Bliski istok iz turske perspektive 01

Prenosimo vam analizu istraživača Džemil Dogać Ipek sa odela za Međunarodne odnose na univerzitetu Ataturk.

Bliski istok iz turske perspektive 01

Nakon evakuacije Halepa većina turkmenskih opozicionih grupa koje su se borile u okviru Vojske Slobodne Sirije napustile su Idlib i pridružile se operaciji „Štit Eufrata“. U našem ovosedmičnom programu analiziraćemo evakuaciju Halepa, stanje Turkmena u Siriji i razvoje oko operacije Štit Eufrata.

Sa 2017 godinom počinje novi periodu u Siriji. Sve zemlje koje predstavljaju jednu od strana u Siriji ponovo utvrđuju pozicije i strategije. Jedna od važnih grupa u Siriji su i Turkmeni koji žive u ovoj zemlji.    

Nakon evakuacije Halepa većina turkmenskih opozicionih grupa koje su se borile u okviru Vojske Slobodne Sirije napustile su Idlib i pridružile se operaciji „Štit Eufrata“. Turske vojne snage su 24. avgusta zajedno sa Vojskom slobodne Sirije i turkmenskim jedinicama započele operaciju „Štit Eufrata“ protiv ISIL-a i drugih terorističkih organizacija u Siriji. Turkmenske grupe brigada Muntasir Billah, brigada Fatih Sultan Mehmed i divizija Sultan Muradi zauzele su pozicije u Sirji.

Ove grupe već imaju komande u regiji Azez-Cerablusa. Turkmeni već duže vreme vode borbu proriv ISIL-a kako bi odbranili svoje domove na severu Sirije.

Sa grupama koje su evakuirane iz Halepa ojačaće se linija u regiji Azeza i Džerablusa, kao i jedinice Vojske Slobodne Sirije, koje se nalaze oko el Bab-a. Iz bezbednosnih razloga ne možemo reći tačno o kojem broju boraca se radi ali možemo istaći da se radi i važnoj podršci.

U okviru operacije na el Bab vrlo pažljivo se napreduje kako civili u ovom gradu ne bi bili meta sukoba. Ovde trebamo navesti da ISIL u el babu pruža do sada neviđeni otpor u Siriji.

Primera radi  turske snage su do sada pronašle i uništile 2335 postavljenih mina i eksplozivnih naprava. Naravno da i zapadne zemlje igraju važnu ulogu u otporu ISIL-a. Odgađanje vojne operacije u Rakki i Musulu omogućilo je ISIL-u da u el Bab uputi veliko povećanje snaga. Turska sa oslobađanjem El Bab-a planira da nanese težak udarac ISIL-u u Severnoj Siriji i da u isto vreme spreči spajanje teritorija od strane terorističke organizacije PKK/YPG.

Severni deo Sirije, slično poput severnog dela Iraka, u velikoj meri se razlikuje od ostatka zemlje. Ovu regiju trebamo uzeti u obzir zajedno sa regijom Jugoistočne Anadolije i Severnog Iraka. Ove regije su periodu osmanske imperije bile pod kontrolom pokrajina Diyarbakir, Halep i Musul.

Danas se u regiji između Azeza i Džerablusa nalazi oko 150 turkmenskih sela. U ovoj regiji turkmenska sela se nastavljaju i u regiji istočno od Eufrata. Istočno od Eufrata nalazi se oko 60 turkmenskih sela. U regiji između Akčakoyunlua i Munbića nalazi se preko 50 turkmenskih sela. Južno od Munbića se nalazi 15 turkmenskih sela. Severoistočno od Halepa nalazi se preko 50 turkmenskih sela. Između Džerablusa i reke Sudžur nalazi se oko 25 turkmenskih naselja i sela. Južno od ove reke nalazi se još 20 turkmenskih sela. U nastavku istočno od Eufrata pa sve do Beliha nalazi se još 60 turkmenskih sela.

ISIL je u posljednje vreme doživeo veliki poraz od turskih snaga i snaga vojske slobodne Sirije na severu zemlje. Ukoliko se oslobodi El Baba od ISIL-a ova teroristička organizacija u Siriji će u velikoj meri biti izolirana. Ovo stanje može izazvati i nove sukobe za prevlast u regiji između opozicionih grupa, teroristička organizacija YPG/PYD i snaga režima Bešara Esada.

Verujem da će Turkmeni u narednom periodu izađu u prvi plan kako na frontu tako i za pregovaračkim stolom. Ukoliko međunarodna zajednica pruži potrebnu podršku Turkmeni mogu igrati važnu ulogu za uspostavljanje demokratskog poretka u Siriji i na bliskom istoku. Jer ukoliko pobede Turkmeni koji nisu radikalizovani onda će to značiti i poraz radikalnih struja i organizacija. Ovo će zaptiti Evropu od novog vala izbeglica kao i radikalnih organizacija.

 


Tagovi: Sirija , Turska

Povezane vesti