Balkanske Aktuelnosti 14/2018

Hapšenje Đurića, sa političkog aspekta, predstavlja dobitak za obe zemlje ali u kratkoročnom periodu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Đurića poslao na Kosovo i pored toga što je znao da će biti uhapšen.

Balkanske Aktuelnosti 14/2018

Balkanske Aktuelnosti 14/2018

Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo pri vladi Republike Srbije, u ponedeljak 26. marta uhapšen je od strane pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije u Mitrovici, podeljenom kosovskom gradu, uz argument da je u zemlju ušao ilegalnim putem. Iako je Đurić veoma brzo oslobođen i proteran iz zemlje, čini se da će ovaj događaj baciti sjenku na odnose dveju zemalja i to na dugoročnom planu.

17. februara 2018. godine obeležena je deseta godišnjica nezavisnosti Kosova. U proteklih deset godina najveći uspeh Kosova je činjenica da je priznato od strane 117 zemalja te da je okončan proces izgradnje jedne nezavisne države. Nema sumnje da je Kosovo, koje je priznato od većine svetskih zemalja, poprimilo status subjekta koji je međunarodno priznat.

Iako Srbija i dalje Kosovo smatra ilegalnom i neuspešnom državom, primorana je da, pod pritiskom EU, normalizuje odnose sa ovom zemljom. EU, koja raznim sporazumima pokušava oživeti odnose između Beograda i Prištine, i Srbiju i Kosovo nagrađuje napretkom na putu integracije u EU. No, hapšenje Đurića, nagoveštava da će, ionako otežan tok razvoja dijaloga između dve zemlje, u narednom periodu već ući u ćorsokak.

Hapšenje Đurića, sa političkog aspekta, predstavlja dobitak za obe zemlje ali u kratkoročnom periodu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Đurića poslao na Kosovo i pored toga što je znao da će biti uhapšen. Vučić, koji je uklješten između činjenice da se Srbija jako tromo kreće na putu ka članstvu u EU, povećanog srpskog nacionalizma i proruskih simpatizera, povremeno ima potrebu za krizama na temu Kosova. Kada god dođe do neke krize, opet se oživljavaju stare retorike i osećaji Beograda u vezi Kosova te bol koju Srbi osećaju nakon gubitka ove regije, što stvara i dobit vladi Srbije ali na kratkoročnim stazama.

Kratkoročna napetost sa Srbijom ide u prilog i kosovskoj vladi. Jedan od najvećih izazova u internoj politici Kosova je preuzimanje kontrole nad severom zemlje gde uglavnom žive Srbi. Sporazum potpisan 25. avgusta 2015. godine između Srbije i Kosova nalaže da se na Kosovu formira Unija srpskih opština. Sa ovim uredbama kosovskim opštinama u kojima uglavnom žive Srbi bi se dala neka vrsta samouprave. Ovim putem vlada Kosova pokušava pod kontrolu uzeti sever ove zemlje i time ga integrisati u državnu strukturu.

No, opozicija ne zauzima isti stav po ovom pitanju. Po njima, formiranje Unije srpskih opština bi značilo formiranje paralelne države unutar Kosova. Usled toga je opozicija organizovala dugotrajne proteste širom zemlje i suzavcem pokušavala da spreči rad Kosovske skupštine. Sve dok se ne odustane od ideje formiranja Unije srpskih opština, opozicija Kosova planira nastavljati ove akcije i najverovatnije ovim putem pokušava i osvojiti vlast u zemlji. Što je još tragičnije, iz dana u dan se povećava broj simpatizera ovoga stava. Zbog svega toga povremena napetost sa Srbijom predstavlja ¨predah¨ kosovskim zvaničnicima i njihovoj internoj politici.

Ekonomija je drugi veliki izazov u unutrašnjoj politici Kosova. Bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika na Kosovu iznosi 25% središnje vrijednosti bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika 28 zemalja EU. Sa stopom nezaposlenosti od 37% u periodu od 2001-2017., Kosovo je bila zemlja u Evropi sa najvećom stopom nezaposlenosti. Odmah nakon entuzijazma kojeg je sa sobom donelo proglašenje nezavisnosti, Kosovo se suočilo sa ekonomskim poteškoćama. Nakon što su kosovski političari i zemlje Zapada koje su podržavale proglašenje nezavisnosti Kosova zapostavili poboljšanje kvaliteta življenja, za mnoge kosovske porodice odlazak u evropske zemlje je bilo jedino rešenje.

 Sa protestima koje su organizovali, opozicija je uspešno iskoristila i ekonomsko nezadovoljstvo kod naroda. Ako se analizira sa ovoga stava, povremena napetost sa Srbijom narod udaljava od realnih problema i kosovska administracija uspje da ¨predahne¨ bar na kratko.

I ranije je bilo napetosti koje su otežavale dijalog između Beograda i Prištine. No, one nisu dugo trajale. No, hapšenje Đurića se dogodilo u drugačijem međunarodnom ambijentu. Naime, odnosi između Zapada i Rusije su toliko napeti da podsećaju na one iz Hladnog rata. Poslednjih dana smo svedoci diplomatske krize između Zapada i Rusije, gde se uzajamno proteruju diplomate. Sva ova zbivanja se odražavaju i na Balkan. Moskva, koja se sukobi sa Zapadom, traži puteve da poveća svoj uticaj na Balkanu. Telefonska diplomatija koju su srpski zvaničnici obavili sa Rusijom povodom slučaja Đurića pokazuje da se kratkoročna napetost na Kosovu može orijentisati u drugačijem pravcu. Činjenica je da je hapšenje Đurića realizovano uz odobrenje Zapada. I sve dok se Zapad i Moskva budu udaljavali, preko svih zemalja regije, a ne samo Kosova, mogu se igrati različite igre.Povezane vesti