Aktuelnosti iz zemlje i sveta 21/2018

Kriza u Zalivu i pozicija Turske

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 21/2018

Can Acun

Kriza u Zalivu i pozicija Turske

Pre godinu dana smo imali priliku da budemo svedoci medijske kampanje započete  hakovanjem zvanične obaveštajne agencije Katara i nekih lažnih izjava katarskog emira. Ova medijska kampanja se preobratila u kampanju koja je za cilj direktno uzela Katar, a vodili su je UAE i Saudijska Arabija uz pomoć Amerike. Ova koalicija je je primoravala Katar da se preda vojnoj, političkoj i ekonomskoj opsadi.

Kada pogledamo na tajming ove akcije protiv Katara, vidimo da je započela baš nakon 21.05.2017. kada je Donald Trump prisustvovao međunarodnom sastanku u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu. Kada su takozvana 2 Muhammeda, Bin Zayed i Bin Selman, potvrdili podršku Trampa, presli su na akciju. Za nove regionalne vizije koje su oformili sa Izraelom su na Katar gledali kao na ozbiljnu pretnju i ma šta to koštalo, počeli su sa akcijom eliminacije ove pretnje.

Kada se osvrnemo na minulu godinu vidimo da je ova akcija protiv Katara bila neuspešna sa svakog aspekta. Dok su podrška Turske kao bliske saradnice i katarska diplomatija uticali na neuspešnost ove akcije, na kraju vidimo da se pozicija Amerike počela potpuno menjati. To što su UAE i Saudijska Arabija upotrebili protiv Katara se preobratilo i njihov sopstveni teret.

Sa Katarom skupa je kao cilj uzeta bila i Turska

Koalicija koja je za metu uzela Katar je zahtevala da se zatvori turska vojna baza u toj zemlji i da se okončaju vojni sporazumi između ove dve zemlje. Prema mom mišljenju, za to postoje dva razloga. Prvi je to da veruju da će katar bez pomoći Turske vojske biti mnogo laksi plen, jer obuke koje se sprovode u pomenutoj vojnoj bazi i savezništvo dvaju vojski dovode Katar u poziciju jakog aktera u regiji. Drugi razlog je to što 2 Muhammeda i Izrael vojno i političko prisustvo Turske u regiji vide kao pretnju.

Kako bi islamsku geografiju od Palesine do Katara doveli u pasivan položaj, počeli su sa eliminacijom i oslabljivanjem aktera koji bi predstavljali ozbiljnog rivala. Naravno, Katar i Turska su sasvim odbacili predložene zahteve i nastavili sa vojnim savezništvom za obostrane interese. Turska je procenila da nju nije Saudijska Arabija uzela za metu, već da su to učinili UAE. Iz mnogobrojnih primera se to može i dokazati. Mail ambasadora Amerike u UAE Yusuf el Uteybea koji je procurio u javnost je dokazao kako UAE rade protiv interesa Turske na svakom polju. Jasno je da su UAE uz savez sa Izraelom i drugim akterima, za metu uzeli Tursku. Izvesno je da Turska UAE ne odgovara plaćajući mito, izdajom ili pomaganjem nekoj terorističkoj organizaciji, ali kao što je to skoro bio slučaj u Somaliji, UAE-miratima daje svrsishodne odgovore, odgovore koje će razumeti. Turska sa svojom politikom i vojskom predstavlja jednu čvrstu državu koja je uticajna u svojoj regiji, koja u Iraku i Siriji direktno prisustvuje u borbi protiv terora, potpomaže vojsku kako u Kataru tako i zemljama poput Somalije. Turska pokazuje i to da će da se bori za prava potčinjenih i islamski svet po pitanju Jerusalema.Povezane vesti