U susret ramazanu: Post muslimana u skandinavskim zemljama i do 22 sata

Muslimani koji žive u Kiruni prvog dana mjeseca ramazana postit će 19 sati i 53 minuta, odnosno posljednjeg dana, 21 sat i 58 minuta.

U susret ramazanu: Post muslimana u skandinavskim zemljama i do 22 sata

Bliži se muslimanski mesec ramazan u kojem vernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca. Ipak, kao i svake godine i ovaj put u pojedinim delovima sveta vjernici će postiti znatno duže od nekih na drugom kraju sveta. Tako će, na primer, post vernika u švedskom gradu Kiruni trajati između 20 i 22 sata.

Muslimani koji žive u Kiruni prvog dana meseca ramazana postiće 19 sati i 53 minute, odnosno poslednjeg dana, 21 sat i 58 minuta.

Slična dužina posta očekuje i muslimane koji žive u norveškom Tromsu. Oni će prvog dana postiti 19 sati i 50 minuta, odnosno poslednjeg dana ramazana 21 sat i 59 minuta.

Nešto kraći post imaće muslimani u Reykjaviku, na Islandu koji će prvog dana postiti 19 sati i 11 minuta, odnosno poslednjeg dana meseca ramazana ove godine 21 sat i 48 minuta.

”Ove godine ramazan se podudara s sredinom meseca maja zbog čega će muslimani u Stockholmu, u Švedskoj, Helsinkiju u Finskoj i Kopenhagenu u Danaskoj na početku postiti oko 19 sati. Prema kraju ramazana, dužina posta iznosiće i do 22 sata“, pojasnio je Cihat Kullay, imam džamije Fittja Ulu, u Stockholmu.

Tahir Akan, predsednik Islamske federacije u Švedskoj izjavio je kako su sa 52 udruženja pri Federaciji spremni za predstojeći ramazan.

Prema njegovim rečima, post u zemljama na severu Evrope traje dugo, ali temperature zraka nisu tako visoke zbog čega će biti lakše postiti. 


Tagovi: Ramazan

Povezane vesti