Aktuelnosti iz zemlje i sveta 27/2018

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 27/2018

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 27/2018

Assadove snage uz podršku Rusije i Irana nastavljaju napade na Deru koja se nalasa istoku Sirije. Dera slovi za utvrđenje sirijske opozicije i za mesto gde je revolucija počela. I dok su režimske snage na dobitku, civili beže ka granici sa Jordanom. Kako je Jordan otvorio svoje granice izbeglicama, dešava se prava humanitarna drama na sirijsko-jordanskoj granici. Druga dimenzija dešavanja na jugu Sirije je napetost između Izraela i Irana. Približavanje militanata podržanih od Irana granici Izraela može izazvati još veću napetost između dve zemlje.

Početkom juna su u javnost procurele vesti o tome kako Assadov režim sprema početak operacije u Deri. Proteklih godina su se dešavali ozbiljni sukobi između snaga opozicije i snaga režima u Deri. Na kraju su Rusija i Amerika sporazumom smanjili napetost u regiji. Američki zvaničnici su dali do znanja da neće štititi sirijsku opoziciju i da će povući političku zaštitu kada bude počela operacija režimskih snaga.  U izveštaju koji je ambasada Amerike uputila liderima sirijske opozicije stoji da ih, i pored svih sporazuma, Amerika neće štiti od Rusije i režimskih snaga.

Obzirom da je duži period život u Deri bio miran i spokojan, većina stanovništva je bila u svojim domovima, ali uz početak operacije počelo je i veliko raseljavanje stanovništva. Preko 250 000 ljudi je napustilo svoje domove. Prema podacima UN-a 40 000 Sirijaca je stiglo na granicu sa Jordanom i nastoji ući u tu zemlju.  

Nakon što je Jordan prihvatio 650 000 počeo je sa sprovođenjem politike zatvorene granice. Koliko god da Jordan upućuje pomoć sirijskim izbeglicama sa druge strane svoje granice, civili su pod velikom opasnošću nastavljanjem prodiranja režimskih snaga u područje Dera. UN je pozvao Jordan da otvori svoje granice za izbeglice.

U području Dera nastavljaju se sukobi između Rusije, Irana i Assadovih snaga sa jedne i sirijske opozicije sa druge strane. Uz brzo osvajanje regije Lacat od strane režima, mnoge opozicijske grupe su postigle sporazum sa režimom posredstvom Rusije. Opozicionari iz gradova Dael, Bosra al Şam i İbta su predali oružje režimskim snagama. Sa druge strane, intenzivna zračna podrška Rusije režimu i prekid pomoći Amerike opoziciji, čine da opozicione grupe sve više slabe u odnosu na režimske snage.

Druga država koja je pod uticajem dešavanja u Siriji je Izrael. Poznato je da se Izrael  prije operacije sastao sa Rusijom i sklopio dogovor o ne učestvovanju Irana i iranskih militanata u operaciji. To što je Izrael više puta iz zraka napao na Iran i iranske organizacije i to što se iranski militanti približavaju izraelskoj granici umnogome povećava napetost između dve zemlje.

            

 Povezane vesti