Pronađen zub morskog psa koji je živeo pre 25 miliona godina

Iako pripadaju morskom psu starom 25 miliona godina, izgledali su kao da su tek ispali živom morskom psu, rekao je Mulally.

Pronađen zub morskog psa koji je živeo pre 25 miliona godina

 Istraživač fosila, amater iz Australije, pronašao je na obali Victorije zube morskog psa dugog devet metara, za kojeg se navodi da je živeo pre 25 miliona godina.

Australijski medijski servis SBS objavio je kako je učitelj i lovac na fosile amater Philip Mullaly na obali Victorije, u regiji Surf Coast, pronašao 45 zuba, za koje je utvrđeno da pripadaju devet metara dugom morskom psu, koji je živeo pre 25 miliona godina.

Mulally je izjavio kako je pre dve godine hodajući obalom primetio velike zube, nakon čega je obavestio čelnike lokalnog muzeja.

"Hodao sam obalom i tražio fosile. Najpre sam ugledao kako se nešto sjaji. Samo četvrti deo zuba bio je na površini obale. Bio sam uzbuđen, sve je izgledalo prelepo. Bio sam svestan da sam pronašao nešto što moram podeliti s ljudima", rekao je Mulally.

Ističe kako je posebno bio iznenađen činjenicom da su zubi bili poprilično zdravi.

"Bili su jako oštri. Iako pripadaju morskom psu starom 25 miliona godina, izgledali su kao da su tek ispali živom morskom psu", rekao je Mulally.

Upravnik muzeja u Victoriji Erich Fitzgerald istakao je kako je ekipa koja je izašla na teren, na istoj lokaciji pronašla čak 45 zuba. Osim toga, pronađen je i delić kičme pomenutog morskog psa.

"Ovo je veoma značajan pronalazak. Na području Australije je po prvi put pronađen set zuba u poslednjih 160 godina. U celom svetu postoje samo tri takva seta", rekao je Fitzgerald, dodavši da će zubi biti izloženi u muzeju u Melbornu.

 



Povezane vesti