Otvorena birališta u Crnoj Gori, građani biraju novog predsednika

U Crnoj Gori danas se održavaju predsednički izbori, na kojima građani ove zemlje biraju naslednika odlazećeg predsednika Filipa Vujanovića.

Otvorena birališta u Crnoj Gori, građani biraju novog predsednika

U Crnoj Gori danas se održavaju predsednički izbori, na kojima građani ove zemlje biraju naslednika odlazećeg predsednika Filipa Vujanovića. 

U 7 sati otvorena su birališta za glasanje, ukupno 1.214 biračkih mesta. Birališta će biti otvorena do 20 časova, a pravo glasa ima 532.599 građana.

Na današnjim predsedničkim izborima, sedmim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i trećim od obnove nezavisnosti, učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat opozicionih partija, Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbija Kalač je na trećem mestu na glasačkom lisiću, na četvrtom je privrednik Vasilije Miličković, a na petom Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije. Na šestom mestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

Današnje izbore nadgleda preko stotinu stranih posmatrača OEBS-a, kao i više od hiljadu posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na prvim neposrednim predsedničkim izborima 1990. godine u Crnoj Gori pobedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992./93. godine. Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. Na predsedničkim izborima 2003., 2008. i 2013. godine pobedio je Filip Vujanović.

Predsednik Crne Gore bira se na opštim izborima, neposredno i tajnim glasanjem, na pet godina. Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako ni jedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana. Povezane vesti