Selčuk Bayraktar rekao da će Turska dobiti zasluženo mesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva

Predsednik Upravnog odbora fondacije Tehnološki tim Turske (T3) Selčuk Bayraktar obišao je Istanbul TEKNOFEST, turski festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije, koji je juče po prvi put otvorio svoja vrata posetiocima

Selčuk Bayraktar rekao da će Turska dobiti zasluženo mesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva

 

Turska će dobiti zasluženo mesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva, smatra predsednik Upravnog odbora fondacije Tehnološki tim Turske (T3) Selčuk Bayraktar.

Bayraktar je juče obišao Istanbul TEKNOFEST, turski festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije, koji je juče po prvi put otvorio svoja vrata posjetiocima. Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner Anadolu Agency, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul.

Bayraktar je u pratnji porodice obišao festival koji se održava na trećem istanbulskom aerodromu, a tom prilikom je ušao u avion turske proizvodnje tipa Phantom 4.

Bayraktar je istakao kako posetioci na Istanbul TEKNOFEST-u, pored brojnih vojnih letelica, imaju priliku videti i letelice civilnog vazduhoplovstva.

"Imamo kompanije za nacionalnu odbranu. Na festivalu imamo aktivnosti i prezenacije iz različitih tehnoloških oblasti. Oko 80.000 učesnika prijavilo se prije vremena za učešće na festivalu. To je zaista jeda zadvljujući broj", rekao je Bayraktar.

Dodao je kako njegova zemlja nastavlja praviti odlučne korake ka napred kada je reč o domaćoj tehnološkoj poizvodnji, čime istovremeno odlučno korača ka ciljevima postavljenim za 2023. godinu.

"Turska će dobiti zasluženo mesto u oblasti svemira i vazduhoplovstva. To je naša strast koja se krije iza bespilotnih letelica (IHA) i bespilotnih letelica sa naoružanjem (SIHA). Kao dečak sam prisustvovao jednoj sličnoj ali mnogo manjoj smotri. Nikada je nisam zaboravio", rekao je Bayraktar.

Dodao je kako je organizaciji festivala učestvovalo oko 30 partnera iz cele Turske, te se ovom prilikom svima njima zahvalio.

U okviru festivala planirano je da se održi i niz tehnoloških prezentacija i takmičenja. Ova takmičenja će biti održana u ukupno 12 kategorija, a u partnerstvu turskih kompanija Aselsan, Baykar, BMC, IGA, ISBAK, Roketsan, TAI, TUBITAK i Turksat.

Kroz pomenuta takmičenja biće predstavljeni tehnološki proizvodi kao što su bespilotne letelice, bespilotna kopnena vozila koja imaju podršku bespilotnih letelica, bespilotni podvodni sistemi, rakete, satelitska kao dostignuća iz oblasti robotike.

Istanbul TEKNOFEST će trajati do 24. septembra.


Tagovi: T3 , TEKNOFEST , Bayraktar

Povezane vesti