Bliski istok iz turske perspektive 02

Analiza istraživača Džemil Dogać Ipek sa odela za Međunarodne odnose na univerzitetu Ataturk.

Bliski istok iz turske perspektive 02

El Bab, za kojeg su pre operacije „Štit Eufrata“ ranije čule samo osobe koje se posebno interesuju za Siriju, već nekoliko sedmica se nalazi na dnevnom redu Turske i Bliskog istoka.

U današnjem programu ćemo analizirati operaciju Štit Eufrata koja se nastavlja u okolini El Baba.

Republika Turska već duže vreme vodi ozbiljnu borbu protiv brojnih terorističkih organizacija na čelu sa terorističkim organizacijama ISIL, PKK i FETO. Pored svih prepreka sa velikim uspehom se nastavlja operacija „Štit Eufrata“.

Oslobađanje pojasa između Čobanbeya i Carablusa od strane vojske Slobodne Sirije uz podršku turskih vojnih snaga u roku od 10 dana i oslobađanje Dabika za jedan dan, povećalo je i očekivanja prema El Babu. Ali oslobađanje El Baba nije lahko. Broj osoba koji žive ovde je daleko veći od Čobanbeya, Dabika i Cerablusa zajedno. Vojska Slobodne Sirije zajedno sa turskim vojnim snagama je opkolila El Bab iz šest pravaca i samo iz strateških razloga nije uzela grad u potpunu blokadu. Trenutno u operaciji pored turskih vojnih snaga i snaga Slobodne Sirije učestvuju i turkmenske brigade Muntasir Billah, Fatih Sultan Mehmeda i Sultan Murata.

Kao što smo naveli i prošle sedmice veoma pažljivo se napreduje kako ne bi stradali civili koji se nalaze u regiji. Isto tako ISIL pruža do sada najoštriji otpor u El Babu. Pošto su međunarodna koalicija i snage režima Bešara Esada obustavile borbe protiv ISIL-a na svim frontovima, ISIL je uputio dodatne snage u El Bab. Koalicione snage na čelu sa SAD-a obustavile i operaciju za oslobađanje Musula. Tako da je sada jedina zemlja koja se aktivno bori protiv ISIL-a Republika Turska. Ovo je najbolji odgovor na neke lažne tvrdnje i propagandu stranih novinara da Turska pruža podršku ISIL-u.

Pretpostavlja se da se u el Babu nalazi oko 300 pripadnika ISIL-a koji su pripremljeni za samoubilačke napade. Isto tako ISIL koristi i lokalno civilno stanovništvo kao živi štit.

I pored svega vojska Slobodne Sirije i turske vojne snage su dovoljno jake da mogu osloboditi el Bab. Ukoliko se oslobodi El Bab, ISIL će biti zbijen u istočni deo Sirije, dok će se sprečiti i plan terorističke organizacije PKK/YPG da spoji regije koje druži pod kontrolom u regiji kako bi formirala jednu upravnu jedinicu. Nakon oslobađanja el Baba vojska Slobodne Sirije uz podršku turske vojske će nastaviti da napreduje prema Munbiću, Rakki i Afrinu.

Na ovaj način će Turska ponovo ojačati poziciju aktera u Siriji koja je oslabila sa osvajanjem Halepa od strane snaga režima.

Postoje dve alternative nakon osvajanja El Baba. Prva alternativa je okretanje Vojske Slobodne Sirije i turskih snaga prema Munbiću i Afrinu i direktno sukobljavanje sa terorističkom organizacijom PKK/YPG i druga je zaustavljanje vojne operacije i pokušaj pronalaska političkog rešenja. U oba slučaja Turska će morati direktno da pregovara sa SAD-e koje poseduju određeno vojno prisustvo u Munbiću. Jer snage YPG-a koje drže pod kontrolom Munbić blisko sarađuju sa SAD-e u borbi protiv ISIL-a.

Prednost Turske ovde je da su SAD-e ranije dale određena obećanja u vezi regije. Zbog ovih obećanja PKK/PYD neće imati direktnu podršku SAD-a. Ali preostaje nam da vidimo da li će SAD-e ispoštovati data obećanja.

Na drugoj strani teško se može očekivati da Turska i SAD-e pokrenu zajedničku vojnu operaciju prema Rakki. Jer snage takozvane „Demokratske Sirije“ na čelu sa terorističkom organizacijom YPG-om, koje podržavaju SAD-e, nisu mogle da napreduju prema El Babu zbog operacije Štita Eufrata i otvorile su novi front zapadno od Rake. Cilj ovih snaga je da opkoljenje Rake i sprečavanje napredovanja vojske Slobodne Sirije i turskih snaga. Na ovaj način su SAD-e indirektno odbile predlog Turske za zajedničku operaciji prema Raki.

Dogovor koji se postignut između Turske, Irana i Rusije ne dozvoljava nezavisnost, demokratsku federaciju i slične zahteve YPG-a na severu Sirije. Turska je u ovom procesu podršku, koju nije dobila od zapadnih saveznika, dobila od Rusije. Turska sa diplomatskim koracima koje je učinila zajedno sa Rusijom udaljila je SAD-e i Evropu iz Sirije.

U deklaraciji iz Moskve u tački broj 5. navodi se sledeće: „Iran, Rusija i Turska objavljuju da su spremne da budu garanteri pregovora i sporazuma između sirijske vlade i opozicije u Siriji.

Ova rečenica pokazuje da će ove tri zemlje biti glavne akteri u narednom periodu u Siriji. Ali naravno paravojne grupe iz Irana moraju prestati sa kršenjem primirja.

El Bab kao reč ima značenje vrata. Nakon el Baba neke zemlje će otvoriti nova vrata u regiji. Ali da bi mogli bolje da vidimo kako će se stvari dalje odvijati moramo pričekati da Donald Trump preuzme dužnost predsednika u SAD-a.Povezane vesti