"Na Drini ćuprija"-  Zelengora

Divna planına Zelengora se nalazi u okviru nacionalnog parka Sutjeska, i smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini.

"Na Drini ćuprija"-  Zelengora

Divna planına Zelengora se nalazi u okviru nacionalnog parka Sutjeska, i smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Gusta šuma, nepregledni pašnjaci i jezera s kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnima nikoga ko posjeti ovaj prirodni biser na Balkanu.

Planina u Bosni i Hercegovini najpoznatija je po velikom broju glacijalnih jezera, od kojih su najpoznatija Kotlaničko jezero, Orlovačko jezero, Štirinsko jezero, Jugovo jezero, Donje Bare, Gornje Bare i dr. Najveći vrh Zelengore je Bregoč (2014m), a pored njega se nalazi još desetak vrhova oko 2000m. Zelengora obiluje bogastvom flore i faune, a u tome prednjači Perućica jedina prašuma Evrope.

Dolaskom lijepog vremena, Zelengora oživi i postaje meta planinara, posjetilaca i ljubitelja netaknute prirode. 

Zelengora je raskošna planina koja je istovremeno i blaga i divlja. Smječanin kaže da je Zelengora izuzetno pogodna za planinski biciklizam, jer vozeći se kroz šumovita područja možete uživati u njenim impozantnim vrhovima. 

Bogatstvo ove planine čine i njena bistra glacijalna jezera. 

Posebno se izdvojaju Gornje i Donje Bare, kao i Kotlaničko jezero koje je pogodno za kupanje.


Bogatstvo flore i faune na Zelengori je po mnogo čemu jedinstveno u svijetu. Većina jezera su bogata ribom, a čitava površina planine je bogata ljekovitim biljem.


Iako vjerovatno najljepša planina u našoj zemlji, Zelengora je teško dostupna. Putevi su uglavnom makadamski i loši, a i na samoj planini je malo planinarskih domova i odmorišta.
 


 U Donjim Barama postoji objekt u vlasništvu Nacionalnog parka Sutjeska koji je moguće unajmiti.

No, zato je planina odlična za kampovanje, a spavanje pod zvijezdama je neponovljivo iskustvo. Organizovani odlasci na Zelengoru nisu česti upravo zbog loših puteva, no za planinare prepreke nema kada je u pitanju uživanju u prirodnim blagima i ljepotama. 
Prelijepa planina, sa prelijepim pejzažima i zelenilom, je zaista raj na zemlji.

A prije dvije godine pokrenut je i planinarski put "Dr. Jovo Elčić" koji spaja tri planine – Leliju, Treskavicu i Zelengoru. Planinarski put prolazi kroz krajeve i planine neopisive ljepote i predstavlja nezaboravno iskustvo za sve koji ga se odluče pohoditi.

Na Zelengori ima jezero, kažu, očima smo ga vidjeli. Gdje su glasovi znani i neznani. Kuda su, kako su nestali ... Na Zelengori ima jezero, Putevi mu bijelim zavijani.

 

 


Tagovi: Zelengora

Povezane vesti