IUS će turskom predsedniku Erdoganu dodeliti počasni doktorat

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) dodijeliće počasni doktorat predsedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji će Bosnu i Hercegovinu posetiti 20. maja.

IUS će turskom predsedniku Erdoganu dodeliti počasni doktorat

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) dodijeliće počasni doktorat predsedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji će Bosnu i Hercegovinu posetiti 20. maja.

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim rekao je kako se već nekoliko godina razmišlja o dodeli počasnog doktorata tog univerziteta Erdoganu.

”Dodelu smo predložili 2016. godine, ali pošto program nije bio prilagođen, do toga tada nije došlo“, rekao je Yildirim.

Istakao je kako su se na ovaj korak odlučili zbog doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i ulozi u međunarodnoj politici. Podsetio je kako je prvi predsednik Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović od Erdogana tražio da pazi na Bosnu. Yildirim je rekao i kako je na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala IUS.

Prema njegovim rečima, cilj IUS-a je razviti bratske odnose između Bosne i Hercegovine i Turske kao i doprineti razvoju BiH.

”U skladu s tim, mi kao internacionalni univerzitet nastavu držimo na engleskom jeziku. Više od polovine studenata je iz BiH. Imamo studente iz 56 zemalja. Nastojimo doprineti kvalitetu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kao i jačanju odnosa sa Turskom. Dok s jedne strane težimo omladini iz BiH pružiti dobro obrazovanje, s druge nastojimo i studentima iz različitih zemalja predstaviti Bosnu i Hercegovinu i Tursku”, pojasnio je Yildirim.

Dodao je kako turski predsednik Erdogan od samog osnivanja pruža podršku univerzitetu.

”I sam dolazak na dodelu počasnog doktorata za nas je velika podrška. Za nas je čast da jedan od najznačajnijih lidera na svetu preuzme dokument o počasnom doktoratu univerziteta koji 14 godina nastoji opstati na međunarodnoj sceni“, istakao je Yildirim.

Podsetio je kako će Unija evropskih turskih demokrata (UETD) u Bosni i Hercegovini organizirati kongres, na kojem će govoriti i Erdogan.

”Nakon kongresa posetiće naš univerzitet. Program još uvek nije tačno utvrđen. Nakon što predsednik dođe, daćemo mu nekoliko informacija o univerzitetu i uručiti dokument. Program ćemo završiti nakon njegovog obraćanja“, rekao je Yildirim.

IUS danas pohađa oko 1.700 studenata iz 56 zemalja. Nastavu na engleskom jeziku drži oko 110 predavača iz Bosne i Hercegovine, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Makedonije, Poljske, Italije, Španije i Egipta.

Na univerzitetu, koji se sastoji od pet fakulteta sa ukupno 18 odsjeka, do sada je diplomiralo 1.713 studenata.Povezane vesti