Aktuelnosti iz zemlje i sveta 39/2018

Turska je uspijela da uzme pod zaštitu milione Sirijaca

Aktuelnosti iz zemlje i sveta 39/2018

 

Can Acun   

Turska je uspijela da uzme pod zaštitu milione Sirijaca

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanka sa ruskim predsednikom Putinom u Sočiju prisustvovao zajedničkoj konferenciji za novinare. Dva lidera su se složila da je Idlib razoružano područje i odmah nakon ovog sastanka iz ruskog ministarstva odbrane je izvešteno da u Idlibu neće biti operacija.

 

 

Postignutim sporazumom Turska je postigla veliki uspeh. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pokazao svoj odlučan stav uzevši u zaštitu Idlib kao i poitenciranjem primirja na sastanku u Teheranu. U poslednjim danima su Turske oružane snage u Idlibu napravila bitna utvrđenja. Na 12 turskih osmatračnica u Idlibu upućen je veliki broj oklopnih vozila, tenkova i vojnih ekipa. Turska je svoju odlučnost pokazala Rusiji, Iranu i režimu Bašara al Assada. Na kraju su diplomatski pregovori i vojni koraci dali rezultate. Rusija je u Sočiju napravila važan korak unazad. Rusija, Iran i režim Bašara al Assada su želeli da sprovedu opsežnu vojnu akciju u Idlibu.

Sprečavanje jedne ovakve operacije je bitno kako za bezbednost Turske tako i za buduće pregovore o miru u Siriji. Najvažnije je to da je pregovprima Turske spašeno preko 3 miliona života civila i sprečen veliki izliv izbeglica. Zbog ovakvog jednog uspeha treba se čestitati predsedniku R.T.Erdoganu, Turskim oružanim snagama kao i nacionalnoj bezbednosti Turske. Turska je sprečila humanitarnu katastrofu u regiji na koju ceo svet gleda sa zabrinutošću.

Prema sporazumu sa Rusijom iz Sočija, potrebno je obostrano otkloniti radikalne elemente i oružje iz regije koja je planirano da bude razoružana. U tom kontekstu velika uloga pripada kako Turskoj tako i Rusiji. Dok Rusija treba da ubedi šitske grupacije na terenu, Turska treba da nađe rešenje za grupu Tahrir uš Šam.

Dok su Rusija i Turska garanteri za stvaranje razoružanog područje od 15-20km, u isto vreme će se koordinirano naći u nezavisnim akcijama. Ovo razoružano podrućje će se nadgledati turskim i ruskim bespilotnim letelicama. 

 Autoputevi M4 i M5, koji imaju stratešku važnost za sporazum,  ponovo će se uzeti pod zaštitu i otvoriti za trgovinu. Otvaranje ovih puteva koji povezuju Lazkije i Damask sa Halepom, su veoma bitni za ekonomiju Sirije.      

Postizanje sporazuma između Rusije i Turske će u isto vreme pozitivno uticati na borbu Turske protiv terora. Teroristi PKK/YPG su hteli operacijom u Idlibu primjeniti pritisak na Afrin. Sporazumom je takvo nešto onemogućeno. Osim toga, onemogućavanjem operacije u Idlibu se od Turske očekuje da na još pažljiviji način načini korak u borbi protiv pretnje terorista PKK/YPG.

 

 Povezane vesti