Aktuelnosti iz zemlje i sveta 19/2018

Izborni manifesto predsednika Erdogana i spoljnja politika

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 19/2018

 

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan je objavio za 24.jun izborni manifesto za sebe i za AK partiju. Ovaj manifesto u sebi sadrži mnoga obećanja na polju ekonomije, zdravstva i unutrašnje politike. Međutim, ovaj manifesto, ukoliko na izborima pobijedi predsjednik Erdogan, bit će povoljna prilika i za ciljeve Turske na polju vanjske politike.

Sasvim je sigurno da će u narednom periodu za vanjsku politiku  najbitniji od predhodnih ciljeva biti borba sa terorom. Predsjednik Erdogan, nakon neuspijelog pokuššaja puča 15.jula, u svojim izjavama nije ostao ograničen na borbu protiv terora samo u granicama Turske već je naglasio da su teroristički ciljevi i van tih granica. Turske oružane snage koje su skupa sa Slobodnom vojskom Sirije očistile granice od ISIL-a prvo operacijom “Štit Eufrata” su kasnije operacijom “Maslinova grana” očistile područje  Afrina od terorista PKK/YPG.

Naročito u operaciji “Štit Eufrata” vidjelo se koliko je novi pristup borbi protiv terora Turske ispravan i to se dokazalo dugim periodom bez napada ISIL-a u Turskoj. Također operacijom “Maslinova grana” prekinut je priliv terorista preko planina Amanos do Hataya.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u svom izbornom manifestu naglasio da se očekuju nove antiterorističke operacije van granica Turske nakon 24.juna. Pretpostavlja se i to da će se u narednom periodu nastaviti operacije protiv PKK u Iraku. Među planovima Turske nalaze se i vojne operacije na sjeveru Sirije protiv terorista YPG/PKK.

U pomenutom izbornom manifestu, predsjednik Erdogan je rekao da  Turska niti želi nekim vladati niti će dozvoliti da neko njome vlada. Iako ovakav stav smeta mnogim zapadnim zemljama, vanjska politika Turske će se istim intenzitetom nastaviti. Naročito definisanje Turske kao globalnog aktera od strane predsjednika Erdogana, predstavlja odlučnost za sprovođenje ovih ciljeva u djelo. Dokaz humane vanjske politike Turske je i to što je Turska zemlja koja pruža najviše humanitarne pomoći.

U efikasnoj vanjskoj politici Turske, važnu ulogu igra odbrambena industrija. U izbornom manifestu također važno mjesto zauzima odbrambena industrija. Turska je od 2011 godine do danas povećala izvoz u odbrambenoj industriji za 90% i zauzela 18. mjesto u svijetu po izvozu oružja. 

Turska je također zavisnost od vanjskih izvora u odbrambenoj industriji smanjila sa 80% na 30%. Očekuje se da će u narednom periodu odbrambena industrija Turske nastaviti sa rastom. Naročito po pitanju bespilotnih letjelica, Turska je postigla veliki uspijeh na svjetskom nivou. Turska je jedna od šest zemalja koje proizvode bespilotne letjelice.

U isto vrijeme izjava predsjednika Erdogana da će Turska proizvodoti bespilotne tenkove je dokaz da je Turska bitan akter u važnim tehnološkim napredcima kao i to da je zemlja koja proizvodi nove ideje o unosi inovacije u ovu vrstu industrije.

Jačanje Turske u odbrambenoj industriji također jača i ulogu turske u vanjskoj politici. To što je Turska postala važna alternativa za kupovinu oružja među savezničkim i prijateljskim zemljama, dovelo je do toga da Turska postane i deo međunarodnog tržišta.

Proizvodnja turskih oklopnih vozila se nalaze od Afrike preko zaljevskih zemalja pa sve do Malezije. Osim toga, to što Turska prodaje helikopter ATAK i brodove Pakistanu, bespilotne letjelice Bayraktar TB2 Kataru, doprinosi rastu Turske ekonomije i jačaju ulogu Turske u vanjskoj politici.

 

Can AcunPovezane vesti