Turski lekari spasili život bebi Adijanu iz BiH

Operaciju je obavio profesor kardiovaskularne hirurgije Tayyar Sarioglu, zajedno sa još 10 doktora, a operacija je trajala pet sati.

Turski lekari spasili život bebi Adijanu iz BiH

Bračni par iz Sarajeva Bakir i Medina Kahriman prvi put su postali roditelji 27. februara ove godine, kada je na svet došao njihov sin Adijan. No, 10 dana kasnije potreslo ih je saznanje da njihov sin ima probleme sa srcem.

Obzirom da je kod malog Adijana uspostavljenja transpozicija velikih krvnih sudova, koji dovode krv do srca, njegov život je bio ugrožen. Stoga je hitno prebačen u Tursku, gde je sa svega 43 dana uspešno operisan i sada je ponov zdrav. Adijan je podvrgnut operaciji zvanoj "arterial switch" ili zamena arterija, u bolnici Acibadem u Istanbulu.

Operaciju je obavio profesor kardiovaskularne hirurgije Tayyar Sarioglu, zajedno sa još 10 doktora, a operacija je trajala pet sati.

U razgovoru sa novinarom AA, doktor Sarioglu je istakao kako je kod bebe Adijana dijagnosticirana transpozicija velikih krvnih sudova, zbog čega je mu je bilo otežano disanje.

Rekao je kako je nakon pretraga usledio jedan komplikovai operativni zahvat, na osnovu kojeg su uspešno zamenjena mesta arterija koje hrane srce.

Istakao je kako se radi o vrlo retkoj bolesti.

"Beba Adijan je sada u potpunosti zdrava. Postao je beba koja ima sasvim normalno srce. Da ga kojim slučajem nismo operisali na vreme, ne bi preživeo. Sačuvali smo jedan život", istakao je doktor Sarioglu, naglasivši kako Adijan trenutno ima tri kilograma.

On je rekao kako je srce Adijana bilo zaustavljeno u toku od 1,5 sati tokom operacije, kada je i otvoreno te je obavljena operacija. Dodao je kako je srce kod bebe od 43 dana veličine oraha.

Podsetio je kako se ove operacije uspešno obavljaju samo u pojedinim velikim zdravstvenim centrima u svetu, zbog toga je ova bolnica do sada operisala pacijente iz različitih delova sveta.

Majka Medina Kahriman (25) nije mogla opisati sreću zbog činjenice da je operacija uspešno obavljena te da je njen sin zdrav.

"Zahvaljujem se prvo našem doktoru, ali i svim uposlenicima bolnice koji su moje dete prihvatili kao svoje. Kada moj sin poraste pričat ću mu o tome kolika mu je ovdje posvećena pažnja", istakla je Kahriman.Povezane vesti