Nacionalni projekti u odbrambenoj industriji  / 07

Od Vechi Hurkuša do Hurkuš aviona

Nacionalni projekti u odbrambenoj industriji  / 07

 

Tarkan Zengin

 

 

 

Festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije TEKNOFEST ISTANBUL, čiji su organizatori fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul, održan je prvi put u Turskoj od 20.do 23.septembra. Predsjednik fondacije Tehnološkog tima Turske (T3), Selčuk Bayraktar je u svom govoru na sastanku predstavljanja festivala rekao da je tehnologija domaće proizvodnje veoma bitna na ovom festivalu, a predstave, seminari i natjecanja tokom istog su to i dokazali.

 

Avioni Hurkuš koji su predstavljeni na festivalu su također i poletjeli. Dok sam gledao avione Hurkuš kako lete, sjetio sam se životne priče Vechija Hurkuša, bitne ličnosti naše historije vazduhoplovstva. Kao mlad, Vechi Hurkuš je obavljao veoma važne poslove, a vidjevši da se  omladina današnjice također zalaže za bitne stvari mi daje nadu u budućnost naše zemlje. Pomoć države koju Vechi Hurkuš nije imao, danas se daje mladim pronalazačima. Svojevremeno je Vechi Hurkuš na ovu temu rekao:” Putovao sam po stranim zemljama i znam kako počinju sa vazduhoplovstvom, dobro znam kakve ateljee prave. Prije svega je za uspijeh bitna nacionalna vjera i podrška. Moj uspijeh je zavisio od ovakve vrste pomoći. Jedina sloboda koja se od nas  ne moze oduzeti je sloboda da odaberemo svoj stav. Ja, Vechi Hurkuš sam zasluzio svoje prezime poklonivši mojoj zemlji krila.  Moja sloboda je bil oto da svoj život posvetim vjeri da put ka nezavisnosti ide preko domaće proizvodnje. A oni koji bi pokušali da lete tuđim krilima ne bi bili Hurkuš.”  Danas Turska s vjerom ide u budućnost kako bi poletjela na svojim krilima u odbrambenoj industriji. 

Vechi Hurkuš je rođen 1896,godine u Istanbulu. Kao mali je ostao bez oca i pored toga što je najpoznatije ime naše vazduhoplovne historije, on je takođe heroj jedne ve3oma tužne životne priče. On je postigao više uspijeha koji su mu omogućili da postane dio historije. Na primjer, on je dok je bio na dužnosti u bazi u Kavkazu 1917.godine, postao prvi turski pilot koji je uspio srušiti strani avion. On je prvi avio inžinjer čije ime nose avioni koje je proizveo. VGechi je također i osnivač prve avio škole i učitelj prve žene pilota, osnivač prve civilne avio škole, a takođe i osnivač prve civilne avio kompanije “Hurkuš”. Vechi Hurkuš je prvi pilot koji je pilotirao u 102 različita modela aviona, a rekorder je u dužini leta svojim letovima od 1916-1967 od ukupno 30 000 sati.  Oslobodilačkom ratu se dobrovoljno priključio. Ostvario je mnoge uspešne letove i uspio srušiti jedan grčki avion. 

 

Vechi Hurkuš je svoj prvi avion Vecihi K VI proizveo i isprobao 1925. Jedan 29ogodišnjak je sa oskudnim sredstvima uspio da napravi prvi domaći avion. Ali umjesto da bude za to nagrađen, Vechi je bio kažnjen. Zbog toga što je letio bez dozvole, bio je osuđen na kućni pritvor od 10 dana i oduzeto mu je pola plate.  Zbog ove kazne odvojio se od vojske. U jednom članku koji je napisao 1925.godine kaže:”Zaboravili smo da smo vojnici pa smo se usprotivili naredbi.” Slična se stvar desila i kada je 1925.godine oformio prvu avio kompaniju Hurkuš. Avione koje Turkish Airlines nije koristio je sakupio i popravio, ali su letovi bivali otkazivani bez povoda, a dešavale su se i različite sabotaže. Sve je to uticali da Vechi ne uspije u svom naumu.

 

Vechi Hurkuš za tri mjeseca u jednoj radionici, koju je uzeo pod zakup, za tri mjeseca uspijeva napraviti avion "Vecihi XIV". Sao vim avionom prvi put leti 1930. Kako bi dobio dozvolu za letenje, tada je morao aplicirati za sertifikat u radašnjem Ministarstvu privrede. Ministarstvo mu je dalo sledeći odgovor:” S obzirom da nemamo karar koji bi provjerio tehničku valjanost, nismo u stanju dati potrebni dokument.”

PRVA DOMAĆA LETJELICA: HURKUŠ

Hurkuš je prva turska nacionalna letjelica proizvedena od strane TUSAŠ-a (industrije za tursko vazduhoplovstvo i svemir).Projekat Hurkuša je započet u martu 2006.godine sa ciljem da zadovoljni potrebe Komande vazduhoplovnih snaga i kako bi Turska mogla na međunarodno tržište iznijeti avion za obuku.

 

23.septembra 2013.godine je sporazumom donijeta odluka da se počne sa serijskom proizvodnjom HURKUŠA. 26.decembra 2013. je potpisan ugovor za HURKUŠ-B. Temeljna konfiguracija je sertifikovana prema HÜRKUŞ A, EASA i CS-23. HURKUŠ C je pored integracije za obuku pilota, osposobljen za napade i oružane akcije, napravljen da akcije izvršava sa niskim budžetom i velikom preciznošću.

Očekuje se da će se u novembru Turskom vazduhoplovstvu predati Hurkuš avioni koji su uspješno već testirani. Kada se prvi avion preda, 3 mjeseca će proći kroz testove pilota Turskih vazdušnih snaga. Ukoliko bude potrebe za tim, biće primjenjena unapređenja u modelima na osnovu komentara sa testova. Cilj je da se do prve polovine 2019.godine 15 aviona preda Turskim vazduhoplovnim snagama.

 

PRVI TURSKI AVION KOJI JE DOBIO CERTIFIKAT OD EASA

TAI je o avionima rekao sljedeće: Ustanovljeno je da je na 2 različita aviona uspješno  testovima leta provjerena izdržljivost i dugotrajnost, kao i tolerancija na kvarove.  U okviru projekta pripremljen je raport od 545 dokumenata koji će se poslati EASA i SHGM.  Na kraju je, poslije sve ove procedure,  11.jula 2016.godine od SHGM-a, za HURKUŠ uzet “Certifikat aviona tipa TT32." Istog dana je i iz EASA-e uzet “Certifikat prolaznosti za EASA”.Oba ova certıfıkata su prıznata u svim zemljama Evrope.  Time je HURKUŠ postao prvi turski avion koji je uzeo certifikat od Evropskog autoriteta za civilno vazduhoplovstvo. Za našu zemlju je veoma bitna uspiješnost aviona HURKUŠ. Međutim, za trud Vechija Hurkuša koji je i pored svih poteškoža 1929.godine, sa 29 godina uspio napraviti avion, veoma je bitno da nebom plove avioni HURKUŠ.Povezane vesti