Turski projekti na polju namenske industrije 03

Turske borbene bespilotne letelice/ Tarkan Zengin

Turski projekti na polju namenske industrije 03

Turski projekti na polju namenske industrije 03

Turska je htela da kupi bespilotne letelice koje mogu da izvršavaju samoubilačke napade, ali SAD-e nisu htele da Turskoj prodaju ovu vrstu letelica. Turska je zbog toga danas počela da serijski proizvodi i koristi prve bespilotne letelice kamikaze domaće proizvodnje po imenu Alpagu i Kargu, kao i letelicu za višenamensko nadgledanje Togan.

Turska privlači pažnju sa brojnim nacionalnim projektima na polju namenske industrije posljednjih godina. Posebno bespilotne letelice koje su ranije korištene samo u sektoru kinematografije danas se koriste u brojnim sektorima. Bespilotne letelice koje stvaraju veliku prednost u borbi protiv terorizma danas u Turskoj proizvodimo potpuno sa domaćim kapacitetima. Turska je ranije htela da kupi bespilotne letelice koje mogu da izvršavaju samoubilačke napade, ali SAD-e nisu htele Turskoj da prodaju ovu vrstu bespilotnih letelica. Bilo je iznenađujuće što SAD-e nisu htele da Turskoj kao jednoj savezničkoj zemlji prodaju ovu vrstu letjelica koje u velikoj meri olakšavaju borbu protiv terorizma. Turska je ovaj negativni stav SAD pretvorila u novu priliku i počela da proizvodi i koristi bespilotne letelice/dronove potpuno domaće proizvodnje. Turska je koristeći se nacionalnim izvorima, kao i stručnom radnom snagom počela da serijskom proizvodnjom bespilotnih letelica. Dolazak velikog broja narudžbi iz inostranstva za ove bespilotne letelice najbolje ukazuje na uspeh kojeg je Turska ostvarila. Turska je postala jedna od tri zemlje u svetu koja proizvodi bespilotne letelice kamikaze koje mogu da vrše bombaške napad.

Turska je na polju tehnologije proizvodnje bespilotnih letelica dostigla važan razvoj. Turska je počela sa serijskom proizvodnjom ovih bespilotnih letelica koje su postale novi turski vojnici na nebu. Kompanija za inženjering namenske industrije proizvodi tri vrste bespilotnih letelica i to Alpagu, Kargu i Togan. Ova kompanija je osnovana sa odlukom Izvršnog odbora Komiteta za namensku industriju od strane Turskih vojnih snaga i Savetništva za namensku industriju sa ciljem razvoja inženjerstva vojnih sistema, pružanja tehničke podrške, rukovođenja nad projektima i za prenos tehnologija.

Prve bespilotne letelice za realizaciju napada takozvane kamikaze isporučene su specijalnim kopnenim snagama i komandi pomorskih snaga u novembru mesecu.

Bespilotne letelice Kargu korištene su i tokom vojne operacije „Maslinova grana“ u Afrinu. Kargu je bila efikasna u uništavanju grupe od 5 terorista koji su pokušali da pobjegnu iz regije nakon izvršenog napada. Zahvaljujući bespilotnoj letelici Kargu vojnici specijalnih snaga su uspeli sa daljine od 5 kilometara da teroriste dovedu u bezopasno stanje. Ove letelice su nakon Afrina sada predstavljaju najveći strah terorista na planini Kandil na severu Iraka.

 

ALPAGU (Autonomna borbena bespilotna letelica sa fiksnim krilima)     

Nacionalne bespilotne letelice danas predstavljaju najvažnije elemente u borbi protiv terorizma i asimetričnim borbama. Reč Alpagu u prevodu znači „Junak koji sam napada neprijatelja“. Ovu letelicu može da nosi samo jedan vojnik. Cilj letelice je da utvrdi mesto i uništi neprijateljske ciljeve.

Prema Kompaniji za inženjering namenske industrije koja proizvodi ove letelice tehničke karakteristike su sljedeće: ALPAGU je autonomna borbena bespilotna letelica sa fiksnim krilima koja se može koristiti za traganje, praćenje i uništavanje manjih neprijateljskih ciljeva. Alpagu sa specifičnim logaritmom može da instantno prenosi video nadzor i može se koristiti protiv pokretnih i nepokretnih ciljeva.

KARGU „Autonomna borbena bespilotna letelica sa pokretnim krilima“

Reč Kargu znači „Kula za nadzor na planinskim vrhovima“ ili „jastreb“. Poznata je i kao naoružana kamikaze bespilotna letelica sa pokretnim krilima. Prema Kompaniji za inženjering namjenske industrije koja proizvodi ove letelice tehničke karakteristike su sljedeće: Kargu je autonomna borbena bespilotna letelica sa pokretnim krilima koja se može koristiti autonomno ili na daljinsko upravljanje. Sistem se sastoji od bespilotne letelice i kontrolnog uređaja na zemlji. Kargu se može koristiti i po danu i po noći. Sa korišćenjem različitih vrsta municije može da gađa i pokretne ciljeve. Poseduje mogućnost samouništavanja a može i da eksplodira na željenoj visini.

TOGAN   (Autonomna bespilotna letelica sa pokretnim krilima za nadgledanje)

Togan je ime dobio po ptici sokolu koja sa izvrsnim pogledom i pokretljivosti u vazduhu  predstavlja ptica koja može da dugo kruži i nadgleda široke prostore. Prema Kompaniji za inženjering namenske industrije koja proizvodi ove letelice tehničke karakteristike su sljedeće: Togan je autonomna bespilotna letelica koja se može koristiti za istraživanje i nadgledanje. Sa specijalnim softverom poseduje izvrsnu mogućnost kretanja i analize podataka. Togon predstavlja autonomnu bespilotnu letelicu sa pokretnim krilima koja se može koristiti autonomno ili na daljinsko upravljanje i koja se može nositi od strana jednog personala.

Ove bespilotne letelice/dronovi ne dopuštaju teroristima da pobjegnu ili da se sakriju. Poseduju karakteristike da mogu otkriti terorista koji se kriju u najmanjim rupama. Alpagu i Kargu se mogu lansirati za manje od jedne minute. Noseći anti personalnu municiju i eksploziv mogu da dostignu brzinu od 120-140 kilometara na sat. Eksplozivne naprave koje nose na sebi mogu na neutraliziraju sve ciljeve u okolini na udaljenosti od 20 metara. Turska nastavlja da izaziva strah svih terorističkih organizacija sa ovim nacionalnim proizvodima potpuno domaće proizvodnje.Povezane vesti