Turska: U muzeju izložen Kur'an star osam stoljeća

Ovaj Kur'an je najstariji ručno pisani dokument koji se nalazi u muzejima u Anadoliji, rekao je direktor Ureda za kulturu i turizam Adem Cakir

Turska: U muzeju izložen Kur'an star osam stoljeća

Ručno pisani Kur'an-i Kerim, star osam vekova, izložen u muzeju u turskom gradu Tokatu, privlači veliku pažnju domaćih i stranih turista.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Adem Čakir izjavio je za AA da su u muzeju izložena dela i predmeti koji pripadaju različitim civilizacijama. 

Među vrednim stvarima nalazi se i ručno pisani Kur'an koji su kupili 2010. godine. 

"Restauriran je u Konyi. Ta aktivnost je trajala godinu dana", ispričao je Čakir. Od 2011, Kur'an, sveta knjiga muslimana, izložen je u muzeju u Tokatu. 

"Ovaj Kur'an je najstariji ručno pisani dokument koji se nalazi u muzejima u Anadoliji", rekao je Čakir. Podsjetio je da su Tokat i okolina jedno do prvih mjesta nastanjivanja Turaka muslimana. Čakir je pojasnio da je na području Niksara u Tokatu osnovana i prva medresa. 

"Kur'an je napisan 1190. godine. U njemu nedostaje deset listova. To se dešava sa Kur'anima koji datiraju iz tog perioda", pojasnio je Cakir. Povezane vesti