Aktuelnosti iz zemlje i sveta 30/2018

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 30/2018

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 30/2018

I ako je okončan sudski proces protiv terorističke organizacije NSU (Nacionalistička socijalistička podzemna organizacija) u Nemačkoj koji je trajao 5 godina, još uvek se nastavljaju određene sumnje i neizvesnost u vezi ovog sudskog procesa. U nemačkoj vladi, koja je objavila da će izvući lekciju iz procesa protiv terorističke organizacije NSU kao i nemačkom društvu sve više se širi rasizam i islamofobija.

Privodi se kraju sudski proces protiv članova proces terorističke organizacije NSU koji se optužuju za ubistvo 10 osoba od čega 8 Turaka, pljačkanje banaka i bombaške napade. Na sudskom procesu, koji je vođen na Visokom regionalnom sudu u Minhenu, sudi se glavnoj optuženoj Beate Zschaepeu i još 4 pristalica koji su pomagali ovoj organizaciji. Beate Zschaepe je osuđena na doživotnu robiju. Ostali članovi su osuđeni na različite zatvorske kazne.

Tužilaštvo i nemačke sigurnosne službe su iznele tvrdnje da se teroristička organizacija NSU sastoji od tri člana. Prema njima, pored Beate Zschaepea, članove organizacije činili su još Uwe Bohnhard i Uwe Mundlos, koji su nakon jedne pljačke banke 4. novembra 2011 godine pronađeni mrtvi u jednoj kućici gde su se skrivali. Iznesene su tvrdnje da su izvršili samoubistvo, što je izazvalo brojne sumnje. Isto tako predaja Zschaepea policiji samo nekoliko dana nakon što je zapalila kuću u kojoj su boravili i neke tajne veze članova organizacije sa nemačkom tajnom službom još uvek nisu razjašnjene. Posebno uništavanje 130 dosijea u vezi terorističke organizacije NSU od strane nemačkih obavještajnih struktura, povećalo je sumnje da se prava istina u vezi ove terorističke organizacije nikada neće saznati. Jer ni jedan advokat koji je zastupao strane u ovom sudskom procesu ne veruje da je organizacija imala samo tri člana.

I ako je sudski proces pri kraju, niko još uvek nije dao odgovor na brojna pitanja u vezi informacija i podataka koje su nemačke obaveštajne strukture otkrile u vezi terorističke organizacije NSU.

Nemačke sigurnosne službe su dugo vremena tvrdile da se iza ubistava nalaze članovi porodica ubijenih i odbijali su svaku tvrdnju da se radi o rasističkim ubistvima. Nemački mediji su pre nego što je utvrđeno da je teroristička organizacija NSU izvršila ova ubistva, za ova ubistva koristili izraz „ubistva donerdžija“. Pošto su nemačke sigurnosne službe dugo vremena odbijale svaku tvrdnju da se radi o rasističkim ubistvima, istraga je vođena u pogrešnom pravcu što je doprinelo da su članovi ove organizacije nastavili sa ubistvima i ukupno ubili 10 osoba.

U periodu kada se okončava ovaj proces u Nemačkoj ekstemna desničarska stranka AfD, koja svoju politiku zasniva na neprijateljstvu prema strancima i islamofobiji, prema istraživanjima javnog mnijenja nalazi se na drugom mestu na političkoj sceni u Njemačkoj. Možemo reći da neprijateljstvo prema strancima i islamofobija zauzima važno mjesto u nemačkoj politici i društvu. I koalicioni partner u nemačkoj vladi Stranka hrišćanskih socijalista ima slične stavove po pitanju ksenofobije i islamofobije što najbolje pokazuje opasan trend promene u nemačkom društvu. Prvi put od 2. svetskog rata u nemačkom društvu se vidi neprijateljstvo prema strancima i pripadnicima određene verske skupine na ovoj razini.

Promena nemačkog društva se može videti i u nemačkoj fudbalskoj reprezentaciji. Nemačka reprezentacija koja je 2014 godine postala svetski šampion dugo vremena je prikazivana kao najbolji primer uspešne integracije i multikulturne strukture Nemačke. Broju igrači poput Mesut Ozila, Ilkay Gundogana, Sami Khedire, Lukas Podolskog, Jerome Boatenga koji vode poreklo iz drugih zemalja bili su glavni nosioci nemačke reprezentacije. Ali i nemačka reprezentacija je bila na meti rasista. Prvi skandal se pojavio da izjavom predsednika političke partije AfD Alexander Gaulanda da „niko Boatenga ne želi ni za komšiju“. Drugi rasistički val napada desio se nakon što su se Mesud Ozil i Ilkay Gundogan slikali da predsednikom republike Turske R.T.Erdoganom u Engleskoj. Čak su napadi otišli toliko daleko da su za glavni razlog neuspeha nemačke fudbalske reprezentacije na svetskom prvenstvu u Rusiji pokazali sliku Mesuda Ozila sa turskim predsednikom Erdoganom.

 Povezane vesti