Sve spremno za SFF: Sutra počinje filmska smotra sa rekordnim brojem filmova i gostiju

Ovogodišnji SFF sutra će biti otvoren filmom "Hladni rat" oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu. Ove godine će biti održane 42 svetske premijere i 23 međunarodn

Sve spremno za SFF: Sutra počinje filmska smotra sa rekordnim brojem filmova i gostiju

Sve je spremno za 24. Sarajevo Film Festival (SFF), koji počinje sutra, a tokom kojeg će biti prikazano rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja.

Ovogodišnji SFF sutra će biti otvoren filmom "Hladni rat" oskarovca Pavela Pavlikovskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu. Ove godine će biti održane 42 svetske premijere i 23 međunarodne. 

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), govorio je o programu i gostima festivala koji traje od 10. do 17. augusta. 

"Mislim da je sve spremno. Danas je zadnji dan i danas su završne tehničke pripreme. Očekujemo goste koji već danas dolaze. Otvaranje festivala je sa velikim filmom 'Hladni rat' Pavela Pavlikovskog. Mislim da imamo najveći festival do sada. Festival koji će prikazati 266 filmova iz 56 zemalja u 18 programskih celina što znači osam dana, od ujutro do uveče, gledat ćemo filmove, družiti se, biti ne samo u biskopskim dvoranama nego i brojnim prostorijama oko festivalskog centra", rekao je Purivatra u razgovoru za AA.

Pod predsedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, Žiri Takmičarskog programa - igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaraoce i umetnike iz pet zemalja - Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.

Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati Farhadijev najnoviji film Everybody knows (2018.) s Penelope Kruz i Žavierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

"Mislim da ove godine imamo zaista creme de la creme. Ako mogu da izdvojim tri gosta. To su tri režisera koja danas praktično označavaju filmsku produkciju u svetu. Govorimo o autorskom filmu, ljudima koji su dobili Oskare ili dobitnici Zlatne palme. Krenimo od predsednika žirija  Asghara Farhadija, dvostruki Oskarovac, koji dolazi da bude predsednik žirija i koji će prikazati svoj novi film s kojim je otvoren festival u “Cannesu", pojasnio je Purivatra. 

Tu je i, kako je kazao, Pavel Pavlikovski, takođe Oskarovac, koji dolazi da otvori SFF. 

"I treći veliki gost, sigurno jedan od najvećih autora današnjice je turski režiser Nuri Bilge Džejlan, koji dolazi sa svojom retrospektivom, koji će takođe prikazati svoj zadnji film iz Cannesa i kojeg ćemo ugostiti i kao čoveka koji nam donosi specijalnu izložbu svojih fotografija koje su bile i osnova za njegove filmove. U Umetničkoj galeriji BiH imaćemo priliku da vidimo izložbu koju je Nuri Bilge Džejlan radio i u drugim gradovima sveta, poput Londona i Pariza”, istakao je Purivatra.

Turski režiser je i gost programa "Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivalu". 

Iz godine u godinu Sarajevo Film Festival postaje sve posećeniji i interesantniji velikom broju predstavnika svetske kinematografije ali i turistima koji dolaze u bh. Prestonicu, prvenstveno zbog filmske smotre. 

"Sarajevo Film Festival potvrđuje status najvećeg i najuticajnijeg festivala u regiji. Samo broj akreditovanih ljudi koji prelazi 1.500 medija, oko 800 govori o tome da imamo sve veći interes za Festival. I prodaja ulaznica ide bolje nego što je bila rekordne prošle godine. To znači da rastemo u svakom segmentu. Raduje nas da Sarajevo potvrđuje taj status", poručio je Purivatra. 

Govorio je i o velikom broju turskih filmova koje će publika imati priliku pogledati na ovogodišnjem SFF-u. 

"Mislim da Turska danas prolazi jedan vrlo zanimljiv period i da ima vrlo vitalnu kinematografiju, naravno, predvođenu, pre svega, Nuri Bilge Džejlanom koji će biti ovde. Ali nas raduje da imaju i novi mladi autori koji dolaze. Spomenuću novog autora, koji dolazi sa svojim filmom. To je Osman Nail Dogan koji dolazi sa filmom 'The Pigeon Thieves' i on će biti u okviru Takmičarskog programa SFF-a. Vrlo svež i zanimljiv film i zanima nas kako će film biti prihvaćen i od strane publike i kritike", naglasio je Purivatra. 

Prema njegovim rečima, za SFF se interesuje i veliki broj turskih medija i filmskih profesionalaca koji dolaze u Sarajevo. 

"Sve to pokazuje da je ta neka relacija i spona između bh. i turske kinematografije izuzetno jako i vitalna. Očekujemo još više saradnje", rekao je Purivatra. 

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu očekuje se i rekordan broj gostiju iz celog sveta. 

"Već sada imamo najave. Već sada se govori o rasprodanim projekcijama, interesu koji nadmašuje sve ono što smo do sada imali. Želim da kažem da smo mi napravili sistem tako da svi oni koji dođu i na dan festivala biti dovoljno karata tako da nema rasprodanih predstava. Svako ko hoće da vidi film imaće priliku da dobije kartu", rekao je Purivatra i pozvao sve koji vole film i festivalsku atmosferu da dođu i budu deo rekordnog broja gostiju na SFF-u. 

Drugog dana SFF, u subotu, biće prikazan film "Divlji život" režisera Paula Danoa, a u nedelju 12. augusta film "Svi znaju", režisera Asghara Farhadija.

U ponedjeljak 13. augusta biće prikazan "Kapernaum", u režiji Nadine Labaki, a u utorak 14. augusta "Dogman", u režiji Matea Garonaea. U sredu će biti prikazan film "Anđeo" režisera Luisa Ortege, a u četvrtak 16. augusta "Potoni ili plivaj" režisera Gillesa Leloučea.

Poslednjeg dana festivala biće prikazan film "Špijun koji me napucao" u režiji Susane Fogel.

Programom "U fokusu 2018." obuhvaćeni su filmovi "Beskonačni fudbal"/Fotbal infinit (Rumunija), "Bez dodira"/Touch Me Not, (Rumunija, Nemačka, Češka, Bugarska, Francuska), "Brak"/Martesa (Kosovo, Albanija), "Drvo divlje kruške"/Ahlat Agaci (Turska, Francuska, Nemačka, Makedonija, Bugarska, BiH, Švedska, Katar), "Krijumčareći Hendrixa"/Smuggling Hendrix (Kipar, Nemačka, Grčka), "Mademoiselle Paradis"/Licht (Austrija, Nemačka), "Ne ostavljaj me"/Birakma beni (BiH, Turska) i "Ruben Brandt, kolekcionar"/Ruben Brandt, a gyujto (Mađarska). 

 

 

 

 


Tagovi: Sarajevo

Povezane vesti