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Njemačke Martin Schaefer je rekao:“Verujem da je nemoguće rešiti sukobe dok se ne umanje sile Assada.“ Glasnogovornik koji je rekao da se nisu promenili dugoročni planovi Nemačke i dodao da je zadovoljan povodom perioda prekida vatre u Siriji koje se uspostavilo posredstvom garancije Rusije i Turske.

Engleska- Independent: " Najbolji odgovor na napad u noćnom klubu Reina je odmor u Turskoj. Putovanje je jedan nagradni test kako za turiste tako i za zemlju u koju se ide. Kada se pomisli na milione ljudi koji svake godine posećuju Istanbul u tursku obalu uopšte, veoma je mala verovatnoća da vam se može desiti nešto loše.”

Times: Zapad bi trebao da onoliko koliko je u mogućnosti podrži Tursku. Na taj način bi se Ankari poslala poruka uz Tursku može predstavljati zapad na dolazećim mirovnim pregovorima. Zapadne zemlje bi trebale da sve informacije koje poseduju o ISIL-u podele sa Turskom. (02/01.)

Predsednik Francuske Hollande, koji je bio u poseti Iraku, je rekao:”Podrška u borbi protiv terora će pomoći u sprečavanju napada na Francusku. Dok oni nas napadaju, dok se pripremaju na napad na našu teritoriju, mi ćemo se boriti kao da smo u ratu sa svima. Što se krize u Siriji tiče, mi smo pri političkom rešenju.” (02/01, Sputnik.)

Kao da se operacija Štit Eufrata vodi protiv njih, vreme kada Pariz daje lekciju Bagdadu, Siriji i Erbilu je više nego otvoreno.

Poseta premijera Binalija Yildirima Iraku je jedan efikasniji deo turske vanjske politike.

Bagdad sa nestrpljenjem očekuje ovu posetu. Premijer Iraka svojom opaskom u razgovoru sa Hollandeom je zapravo hteo reći sledeće:”Oni koji pripremaju terorističke napade u Istanbulu i na drugim mestima u svetu su globalna teroristička organizacija.”

I o terorističkoj organizaciji su rekli još:”Nećemo prihvatiti da PKK koristi teritoriju Iraka kako bi napadao Tursku.”

Kad smo već kod Bagdada, predsjednik Irana Hasan Ruhani je rekao:”U Istanbulu smo se susreli sa jednim veoma tepkim događajem. Ovaj događaj će se, ukoliko ne intervenišemo protiv terora i ne otklonimo ga, širiti kao virüs i nece imati milosti ni prema kome.”

Nisu tačne tvrdnje da u procesu uspostavljanja primirja u Siriji nije bilo iranskog udela i da se ono desilo tursko-ruskom inicijativom. Iran je veoma bitan  po pitanju borbe protiv terorizma i igrao je aktivnu ulogu u diplomatiji. Neprestano smo u kontaktu sa Sirijom, Turskom i Rusijom.”

Prošlog utorka(3-1-17) premijer Binali Yildirim je na sastanku AK Partije u Velikoj narodnoj skupštini Turske rekao:”Neka Donald Trump prekine ove besmislice tj ono što je sprovodio Obama. Ukoliko ne prekine, mi svakako nastavljamo svojim putem.”

Stvar je sledeća: Kada se poboljšaju naşi odnosi sa SAD/Zapadom, ne praviti iste greške. Razumljivo je da se iz Ankare neće praviti iste greške.

 Povezane vesti