Aktuelnosti iz zemlje i sveta 38/2018

Poslednje uporište Idlib

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 38/2018

Režim Bešara Esada je uz podršku Rusije i Irana sa ostvarenim vojnim operacijama okupirao veliki broj regija u Siriji. Nakon prijašnjih vojnih operacija i napada režimskih snaga, stanovništvo i opozicione snage iz Homsa, Gute, Dere i ostalih regija sklonile su se u Idlib koji je postao poslednje vojno i civilno uporište sirijske opozicije. U Idlibu u kojem je pre rata živelo oko 700 hiljada osoba, sada se pretpostavlja da živi oko 3 miliona osoba. Idlib je poslednja regija, koja i dalje postoji od ukupno četiri regije koje su utvrđene kao sigurne regije u okviru procesa iz Astane. Turske vojske snage su u okviru procesa iz Astane formirale 12 kontrolnih tačaka u regiji dužinom celog fronta.

Već duže vreme se govori o mogućoj vojnoj operaciji snaga režima protiv Idliba uz podršku Rusije i Irana. U slučaju vojne operacije na Idlib došlo bi do novog talasa izbeglica iz Sirije. Zna se da bi više miliona Sirijaca izbeglo u pravcu Turske. Turska kao zemlja koja je već ugostila najviše izbeglica u svetu ne bi mogla da izdrži novi veliki talas izbeglica. Dok moguća rušenja i stradanja civila u Idlibu izazivaju strah mnogi u svetu, samo Turska ulaže napore kako bi sprečila novu humanitarnu krizu.

Poslednji samit u okviru procesa iz Astane između Turske, Irana i Rusije održan je u Teheranu. I ako je samit u Teheranu uživo emitovan bez znanja turske i ruske strane, svi su mogli da uvide napore koje je predsednik republike Turske R.T.Erdogan uložio za uspostavljanje primirja i sprečavanje nove humanitarne krize. I ako poziv za uspostavljanje primirja nije prihvaćen zbog protivljenja Irana i Rusije, upućen je poziv za odlaganje oružja. Zahvaljujući odlučnom stavu Turske odgođena je vojna operacija prema Idlibu i strane su dobile na vremenu.

Postoje brojni alternativni scenariji u vezi Idliba. Rusija i savezničke zemlje vrše pritisak nad Turskom da se povuče sa kontrolnih tačaka i da dopusti vojnu operaciju režimskih snaga u Idlibu. Turska na drugoj strani radi na alternativnim scenarijima. Jedan od njih je uspostavljanje kontrole u regiji od strane umerene opozicije i proterivanje radikalnih grupa južno od Idliba. 

Za Tursku je najprihvatljiviji scenario da se u regiji formira demilitarizovana sigurnosna zona. Na ovaj način će se sprečiti da opozicija ostane bez teritorije, sprečiće se moguća humanitarna kriza i ujedno će se sprečiti da teroristička organizacija PKK/YPG ostvari bilo kakvu korist u regiji. U slučaju vojne operacije ogranak terorističke organizacije PKK u Siriji YPG će učestvovati u ovoj operaciji. Znamo da članovi iranskih paravojnih snaga i Hizbullaha u Siriji rade na obuci pripadnika YPG-a. Ove snage pokušavaju da zauzmu jaču poziciju u regiji. Slično stanje je i regiji Tel Rifata. Zbog toga Turska mora sa proaktivnom politikom da spreči delovanje ovih snaga.

 Povezane vesti