Erdoganov avion sleteo na novi aerodorom u Istanbulu

Avion je sleteo na pistu broj jedan, a turski predjednik se prilikom sletanja nalazio u kabini pilota.

istanbul yeni havalimani1.jpg
istanbul yeni havalimani2.jpg
istanbul yeni havalimani3.jpg

Prvo sletanje na novi aerodrom u Istanbulu, jedan od najvećih u svetu, obavio je avion "TC-ANK" u kojem je bio predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Avion u kojem se nalazio turski predsednik, koji je boravio u poseti Kahramanmarasu i Gaziantepu zbog predizbornih skupova, u večernjim satima je sleteo na novi aerodrom u Istanbulu.

Avion je sleteo na pistu broj jedan, a turski predjednik se prilikom sletanja nalazio u kabini pilota.

Erdogana su na aerodromu dočekali ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan, čelnici aerodroma, piloti i drugi uposlenici.

U kratkom obraćanju Erdogan je izjavio da je presrećan zbog izgradnje, kako je rekao, veličanstvenog aerodroma.

"Čestitam svima, od članova konzorcija, arhitekata do inžinjera. Zaista imamo veličanstven aerodrom. Sve je veličanstveno, od piste, osvetlenja pa do terminala. Neka bude od koristi našem narodu, zemlji i celom čovečanstvu", kazao je Erdogan.

Već je završeno više od 90 odsto novog aerodroma koji će biti otvoren 29. oktobra. U prvoj etapi na aerodromu će se dnevno moći obaviti 3.500 poletanja i sletanja.

Očekuje se da na izgradnji aerodroma bude angažovano oko 225 hiljada radnika.

Novi aerodrom u Istanbulu, sigurno jedan od najvećih u svetu, prevoziće 90 miliona putnika godišnje, dok će se do 2023. godine ovaj broj povećati na najmanje 150 miliona putnika.

Turska je ranije obavestila Međunarodnu asocijaciju za vazdušni saobraćaj (IATA) i Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva (ICAO) o otvaranju aerodroma 29. oktobra 2018. godine na Dan Republike Turske.

Aerodrom gradi konzorcij pet izvođača: Limak, Kolin, Cengiz, Mapa i Kalyon. Naziv aerodroma još uvek nije odlučen.

S ulaganjem od 120 miliona eura novi istanbulski aerodrom će biti dom najvećeg svetskog trgovačkog kompleksa bez carine.

Prodajni kompleks s 53.000 kvadratnih metara sastoji se od šest dionica, uključujući prodavnice luksuznih brendova.Povezane vesti