Hrvatska do kraja godine očekuje 12 milijardi eura prihoda od turizma

Ministar turizma Gari Cappeli i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić iznijeli su pozitivne podatke o turizmu u prvih devet meseci 2018. godine, koja beleži porast noćenja za 4, a dolazaka za 6 posto.

Hrvatska do kraja godine očekuje 12 milijardi eura prihoda od turizma

Na sjednici Turističkog veća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) održanoj u Ministarstvu turizma izneseni su rezultati turizma za prethodni deo godine koji bilježe porast dolazaka i noćenja turista, što će do kraja godini donijeti ukupan prihod od 12 milijardi eura.

Ministar turizma Gari Cappeli i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić izneli su pozitivne podatke o turizmu u prvih devet mjeseci 2018. godine, koja beleži porast noćenja za 4, a dolazaka za 6 posto.

Ove je godine u Hrvatskoj ostvareno oko 101 milijun turističkih noćenja, a zemlju je posetilo oko 18 milijuna turista. Do kraja godine strani i domaći turisti, očekuju čelni ljudi hrvatskog turizma, doneće Hrvatskoj ukupan prihod od 12 milijardi eura.

„Da smo na dobrom putu, potvrđuju i rezultati za prvih šest meseci ove godine po kojima su prihodi od turizma rasli 10 posto", izjavio je hrvatski ministar turizma Cappelli. 

Istaknuto je kako je mesec septembar doneo porast dolazaka turista od 8 posto, a noćenja od oko 4 posto. 

Za 2018. godinu, za oglašavanje privatnog i javnog turističkog sektora, HTZ je omogućio 22,5 milijuna kuna (3 milouna eura), a za iduću godinu taj budžet iznosi 26 milouna kuna (3,5 miliona eura).

Najavljeno je kako će se uložiti posebni dodatni napori o oglašavanju Slavonije kao kontinentalne turističke destinacije.


Tagovi: turizam , Hrvatska

Povezane vesti