Aktuelnosti iz zemlje i sveta 51/2017

Terorizam, država i pravo

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 51/2017

Erdal Šimšek

Terorizam, država i pravo

Riječ „država“ je od Platon’a pa sve do danas je ukratko objašnjena na sljedeći način:

Državom se nazivaju narodi ili grupe naroda koji su na politički način vezani za zemlju na kojoj se nalaze.U političkom pogledu grupisanje je moguće samo u okvirima određenih pravila. Ova pravila su se vremenom formatirala u pravo i zakon. Zapadnjaci kao tačku preobraženja zakona u pravo vide potpisivanje Magna Carte 1215.

Muslimanske zajednice pak ovu tačku vide u Medinskoj povelji koji je posle hidžreta iz Mekke u Medinu, lično hz Muhammed s.a.v.s, ne mogavši da podnese zulum koji se čini nad stanovnicima Mekke, sastavio 623.godine. Ova povelja je najopširniji pravni dokument o ljudskim pravima do tada koji je obuhvatao i muslimane, jevreje i pagane.

Medinska povelja je  

U posljednje vrijeme Povelja je poznata i pod nazivom "Medinski ustav", jer se smatra zakonskom osnovom političkog i društvenog života el-umme i njenih unutrašnjih i vanjskih odnosa. Radi boljeg pristupa tekstu Povelje, u savremenim historijskim djelima uobičajena je njena podjela na članove, pa i grupe članova. Ona je historijski, politički i pravni dokument.

Važnost izučavanja Povelje je i u tome što ona ne ostavlja nimalo sumnje u to da je prvo islamsko društvo, u vrijeme Allahova Poslanika, bilo bazirano na osnovama ustava i zakona. Sam Muhammed (a.s.) ozbiljno je radio na tome da njegova zajednica živi na jasnim osnovama zakona, gdje će se eksplicitno znatiprava i obaveze svakog njenog člana.

Na Istoku i Zapadu je judska borba za život da i pored svih vladara, diktatora i tlačioca na jedan pravedan način uspiju u toj utopijskoj borbi. Povećanje svijesti o državi je dovelo do toga da se oformi međunarodno pravo. I sve su se države trudile da ispoštuju pravila međunarodnog prava za koje su vezane.   

Prvi i Drugi svjetski rat su postavili uslov da se zemlje okupe oko jednog globalnog ustrojstva i novog pravnog poretka. Uslijed toga što nije bilo međunarodnog prava i institucije koja bi ga čuvala, čovječanstvo je izgubilo na desetine miliona ljudi, a preko sto miliona ljudi je ranjeno. Ta potreba je dovela do toga da se 25.oktobra 1945.godine u San Francisku u SAD osnuju UN. U ovoj organizaciji koja je osnovana kako bi se sačuvali mir i bezbijednost u svijetu i  kako bi se uspostavila saradnja na ekonomskom, društvenom i kulturnom polju,  je pod svoje okrilje primila skoro sve zemlje. UN je, naročito u periodu Hladnog rata, u velikoj mjeri doprinijela čovječanstvu.

Ali,iz nepoznatih razloga, od 1960 pa do danas, ne samo prava pojedinca već i prava država kao i međunarodno pravo su došli do tačke gdje su nezaštićeni. Naročito moćne države ovu organizaciju koriste u svojstvu bćča protiv nejakih i malih država.

Npr, SAD su okupitale Irak pod optužbom da ima nuklearno oružje i tada je život izgubilo više od milion ljudi, a preko 10 miliona je bilo ranjeno. Kasnije je Irak priznao da nema nuklearno oružje ali interesantna je činjenica da ni jedna međunarodna institucija nema hrabrosti da sudi SAD.

U posljednjih 25 godina predsjednici SAD su započeli ratove u Afganistanu, Palestini, Siriji i drugim zemljama i tako bili razlog pogibije miliona ljudi. Ali ni jednom predsjedniku SAD se nije sudilo pred međunarodnim sudom.

Na isti način država Izrael još od 1960.godine ne priznaje ni jednu odluku UN. Od kako je osnovan, Izrael pokušava da zauzme komšijske zemlje, a također se trudi i da zauzme i posljednji pedalj koji je preostao od Palestine.
Prema međunarodnom pravu, sasvim su jasni principi po pitanju oružanih napada, a to je: Zemlja se ne može zauzeti ratom. Ali i pored toga, Izrael od kako je osnovan, zauzima teritorije ratom.
Izrael prema međunarodnom pravu treba da sedne za pregovarački stop o pitanju Palestine, ali on i pored toga nastavlja da poriče državu Palestinu. Izrael se, prema riječima predsjednika Erdogana, trudi da “državni terör” dovede do tačke zvanične politike.

Danas SAD i drugi centri sila sami ruše red međunarodnog prava koji su sami strvorili. Još strašnije je sljedeće: Kada centri svetskih sila svojim politikama podrže put koji vodi svijet u totalni haos plašim se da SAD i Izrael koje propagiraju zulum i hazdučku politiku neće čuti njihov glas za pomoć na polju “pravde” i “prava”  i niko neće biti dovoljno jak da reaguje.

 

 Povezane vesti