Novi uspeh turske vojne industrije: Pakistanska mornarica dobila najveći brod u inventaru

Predsednik Pakistana Alvi rekao je kako je tanker PNFT najveći ratni brod ikada izgrađen u Pakistanu i kako je taj projekt dodatno ojačao saradnju i prijateljstvo Pakistana i Turske

Novi uspeh turske vojne industrije: Pakistanska mornarica dobila najveći brod u inventaru

Pakistanskoj mornarici isporučen je veliki ratni brod Tanker flota u Pakistanskom moru (PNFT), a reč je o projektu koji je jedna od najvrednijih izvoznih stavki turske odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji primopredaje u bazi Pakistanske mornarice u Karačiju prisustvovao je pakistanski predsednik Arif Alvi, direktor Odbrambene industrije Turske Ismail Demir, zamenik turskog ministra odbrane Muhsin Dere, predsednik Upravnog odbora turske kompanije STM Ihsan Kaja, direktor te kompanije Murat Ikinci i šef njene filijale u Pakistanu Halil Bas.

Predsednik Pakistana Alvi kazao je kako je tanker PNFT najveći ratni brod ikada izgrađen u Pakistanu i kako je taj projekt dodatno ojačao saradnju i prijateljstvo Pakistana i Turske.

Pakistanske i turske kompanije su sporazum o izgradnji broda u brodogradilištu mornarice u Karačiju potpisale 2013. godine, a svečano porinuće održano je pre dve godine.

Glavni izvođač projekta bila je turska kompanija STM, koja je sve pripremne i dizajnerske radove kompletirala u Turskoj. Ta kompanija je osigurala i obuku pakistanskih mornara te svu potrebnu tehničku i logističku podršku.

Turska odbrambena industrija, a posebno brodogradnja, u proteklih nekoliko godina pravi krupne iskorake, o čemu svedoči i novi brod u inventaru pakistanske mornarice.

Brod će opskrbljivati gorivo, vodu i municiju borbenim i pomoćnim jedinicama pakistanske mornarice. Takođe je opremljen najsavremenijim medicinskim jedinicama za pružanje podrške mornarici tokom ratnih dejstava ili spasilačkih misija tokom prirodnih katastrofa i pomorskih nesreća.

Dug 158 metara i širok 22 metra PNFT ima heliodrome opremljene za dnevnu i noćnu upotrebu.

Pakistanska mornarica je najvećem plovilu u svom inventaru dala službeno ime “PNS MOAWIN“.

Nakon uspešne saradnje na izgradnji tankera, turska kompanija STM je postala i glavni izvođač u projektu modernizacije podmornice Agosta 90B za potrebe pakistanske mornarice. Taj projekt bi trebao biti završen za dve do tri godine.

 


Tagovi: Pakistan

Povezane vesti